Dumplings maken, niet zo moeilijk toch?

Dumplings maken, niet zo moeilijk toch?

Ik ben gek op dumplings, alleen ken ik niet veel halal restaurantjes die ze verkopen. Niet zo gek ook, want ze zijn eigenlijk Aziatisch. Je komt ze vooral tegen in de Chinese, Japanse en Koreaanse keuken en daar is de islam niet echt de hoofdreligie. Mocht je toevallig een plek kennen, waar ze wel de halal versie verkopen, stuur me gerust een mailtje. Want tjah ik ben soms ook liever lui dan moe. Tot die tijd moeten we zelf de dumplings maken in ons keukentje. Kijk je mee hoe?

Wat zijn dumplings?

Dumplings zijn gestoomde dichtgevouwen deeghapjes. Je kan ze vullen met o.a. vlees, tofu, garnalen etc. Er zijn talloze varianten. Een tijdje geleden maakte ik al zelf pangsit omdat ik dit ook nergens halal heb kunnen vinden. Ook hier ben ik super gek op. Pangsit wordt alleen gefrituurd en dumplings maken is dus iets gezonder omdat het gestoomd wordt. Ik ben gek op Aziatische fingerfood! Je vind ze overigens niet alleen in China, maar ze worden in verschillende Aziatische landen gegeten. In Japan heten ze Gyoza, in China, Jiaozi en in Korea worden ze Mandu genoemd. Dumplings is eigenlijk een verzamelnaam voor deeghapjes.

Dim Sum

Een dumpling is een Dim Sum. Een Dim Sum is een 1 hapjes gerechtje die je warm of koud kunt eten. Toch zijn niet alle dimsums, dumplings. Je kunt dimsum een beetje vergelijken met tapas en ik vind het eerlijk gezegd misschien wel de lekkerste Chinese gerechten, omdat je niet meteen propvol zit. Dim Sum valt namelijk niet zo zwaar als een Chinese rijsttafel.

Dumplings maken

Sla een voorraad in

Omdat het maken toch wat voorbereidingstijd kost, raad ik je aan om wat extra te maken. Je hebt ze namelijk al op voordat je met je ogen kunt knipperen omdat ze zo lekker zijn. Dumplings zijn makkelijk in te vriezen en als je onverwacht visite krijgt heb je dus altijd iets lekkers op tafel. Vries ze wel ongestoomd of ongebakken in, anders zijn ze niet meer zo lekker.

Dumplings maken met een stoommandje

Wil je dumplings op de traditionele manier maken? Dan is het handig om een stoommandje aan te schaffen. Deze vind je bij de grotere toko’s maar je kunt ze ook online kopen. Bij het opdienen ziet het er natuurlijk ook helemaal classy uit in zo’n mandje.

dumplings maken in een stoommandje

Dumplings maken in een pan

Heb je geen stoommandje en wil je niet naar de winkel om 1 te te halen, geen probleem! Je kan dumplings maken in een pan. De onderkant krijgt dan een krokant bruin laagje waardoor je een heel andere bite krijgt. Vergeet niet een deksel op je koekenpan te doen en het op zacht pit te laten stomen. In het recept die ik onder aan deze blog deel, gaan we ook dumplings maken in een pan.

Dumplings maken kip

Gyoza ( de Japanse variant) maak ik meestal met kip. Ik gebruik dan altijd kipgehakt omdat dat het makkelijkste is. De vulling maak je door de kipgehakt op te bakken met wat knoflook, uien en zout en vervolgens sojasaus toe te voegen. Je kan er wat soepgroente doorheen gooien zodat er ook iets van groente verwerkt is in dit gerecht.

Dumplings maken garnalen

Dumplings worden ook vaak gemaakt met varkensgehakt en garnalen. Omdat wij moslim zijn, eten we geen varkensvlees, dus die kun je wat mij betreft ook gewoon weglaten. Zorg er voor dat je garnalen altijd gepeld en schoongemaakt zijn. Het darmkanaal wil je namelijk liever niet opeten. Er zijn verschillende recepten van deze hapjes met garnalen, maar deze is hier thuis favoriet, overigens ook gewoon zonder varkensvlees. Zelf ben ik sinds een aantal jaar allergisch geworden voor garnalen, super irritant want ik was er altijd wel erg gek op.

Dumplings recept

Dumplings maken vega

Je kan je heerlijke hapjes tuurlijk ook vegetarisch maken. Vervang je vlees of vis door extra veel groente en voila, je hebt een heerlijk hapje op tafel. Je kunt ze overigens ook helemaal vegan maken. Eef kookt zo heeft een heerlijk vegetarisch recept van vegan dumplings met shitakes op haar website staan. Je moet dan wel gyoza vellen kopen om je dumplings te maken en niet de normale wontong vellen. Deze bevatten namelijk vaak ei en hier door is je gerecht niet meer vegan. Wel vegetarisch natuurlijk. Gyoza vellen zijn ook net iets makkelijker te vouwen omdat ze wat dunner zijn.

Welke saus eet je er bij

Het sausje bij je hapjes maakt dit gerechtje af. Geen sausje is dus eigenlijk geen optie als je het mij vraagt. Maar welk sausje is er nou lekker bij? Mijn favorieten zijn

  • Sojasaus met gebrande sesamzaadjes er in
  • Hoisin saus
  • Chili olie (met van die crispy chili vlokken er in)

Chinese dumpling recept

Zoals ik eerder schreef heb je verschillende soorten van deze deeghapjes. Eigenlijk is ook geen enkel recept hetzelfde. Of je nou Chinese, Japanse of Koreaanse dumplings eet, het is altijd een feestje in je mond. De smaken zijn zo divers, en met een beetje sojasaus er bij zo lekker. Ik kan je verzekeren dat je aan 1 niet genoeg hebt. Volg daarom mijn tip die ik eerder gaf zeker op: “leg een voorraad aan en vries in”. In dit recept ga ik voor de Jaozi, ofwel de Chinese dumpling. Ik gebruik alleen geen varkensgehakt maar vervang dit voor runder gehakt. Overigens kan je ook gewoon kip gehakt gebruiken als je dit lekker vind. Kip gehakt maakt je hapjes overigens iets zachter. Ik heb er dus een eigen draai aangegeven, fingers crossed dat mijn Chinese lezers me nu niet gaan vervloeken.

Wat heb je nodig?

  • 50 dumpling vellen
  • 400 gram gehakt
  • 100 gram Chinese kool
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • een stukje peper (zelf ben ik gek op madam Jeanette, maar je kan ook voor chilipeper gaan)
  • selderij
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • zout naar smaak
  • zonnebloemolie

Hoe maak je het

Schil als eerste je knoflook en uien en maak deze samen met de peper fijn met een staafmixer. Houd je niet zo van peper? Dan laat je deze gewoon weg. Zelf vind ik het dan een beetje flauwtjes worden. Je kan de peper overigens ook vervangen voor een stukje geraspte gember. Ook lekker!

Snijd vervolgens je Chinese kool heel fijn en voeg deze samen met bovenstaande ingrediënten toe aan je gehakt. Snijd daarna je selderij heel fijn en voeg deze ook toe.

Als laatste voeg je zout, oestersaus, ketjap en rijstazijn toe aan je gehakt en meng je het goed door.

Nu komt het “moeilijkste” deel, want je gaat je Jaozi vouwen. Pak een dumpling vel en doe deze in je handpalm. Voeg ongeveer een eetlepeltje van je vulling toe. Vul je hapjes niet te vol, want anders gaan ze kapot.

chinese dumplings recept

Maak de randen van je vellen nat en vouw ze dicht zodat je een soort halve maantje krijgt. Maak met eetstokjes de inkepingen. Vind je dit te lastig? Amazing Oriental verkoopt er speciale tangetjes voor en het kan ook met een vork. Zorg er voor dat de randjes goed “aangeknepen” zijn, anders gaan ze namelijk open.

Doe dit totdat je alle vellen gevouwen hebt. Heb je nog vulling over? Maak hier kleine gehaktballetjes van en frituur ze.

Doe een beetje zonnebloemolie in de pan en bak je dumplings een beetje aan. Voeg een kopje water toe en doe de deksel op de pan en stoom ze op laag/midden vuur ongeveer 12 minuutjes. Haal vervolgens de deksel van de pan en laat het overige water verdampen.

Serveer je dumplings met een lekker sausje en eet ze met stokjes.

dumplings maken kip

Handige tips

  • Vele handen maken licht werk. Plan een dagje met vriendinnen en ga samen de dumplings maken. Dit is niet alleen ontzettend lekker, maar je hebt ook nog een gezellige activiteit samen. Altijd goed toch, Quality time?
  • Maak je hapjes niet te vol, maar wees zuinig met de vulling, anders gaan ze kapot.
  • De inkepingen kan je makkelijk met eetstokjes maken, maar er zijn ook tangetjes voor die dit voor je doen.
  • Wil je perfecte vormpjes? Gebruik dan een uitsteekvorm.
  • Je kan de dumplings zelf maken met bloem, maar de kant en klaar vellen zijn een stuk makkelijker.
  • Houd je van spicy? Voeg dan wat extra chilipeper of gember toe aan de vulling.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *