Boodschappen doen in een Duitse supermarkt

Boodschappen doen in een Duitse supermarkt

Vooral in het laatste jaar, is het hele leven duurder geworden. Tanken is niet meer zo goedkoop, de energieprijzen zijn explosief gestegen waardoor de uitgaven per maand met honderden euro’s stegen, de producten in winkels stegen in prijzen en tenslotte, niet geheel onbelangrijk, boodschappen zijn het afgelopen jaar steeds duurder geworden en de prijzen blijven nog steeds stijgen. Hierdoor houdt vrijwel iedere consument minder geld over aan het einde van de maand en daarom is het voor veel mensen een doel geworden om meer geld te besparen en wordt er soms creatief nagedacht om de uitgaven enigszins te kunnen gaan beperken. Daarom gaan steeds meer Nederlanders de grens over om hun boodschappen in een Duitse supermarkt te doen. Eerder schreef ik ook een artikel over hoe je kunt besparen op je boodschappen, wellicht vind je deze ook interessant.

Geld in eigen portemonnee

Aan de stijging van energieprijzen kunnen we niet veel doen. We zijn tenslotte toch de stroom nodig voor al onze apparaten die we in huis hebben staan en we willen in de winter niet in de kou zitten en dan moeten veel mensen toch de verwarming een aantal graden hoger draaien. Vaak kunnen er kleine aanpassingen gedaan worden, maar dit maakt vaak niet het verschil waar mensen naar op zoek zijn. Daarom moet de oplossing toch in een andere hoek gezocht worden, denk eens aan de supermarkt.

Geld besparen in de Duitse supermarkt

Er is in Nederland best wel een ruime keuze in het aantal supermarkten. Veel mensen besluiten naar de grote keten te gaan om hun boodschappen te scoren en gaan zij altijd naar de vaste adresjes, terwijl anderen toch de folders doorbladeren en op basis daarvan een rondje doen langs de verschillende supermarkten, om zo zoveel mogelijk producten voor een lagere prijs te kunnen scoren om zo de o zo broodnodige euro’s in hun eigen portemonnee te kunnen houden. Toch is dit niet voor iedereen de oplossing die zoden aan de dijk zet. Steeds meer mensen besluiten om over de grens te gaan en in Duitsland hun boodschappen te halen.

Goedkope alcohol

De Duitse supermarkten staan al jarenlang bekend als de supermarkten waar je goedkoop de drank in kunt slaan, waar het in Nederland soms veel duurder is en mensen daarom de grens overgaan om drank in te slaan. Ook rondom de jaarwisseling trekken veel Nederlanders de Duitse grens over om daar hun vuurwerk te kunnen scoren. Dit is namelijk in Duitsland goedkoper en daarnaast makkelijker verkrijgbaar. Nou drink ik geen alcohol en denk ik dat dit al een grote besparing an sich is. In Nederland rijzen de prijzen namelijk de pan uit.

Lager btw tarief

Wanneer je boodschappen gaat doen in een Duitse supermarkt, ontdek je al snel dat het btw tarief afwijkt van wat wij gewend zijn. Wij, inwoners van Nederland, betalen immers 21% btw over de meeste artikelen en 9% btw over de artikelen die noodzakelijk zijn. In Duitsland liggen deze tarieven wel wat lager. Daar betaal je namelijk 19% btw over de meeste artikelen en betalen zij 7% over de noodzakelijke producten. Dit is toch weer een verschil van 2% wat bij grote aantallen toch wel aan kan gaan tikken.

Ruime keuze

In Nederland zijn wij gewend dat er met name grote supermarktketens zijn, maar tegenwoordig is er niet meer zo heel erg veel keuze. In de Duitse supermark is dit juist helemaal niet het geval. Er zijn namelijk veel meer verschillende supermarktketens en om zo veel mogelijk klanten naar hun keten te lokken, is er veel meer sprake van concurrentie tussen alle partijen en daardoor gaat de prijs een stuk verder omlaag dan bij de lage mate van concurrentie die we in Nederland kennen. Aldi en Lidl zijn in Duitsland de grotere supermarkten en net als in Nederland zijn het de supermarkten die bekend staan om de betaalbare producten die aangeboden worden. Met deze supermarkten als sterke concurrentie, moeten de overige supermarkten hun prijzen wel omlaag gooien.

Concurrentie

Supermarkten kunnen daarnaast lagere prijzen afdwingen bij hun leveranciers, omdat Duitsland groter is en daardoor een sterke onderhandelingspositie heeft. Door deze lagere inkoopprijzen, hoeven zij de verkoopprijzen ook minder hard omhoog te gooien. Dit is een groot voordeel waardoor het voor Nederlanders positief kan zijn om hier de boodschappen te halen. Wel is het belangrijk om te weten dat niet alle producten in Duitsland goedkoper zijn, maar dat je wel goed op moet letten wat de prijzen in Nederland zijn, zodat je niet de duurdere producten over de grens haalt, terwijl ze in eigen land toch goedkoper zijn. Daar gaat je winst.

Frisdrank in Duitsland

Frisdrank is in de Duitse supermarkt erg goedkoop, mits je zorgt dat je de statiegeldflessen wel weer inlevert. Dit kan meestal niet in Nederland en dat betekent dat je toch vaker over de grens moet. Sauzen kun je in Duitsland voor een lagere prijs scoren, maar ook groente en fruit in blik. Oftewel, groenteconserven. Dit zijn de potten die in Nederland enorm gehamsterd werden in het begin van de corona crisis, omdat deze vaak langer dan een jaar goed blijven en dus goed ingeslagen kunnen worden.

Keukenproducten

Wanneer jij graag kookt en gebruik maakt van verschillende kruiden om je gerecht net even iets specialer te maken, dan kun je deze ook maar beter in Duitsland halen. Hier liggen de prijzen van deze kruiden immers lager en neem dan ook gelijk wat saus mixen mee. Ook deze producten kun je groots inslaan, omdat deze lang goed blijven. Zo hoef jij niet wekelijks langer naar de supermarkt in Duitsland te rijden om de producten te kopen. Ook kun je het beste deodorant, scheerschuim en andere drogisterij producten in Duitsland scoren, omdat deze onder het lage btw percentage vallen en er alleen al hierdoor lagere prijzen zijn dan wij kennen. Wanneer je dan toch over de grens bent, kun je er beter maar zo goed mogelijk gebruik van maken.

Voorbereiding

Kortom, het is belangrijk dat je goed voorbereid naar de Duitse supermarkt gaat en dat jij weet wat de prijzen in Nederland zijn, zodat jij het meeste voordeel op kunt doen door de juiste producten te kopen en ook de juiste producten te laten liggen, omdat ze in Nederland goedkoper zijn. Je kunt veel goedkopere producten voor langere tijd inslaan, dit bespaart reiskosten en tijd die je aan deze langere supermarkt trip kwijt bent. Van te voren kun je de folders van Duitse supermarkten met elkaar vergelijken en kijken waar jij het beste kunt gaan scoren. Bekijk ook alvast het assortiment drogisterij producten om optimaal voordeel op te kunnen doen en het bezoekje aan Duitsland waard te maken.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *