Droomvoeding, slapende baby’s wakker maken

Droomvoeding, slapende baby’s wakker maken

Een slapende baby wakker maken, dat klinkt gevaarlijk. Valt mijn kind daarna nog wel in slaap en slaapt het dan wel door de nacht heen?Kan dit ook als je een baby met verborgen reflux hebt? Je kan je afvragen of het goed is voor de baby om de nachtrust als het ware te verstoren. Dit kan immers gevolgen hebben voor het dagritme van de mens. Dit zijn allemaal zorgen die nu waarschijnlijk razendsnel door de hoofden van nieuwe moeders heen schieten. Iedereen kent wel van iemand de verhalen, over hoe je net in slaap bent gevallen en precies op dat moment begint de baby te huilen. Gelukkig zijn er ook oplossingen zoals droomvoeding, om ervoor te zorgen dat de baby zich aanpast op jouw ritme. Zelf heb ik borstvoeding altijd als droomvoeding gegeven in de nacht.

Wat houd het geven van droomvoeding in

Droomvoeding geven is het proces van de baby wekken op het moment dat je zelf kiest naar bed te gaan. Dit om ervoor te zorgen dat de baby minder wakker wordt tijdens jouw waardevolle uren slaap. Heel simpel eigenlijk, om het slaappatroon van de baby iets meer af te stemmen op dat wat je zelf hebt, je geeft de baby dan eten op het moment dat je bijna naar bed wilt. Dit zorgt ervoor, dat de kans dat de baby wakker wordt tijdens de nacht later plaatsvindt dan gebeurd zou zijn als je geen eten gegeven had. Dit voorkomt dus dat je om half 3 uit bed moet komen om de baby eten te geven.

Ze slapen ook zoveel

Houd er rekening mee dat baby’s over het algemeen een hoop slapen. Ze hebben een slaapcyclus van 45 minuten, wat anders is dan bij volwassenen. Na hun laatste maaltijd slapen baby’s over het algemeen gemiddeld 4-6 uur door. Dit houdt in, dat als je je baby om 6 uur de laatste fles geeft en zelf rond 11 je bed in duikt, de kans groot is dat jouw nachtrust wel in de nabije toekomst verstoord kan worden. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kan je de eerste poging wagen een uurtje voordat je naar bed gaat. Door simpelweg de laatste fles te geven aan je baby, vlak voor het moment dat jij gaat slapen, haal je dus de maximale tijd uit je nacht. Zodra je baby doorslaapt (4-6 uur) is het echt een idee om te kijken naar droomvoeding.

Een baby wakker maken is minder eng dan het klinkt

Aai je baby zacht over zijn bolletje, kriebel even op het buikje en haal de kwijl weg bij het mondje. Dit zijn manieren om een baby voorzichtig een beetje te wekken zonder het echt te verstoren. Om droomvoeding te geven moet de baby wel wakker genoeg zijn om ook daadwerkelijk te eten. Het kan heel moeilijk zijn om een slapende baby wakker te maken. Als je je dan bedenkt dat het even 5 minuutjes wekken van je baby, kan uitlopen op een aantal uurtjes doorslapen, dan haal je er aan het einde meer uit voor jou en je baby. Want het is logisch dat baby’s huilen als ze honger hebben. Een blije moeder is een blije baby, en beide moeder en baby hebben genoeg rust nodig. De staat tussen wakker zijn en slapen is vaak al genoeg voor de baby om te kunnen eten. Het is lastiger om ze aan de gang te houden tot ze vol zijn.

Wel wakker blijven

De baby daadwerkelijk aan de gang houden kan lastig zijn. De meeste mensen hebben tijd nodig om als ze wakker worden even bij te komen, dat geldt ook voor baby’s. Het is dus niet raar dat je baby in slaap valt tijdens droomvoeding. Maar wat kan je het beste doen als je baby in slaap valt? Door de baby’s slikreflex aan te sporen als die in slaap begint te vallen hou je de baby actief en aanwezig. Op deze manier moedig je de baby aan om door te drinken.

Onder het voetje van je baby wrijven is ook stimulerend voor de baby. Je kan ook zorgen dat er wat druk op je borst komt waardoor de baby meer binnenkrijgt. Hierdoor word je de baby herinnerd dat deze bezig was met eten. Als je baby echt klaar lijkt te zijn, kan je de baby even van je af zetten. Als je kleintje terug kruipt kan het zomaar weer beginnen te eten! Met een volle buik slaap je beter!

Dat was lekker, mag je gelijk op bed liggen?

Je kent je eigen kindje natuurlijk het beste. Je weet na een aantal weken hoe je baby reageert als deze net gegeten heeft. Als je een kind hebt met een rustige maag, dan kan je deze terug leggen in bed. Als dit echter niet het geval is, dan kan je je baby een tijdje rechtop laten slapen. Dit doe je om te kijken of de baby een boertje loslaat. Als dit na een aantal minuten niet gebeurt is, is het veilig de baby terug in bed te leggen. Zorg ervoor dat de kamer van de baby zo rustig en donker mogelijk blijft tijdens het geven van droomvoeding en gebruik een zacht, warm nachtlampje als je licht nodig hebt. Probeer daarnaast de baby te voeden in de buurt van het bed, zodat je de baby niet teveel hoeft te verplaatsen.

Wanneer werkt droomvoeding zoals nodig

Net zoals dat wij moeten wennen aan een ritme of een verandering in ons schema, is dat bij baby’s ook zo. Geef de moed dus niet op als het niet binnen de eerste paar dagen lukt. Een periode van 1,5 tot 2 weken geeft zowel de moeder als de baby de kans om te merken of dit werkt en of het aansluit bij wat ze nodig hebben. Als het bij de eerste poging niet lukt (rond de 3e maand), kan je het rond maand 4 nog een keer proberen. Niet elk kindje zal natuurlijk de droomvoeding doen zoals je zou willen, en dat is ook niet erg. Het enige wat je dan kunt doen is je eigen nachtritme iets veranderen door bijvoorbeeld iets eerder te gaan slapen om toch iets meer onverstoorde uurtjes te pakken.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *