Een behandeling of operatie in het buitenland

Een behandeling of operatie in het buitenland

Mijn moeder wacht al meer dan een jaar op een knie operatie. Ja! Je leest het goed, al meer dan een jaar. Vorig jaar maart zou ze een nieuwe knie krijgen, maar toen maakte Covid 19 haar intrede en werd het helaas uitgesteld. Maar net als een hernia operatie, is een knie waar je helemaal niks meer mee kunt, niet levensbedreigend. Omdat de situatie voor veel mensen uitzichtloos lijkt, kijken ze daarom soms uit naar een operatie in het buitenland.

Corona gooide roet in het eten

In Nederland zijn ongeveer 60% van de operaties die niet levensbedreigend zijn, uitgesteld. Dus heb je een nekhernia, een versleten knie of iets anders wat niet voor gezondheidsschade zorgt. Dan heb je gewoon pech en moet je wachten. Ook al heb je er vreselijk veel pijn door, het heeft geen prioriteit. Veel mensen kiezen om deze reden voor een operatie in het buitenland. Want zelfs net over de grens, gaan de operaties wel gewoon door .

Wachtlijstbemiddeling

Wij zien mijn moeder steeds meer aftakelen en slechter lopen. Niet zo gek ook natuurlijk. Ze heeft al die tijd voor mijn vader moeten zorgen, tot aan zijn sterven aan toe. Dag en nacht was zij in overlevingsstand, ondanks haar eigen pijn. Stiekem vond zij het ook niet erg dat haar operatie steeds uitgesteld werd, omdat ze mijn vader niet ” in de steek”, wilde laten.

Nadat mijn vader overleed, heeft mijn zusje contact opgenomen met de zorgverzekering om te kijken of wachtlijst bemiddeling ook mogelijk was. We kregen het advies om contact op te nemen met het ziekenhuis en daar na te vragen of er al zicht was op een datum. Helaas kregen we van het ziekenhuis in Stadskanaal het antwoord: “Als u weet wanneer de Corona voorbij is, kan ik u vertellen wanneer we een operatie kunnen plannen”. Ze overweegt om over te stappen naar het Martini ziekenhuis in Groningen, maar ook daar is de wachtlijst erg lang. Wat als de operatiekamer in Stadskanaal toch wel open gaat? Dan sta je weer onder aan een wachtlijst. Helaas vindt mijn moeder een operatie in het buitenland helemaal niks, terwijl er best veel goede klinieken net over de grens zitten. Ze spreken er zelfs Nederlands! Anders was ze allang aan de beurt.

Een operatie in het buitenland zelf betalen?

Veel mensen denken dat ze hun operatie in het buitenland zelf moeten betalen, en hierom een geldboompje in de tuin moeten hebben staan. Dit is niet per definitie zo. Volgens de Zorgverzekeringswet kun je namelijk voor elke behandeling in alle EU-landen terecht. Je moet hiervoor wel even langs je huisarts of een specialist voor een verwijzing. Toen wij in ons fertiliteitstraject zaten voor Farah, zijn we ook naar buitenland geweest. De “second opinion” werd volledig vergoed, maar de onderzoeken en ingrepen die ze in Nederland niet doen, niet.

Nu was Farah echt ons gouden ei en de laatste kans die we in Nederland hadden. We hadden al een intake gehad en zouden in Februari 2018 verder gaan in Düsseldorf. Eind november 2017 was ik zwanger, en bleek het niet meer nodig te zijn. Nou is een fertiliteit traject natuurlijk iets heel anders dan een knie- of hernia operatie. Maar er zijn talloze mogelijkheden, net over de grens. Ik zou dus zeker even contact opnemen met je zorgverzekering om na te vragen wat er precies vergoed wordt en wat niet, indien je kiest voor een behandeling of operatie in het buitenland.

Wanneer wordt een operatie in het buitenland niet vergoed?

Zoals ik in de vorige alinea schreef, kun je het beste even contact opnemen met je zorgverzekering, indien je kiest voor een operatie in het buitenland. Experimentele zorg in het buitenland wordt sowieso niet vergoed, hierdoor worden vaak veel onderdelen van een fertiliteitsbehandeling niet vergoed. Ook als je geen verwijsbrief hebt van je arts in Nederland, wordt de zorg in het buitenland vaak niet vergoed. Zorg die buiten je verzekeringspakket valt, krijg je ook niet vergoed. Informeer dus eerst goed of de behandeling die je voor ogen hebt wel verzekerd is.

Een operatie in het buitenland en de nazorg

Je zorgverzekering vergoedt de behandeling + de nazorg in het buitenland. Je kan er voor kiezen om de nazorg in Nederland uit te laten voeren, terwijl je kiest voor een operatie in het buitenland. Echter wordt de nazorg in Nederland dan vaak niet vergoed. Artsen vinden het overigens ook vaak niet prettig om de nazorg te verlenen als een operatie in het buitenland is uitgevoerd en ze daar zelf niet bij zijn geweest. Het is dus belangrijk dat je hier rekening mee houdt.

Waarom zou je kiezen voor een operatie in het buitenland?

Uit de cijfers van CZ, Univé en Achmea blijkt dat steeds meer mensen kiezen voor een operatie in het buitenland. De hoofdreden hiervoor is de veel kortere wachttijden. Want ook voordat er Corona was, waren de wachttijden in Nederland al veel langer. Ook is de afstand naar een ziekenhuis in Duitsland of België soms nog korter dan een ziekenhuis in Nederland.

Zou jij kiezen voor een operatie in het buitenland nu je weet dat het vaak gewoon vanuit de basisverzekering vergoed wordt?

Dit artikel is ontstaan door middel van een samenwerking.



1 gedachte over “Een behandeling of operatie in het buitenland”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *