Is een dure zonnebril beter dan een goedkope?

Is een dure zonnebril beter dan een goedkope?

Ben je op zoek naar een nieuwe zonnebril? Dan valt het je vast op dat de prijzen van zonnebrillen behoorlijk van elkaar verschillen. Je kunt een zonnebril voor een paar euro kopen, maar er zijn ook zonnebrillen te koop voor een paar honderd euro. Vaak wordt beweerd dat een dure zonnebril beter is dan een goedkope, maar is dit eigenlijk wel zo? Ik zal hier antwoord op proberen te geven in deze blog.

Prijs zegt niets over de bescherming

Veel mensen denken dat een dure zonnebril beter beschermt tegen de zon dan een goedkope. Dit is op zich een vrij logische gedachte, maar toch klopt het niet helemaal. De prijs zegt over het algemeen namelijk niets over de mate van bescherming. Althans, niet als je een zonnebril in Nederland koopt. Nagenoeg alle zonnebrillen die hier verkocht worden, beschermen namelijk nagenoeg even goed tegen de zon. Voor wat betreft de bescherming maakt het dus niet uit of je een dure Gucci zonnebril koopt of voor een merkloze zonnebril kiest.

Waarom is het prijsverschil dan zo groot?

Omdat dure zonnebrillen niet beter beschermen tegen de zon dan goedkope zonnebrillen, vraag jij je mogelijk af waarom het prijsverschil zo groot is. Dit komt onder meer door het merk. Ray-Ban is bijvoorbeeld een bekende naam in zonnebrillenland, waardoor veel mensen met een bril van dit merk rondlopen. De populariteit heeft invloed op de prijs, want deze gaat omhoog. Je betaalt namelijk niet alleen voor de bril, maar ook voor het merk. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit keer ook voor een merk bril ben gegaan hoor. Ik ben gek op Tommy Hilfiger en vond het dit keer ook niet heel erg dat ik iets meer moest betalen voor dit montuurtje.

Waarom is het prijsverschil dan zo groot?

Omdat dure zonnebrillen niet beter beschermen tegen de zon dan goedkope zonnebrillen, vraag jij je mogelijk af waarom het prijsverschil zo groot is. Dit komt onder meer door het merk. Ray-Ban is bijvoorbeeld een bekende naam in zonnebrillenland, waardoor veel mensen met een bril van dit merk rondlopen. De populariteit heeft invloed op de prijs, want deze gaat omhoog. Je betaalt namelijk niet alleen voor de bril, maar ook voor het merk.

Het prijsverschil wordt niet alleen veroorzaakt door het merk. Duurder brillen worden vaak gemaakt van betere materialen, waardoor ze meestal lekkerder zitten dan de goedkopere varianten. Daarbij komt dat merkzonnebrillen vaak gepolariseerde glazen hebben, waardoor ze bepaalde schitteringen filteren. De zonnebrillen van goedkopere merken hebben doorgaans geen gepolariseerde glazen, waardoor ze minder comfortabel zijn.

Belangrijke aandachtspunten bij een zonnebril kopen

Aangezien er weinig tot geen verschil zit in de bescherming, besluit je misschien een goedkope zonnebril te kopen. Dit is een optie, maar wij raden je niet aan de eerste beste zonnebril aan te schaffen. Zonnebrillen verschillen namelijk niet alleen in prijs van elkaar. Weet je niet waar je op moet letten? Wij zetten hier een aantal belangrijke aandachtspunten bij zonnebrillen kopen op een rijtje.

– CE-markering: zonnebrillen die in Nederland verkocht worden, hebben een CE-marketing. Hieraan kun je afleiden in hoeverre een zonnebril jouw ogen beschermt tegen verblinding. Een bril kan de CE-markeringen 0, 1, 2, 3 of 4 krijgen. Een goede zonnebril heeft een CE-markering van minimaal 3.

– Glassoort
: de glazen van zonnebrillen kunnen gemaakt worden van kunststof of mineraalglas. Kunststof is lichter en goedkoper, maar mineraalglas is minder gevoelig voor krassen.

– Pasvorm:
een zonnebril moet goed aansluiten op jouw gezicht. Wanneer dit niet het geval is, kan uv-licht alsnog in jouw ogen terechtkomen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *