Dubbel glas plaatsen tijdens de lockdown

Dubbel glas plaatsen tijdens de lockdown

Al eerder schreef ik op mijn blog dat de lockdown ook bij ons ervoor gezorgd heeft dat wij lekker aan het klussen zijn geslagen om onze logeerkamer op te knappen.  Zo willen we een stapelbed kopen om wat extra ruimte te creëren. Maar wij zijn niet de enige die in en om het huis bezig zijn. Er is genoeg te doen in en om het huis nu we verplicht thuiszitten.  Sinds Corona haar intrede heeft gedaan, zijn mensen spontaan gaan klussen. Want ook al zijn de bouwmarkten momenteel gesloten, bouwmarktketen Hornbach had in het laatste kwartaal van 2020 een omzet van 1,3 miljard euro (dat is 20,3 % meer dan het jaar ervoor).  Doordat we met zijn allen thuis zitten, is iedereen massaal gaan investeren in hun huis.  Ook beter isoleren is hier een onderdeel van. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor dubbel glas plaatsen om de koude lucht van buiten tegen te gaan. Gelukkig hoef je hier niet per se de deur voor uit en kun je makkelijk online glas bestellen bij GlasGigant.

Waarom zou je dubbel glas plaatsen

Dubbel glas plaatsen heeft eigenlijk meer voordelen dan nadelen. Dubbel glas betekent simpel gezegd: 2 glasplaten met daar tussenin lucht of isolerend gas. Dit zorgt voor een betere isolatie waardoor de koud buiten blijft en de warmte binnen. Dit kan ervoor zorgen dat je energielasten lager worden, waardoor je misschien geld terug kunt krijgen bij de eindafrekening. Want zeg nou eerlijk, we krijgen allemaal liever geld terug dan dat we bij moeten betalen toch?

Met dubbel glas heb je dan ook betere bescherming tegen wisselende weersomstandigheden, ideaal als je ziet dat we hier in Nederland soms alle 4 de seizoenen meemaken in een week. Want zelfs in de zomer, kan het alle kanten opgaan met de temperatuur. Daarnaast zorgt dubbel glas ervoor dat je een stabiele temperatuur in huis hebt, waardoor je niet de hele dag bezig bent met de thermostaat van je verwarming. Daarnaast zorgt dubbel glas voor meer rust en stilte omdat het minder geluid doorlaat.

Wat zijn de kosten van dubbele beglazing?

Dubbel glas plaatsen is wel een investering en ik kan me voorstellen dat je daar even voor moet sparen.  De prijzen verschillen nogal en hangen vooral af van het soort glas dat je plaatst.  De kosten van glas liggen tussen de €65 euro en €200 euro per m2. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe hoger de prijs per m2. Daarnaast is het handig om een glaszetter of een ervaren timmerman in te huren, aangezien dubbel glas plaatsen niet heel erg gemakkelijk is als je hier geen ervaring mee hebt.

Soorten dubbel glas

Dubbel glas is eigenlijk hetzelfde als isolatieglas. Bij ‘normaal’ dubbel glas wordt vaak wel glas bedoeld waarbij de spouw is gevuld met lucht. Bij HR(++ en +++) glas is de spouw vaak gevuld met argon ( een edelgas). In vergelijking met enkel glas, isoleert normaal dubbel glas al veel beter. Mensen kiezen hier vaak voor omdat het goedkoper is. Echter is normaal dubbel glas op lange termijn niet direct voordelig. Je kunt dan beter gaan voor HR, HR+, of nog beter HR++ glas. Je kunt ook nog kiezen voor  HR+++, maar deze is niet de meest populaire variant omdat deze een stuk duurder is, echter is deze wel het best isolerend en zal dit op lange termijn zeker zijn geld terugverdienen. HR++ glas is eigenlijk de meest populaire variant omdat deze ook goed isoleert en nog redelijk betaalbaar is. Dit type dubbel glas is dan ook erg populair en wordt het meeste gebruikt in woningen.

Dubbel glas subsidie

Dubbel glas plaatsen zorgt ervoor dat je energie bespaart en dit is natuurlijk beter voor het milieu. Daarom wordt dit beloond door de overheid. Je kan met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) subsidie aanvragen als je dubbel glas gaat plaatsen. Uiteraard moet dit wel aan een aantal voorwaarden voldoen en krijg je dit niet zomaar. Op de site van het RVO kun je lezen wat de voorwaarden zijn voor deze “dubbel glas subsidie”.

Bestaande kozijnen gebruiken

Zijn je kozijnen nog helemaal goed, dan kun je ervoor kiezen om dubbel glas te plaatsen in bestaande (houten) kozijnen. Dit scheelt weer in de kosten voor een geheel kozijn. Het vervangen van het glas en de kozijnen kost natuurlijk veel meer dan het vervangen van alleen het glas. Het is wel belangrijk dat je goed kijkt in welke staat je kozijnen zijn. Indien je van plan bent deze binnen 5 jaar te vervangen, dan is het voordeliger en makkelijker om dit in 1 keer te doen. Daarnaast moet je ook goed opletten dat het glas dat je bestelt, niet te dik is voor het bestaande kozijn. Als je hulp van een vakman inroept zal deze je ook kunnen vertellen welke maat glas je moet bestellen.

Zelf dubbel glas plaatsen, hoe doe je dat?

Ben je een beetje een handige Harrie, dan kun je ervoor kiezen om het dubbel glas plaatsen niet uit handen te geven maar dit zelf te doen. Heb je een houten kozijn, dan kun je dit heel gemakkelijk zelf doen door het volgende stappenplan te volgen.

  1. Verwijder altijd de oude kitresten, dit kun je doen door een stanleymes te gebruiken.
  2. Gebruik een beitel en verwijder voorzichtig de glaslatten los van het kozijn. Je verwijdert als eerste de onderste glaslatten, vervolgens de zijkanten en als laatste de bovenste. Vergeet niet om eventuele spijkers te verwijderen. Het glas staat nu los in de sponning, dus let hier op.
  3. Verwijder het oude glas. Dit kun je eventueel doen door 2 zuignappen te gebruiken. Doe voorzichtig en zorg ervoor dat je veiligheidshandschoenen aan hebt.
  4. Maak je kozijn goed en grondig schoon en vergeet hierbij de glaslatten niet. Je kunt oude verf eventueel verwijderen met een verfkrabber. Verwijder de oude beglazingsband en borstel de sponning schoon.
  5. Breng vervolgens grondverf aan, het is het beste om dit 2 keer te doen.
  6. Plaats 2 wigvormige steunblokjes van hard neopreen rubber in de onderdorpel, dit doe je op ongeveer ¼ van de sponninglengte uit de hoek. De steunblokjes hebben een dikte van 8 naar 4 mm, de breedte hangt af van de dikte van je dubbele beglazing. Als je deze blokjes niet gebruikt kan je dubbel glas namelijk door zijn eigen gewicht heen zakken.
  7. Plaats stelblokjes
  8. Breng celband aan rondom de sponning en op de glaslatten. Laat boven de celband 5 à 6 mm ruimte over omdat je hier later kit gaat aanbrengen.
  9. Plaats het glas nadat je de steunblokjes hebt geplaatst.
  10. Breng vervolgens je glaslatten aan, je kunt hier op youtube hele duidelijke filmpjes over terug vinden.
  11. Als laatste kit je alles goed af. Je kan hiervoor het beste elastische kit gebruiken omdat je hier overheen kunt schilderen, een polyurethaankit wordt hier het meeste voor gebruikt.

Online dubbel glas bestellen

Aangezien je tijdens deze lockdown niet zomaar een bouwmarkt in kan wandelen om glas te kopen, is het handig om dit online te bestellen. Dubbel glas bestellen- GlasGigant . GlasGigant hanteert groothandelsprijzen en hierdoor ben je stukken goedkoper uit dan als je het glas elders bestelt. Voldoet de ruit niet aan de kwaliteitsvoorschriften? Dan krijg je van GlasGigant gewoon een nieuwe.

Wat heb jij al gedaan aan de isolatie bij jou thuis? Heb jij al dubbele beglazing?

Dit artikel is ontstaan door middel van een betaalde samenwerking.



11 gedachten over “Dubbel glas plaatsen tijdens de lockdown”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *