Een bruiloft aan zee, als je wilt trouwen op het strand

Een bruiloft aan zee, als je wilt trouwen op het strand

Een bruiloft aan zee heeft iets feeërieks . Wegdromen bij de gedachten van een zonovergoten strand, een zacht briesje en de mensen die het dichts bij staan om jullie heen. Dat klinkt voor heel wat bruidsparen als het perfecte plaatje voor hun mooiste dag, misschien ook voor jullie. Welke mogelijkheden zijn er allemaal? En hoe begin je aan de voorbereidingen? 

Dicht bij huis of exotisch paradijs

Waar willen jullie je bruiloft aan zee? Willen jullie in België of Nederland trouwen, of toch liever op een parelwit strand onder een blauwe hemel? Met die vraag kun je het beste beginnen. Beide hebben voordelen en nadelen. De vraag is vooral hoe jullie de grote dag in gedachten hebben. Willen jullie de ´zekerheid` van mooi weer? Hebben jullie geen heel groot feest met heel veel gasten in gedachten? Dan is misschien een buitenlandse bruiloft aan zee, jullie keuze. Hebben jullie heel veel gasten en willen jullie het toch allemaal wat dichter bij huis houden? Dan is een bruiloft aan zee in Nederland of België wellicht jullie keuze.

Trouwen op het strand in het buitenland

Als jullie een buitenlandse bruiloft aan zee willen, zijn er talloze opties. Zowel binnen Europa als buiten Europa zijn er heel wat prachtige stranden en streken. Er zijn wel wat zaken waar jullie rekening mee moeten houden, als jullie voor een buitenlands huwelijk aan zee gaan. Begin dan ook op tijd aan de voorbereidingen als jullie voorkeur uit gaat naar een bruiloft aan zee in het buitenland. Niet in elk land wordt even snel gereageerd op emailtjes en zaken zijn dus niet altijd snel geregeld. Ook moet er vaak toestemming of een vergunning aangevraagd worden om een stuk strand te mogen gebruiken om te trouwen.

Soms behoort een gedeelte van het strand toe aan een resort. Zij geven vaak enkel toestemming als het feest dan ook bij hen wordt gevierd. Hierbij is het dan ook aan te raden om met een lokale weddingprofessional te werken. Zij beschikken over het juiste netwerk en kunnen ter plaatsen alles volgens de regels voor jullie regelen. Ze weten ook wat de manier van werken daar is, waardoor alles vlotter verloopt dan als je dit zelf allemaal moet regelen.

bruiloft aan zee

Een bruiloft aan zee in België of Nederland

Misschien willen jullie wel dichterbij huis , jullie bruiloft aan zee. Wellicht hebben jullie zelfs al een strandplek gevonden. In België en Nederland is het vaak zo dat de toestemming via de gemeente verloopt. In sommige gevallen kan het zijn dat de gemeente hier bepaalde voorwaarden aan verbind. Dit kan gaan over weersomstandigheden, maar ook afspraken over wat wel en niet mag. Ook qua styling kan het zijn dat er door de gemeente beperkingen wordt oplegt. Schrijf je vragen op en bespreek deze met de gemeente. Vergeet niet om een plan B te maken, een bruiloft aan zee is een stuk minder leuk als het pijpestelen regent.

Weersomstandigheden en een bruiloft aan zee

Het weer kan heel onvoorspelbaar zijn. Zeker bij een bruiloft aan zee. Houd hier dus heel goed rekening mee. Het weer kan aan zee heel snel omslaan, ook als er mooi weer is voorspelt. Hierdoor kan het zijn dat er last minute toch wordt beslist dat jullie huwelijk aan zee niet kan doorgaan omdat het te gevaarlijk kan zijn. Houd rekening met de afstand als je een back up locatie hebt gevonden. Als jullie back up locatie een eindje rijden is, verliezen jullie best wat tijd. Dit kan weer gevolgen hebben voor de planning van de rest van de dag.

Misschien zijn de weeromstandigheden niet perfect, maar kunnen jullie toch trouwen op het strand. Regel altijd paraplu’s, poncho’s of andere bescherming voor jullie gasten of vraag ze om deze zelf mee te nemen. Houd heel goed het weerbericht en de weersvoorspellingen in de gaten. Zo kunnen je tijdig aan de slag gaan met de juiste voorbereiding. Als het warm weer wordt, zou je een flesje water en wat zonnebrandcrème kunnen aanschaffen, helemaal als je gasten lang moeten zitten. Een andere optie zou kunnen zijn om met een pergola, schaduw te creëren. Een pergola kan ook een bescherming bieden tegen regen en opvliegend zand. Indien een pergola geen optie is, kun je je gasten een doorschijnende paraplu geven. Doorschijnende paraplu´s belemmeren het zicht ook niet voor andere gasten en de fotograaf, maar beschermen wel tegen de zon en regen.

Houd rekening met het tijdstip

Als jullie willen trouwen aan zee, hebben jullie wat meer vrijheid om jullie tijdstip te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld in de middag trouwen om het meeste van het mooie weer mee te krijgen. Overwegen jullie om jullie ja woord te geven tijdens zonsondergang? Super gaaf! Check dan wel van te voren hoe laat de zon onder gaat. Een goede planning is dus cruciaal bij een bruiloft op het strand.

trouwen op het strand

De styling van je bruiloft aan zee

Zoals ik al eerder schreef, kan het zijn dat er beperkingen worden opgelegd betreffende styling, als je wilt trouwen op het strand. Als jullie de nadruk volledig op het strand willen leggen, hou dan de styling licht. Als jullie het strand meer als achtergrond of omkadering willen gebruiken kunnen jullie wat meer aan doen met de styling. Bedenk goed van tevoren hoe je alle spullen die je gaat gebruiken op het strand krijgt. De stylingmaterialen die jullie willen gebruiken moeten wel tegen een stootje kunnen. Bij huwelijken aan zee moet vaak de styling en setting onmiddellijk opgeruid worden. Schakel hulptroepen in, als je de spulletjes weer in de feestzaal wilt terug wilt laten komen.

Mijn naam is Stefanie en ik woon in de Big Apple aan de Schelde, Antwerpen. Sinds bijna twee jaar heb ik mijn eigen weddingplanbedrijf Imprint Weddings. Binnen Imprint Weddings richt ik mij voornamelijk op stoere en alternatieve huwelijken.

Eerder schreef ik voor Sparkles Inside ook al een gastblog over trouwen in de zomer en trouwen tijdens Corona en nu dus mijn blog over een bruiloft aan zee. Laat je me in een reactie onder aan deze blog weten wat je er van vond?

Ook blog ik regelmatig om bruiden en bruidengommen te inspireren, nieuwe tips te delen en ze vooral bewust te maken van alle ´nét dat tikkeltje anders` alternatieven. Daarnaast kunnen ze op de blog ook leveranciers vinden waar ik fan van ben. In mijn vrije tijd ben ik graag creatief bezig. Vooral schrijven en aan mijn naaimachine werken zijn mijn twee to go to bezigheden. Ik hou van gezellig samen koken en lekker eten met vrienden en vriendinnen.9 gedachten over “Een bruiloft aan zee, als je wilt trouwen op het strand”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *