DIY: Maak je eigen donutwall voor je feestje

DIY: Maak je eigen donutwall voor je feestje

Vandaag een gastblog van mijn man, Jerry. Jerry maakte een donutwall en deelt graag met jullie hoe je deze donutwall maakt. Een donutwall is eigenlijk niks meer en niks minder dan een wand waar je donuts aan ophangt. Een centerpiece die niet mag ontbreken op je feest en super leuk te combineren met een cupcakeboeket.

Je ziet de donutwall steeds vaker op bruiloften en op andere partijen. Dus ga je niet trouwen? Gebruik hem dan gewoon voor een babyshower, verjaardag of ander feest. Je maakt er elk feestje een stuk gezelliger mee. Super leuk voor op een sweet table en lowbudget als je het zelf maakt. Want zo moeilijk is het niet hoor. Ik heb er voor gekozen om een kleine donutwall te maken, voor 9 donuts. Deze kun je makkelijk op een tafel zetten tussen de andere sweets. Wil je een grotere donutwall? Geen probleem! Je kan hem maken in elke gewenste formaat.

Deze donutwall hoef je niet tegen een muur aan te zetten, maar kan vanwege de standaard ook prima in het midden van je tafel. Op deze manier kun je het dus als een echte centerpiece gebruiken. Je kan er voor kiezen om de donutwall nog te versieren, ik heb er echter voor gekozen om hem vrij basic te houden. De kleurrijke donuts zorgen immers al voor genoeg kleur. De houten ronde stokjes komen van Alieexpress, maar je kan ook gewoon een wat langere bij de Gamma kopen en deze op maat zagen.

Je eigen donutwall maak je makkelijk zelf

Wat heb je nodig?

 • Dunne plaat /plank 42.0 cm lengte , breedte 29.5 cm (voor elk stuk hout hetzelfde breedte aangemeten) , van ongeveer 5 a 6 mm dikte. (PLANK 1)
 • Dikker hout , breedte 29.5 cm van 4.5 cm bij 3.0 cm (PLANK 2)
 • Dikke plank, breedte 29.5 cm van 9.5 cm bij 2.0 cm (PLANK 3)
 • 9 Ronde houten stokjes 0.5 cm dikte
 • 2 Metalen versterkingshoekjes , van 1,5 cm bij 1,5 cm inclusief 8 schroefjes
 • Winkelhaak
 • Stanleymes om de letters uit te snijden 
 • A4 print met tekst ” DONUTS”
 • Boormachine
 • Boor van 4,8 mm
 • Schuurpapier
 • Witte verf
 • Zwarte verf
 • Grondverf
 • Dikke kwast
 • Hele dunne kwast
 • Zaag

Hoe maak je de donutwall?

Je begint met de planken op maat te zagen. Als breedte van de 3 stukken hout heb ik op 29,5 cm aangehouden, dit was de breedte van het grootste plank, dus als gemak deze maat aangehouden.

Als eerste heb ik op plank 1 , plank 2 gelijmd met houtlijm en deze met lijmklemmen laten drogen. Vervolgens heb ik plank 3 liggend met de langste zijde op de grond, gelijmd en laten drogen. Daarna ik met twee metalen versterkingshoekjes plank 1 en plank 3 aan elkaar vastgeschroefd met in totaal 8 schroefjes.Ik heb ze geboord op enkele centimeters (5 a 6 centimeter) vanaf elk zijde links en rechtsachter, zodat de donutwall extra stevig is.

Diy donutwall


Hierna heb ik de Donutwall neergezet, om te zien hoe deze staat qua stevigheid. Het helde een beetje naar achter(door het gebruik van een iets hogere plank 2 ten opzichte van plank 3), maar dit is juist mooi en houdt de donuts op zijn plek. Twee vliegen in 1 klap.


Voordat je de Donutwall gaat verven, meet je eerst weten waar je de ronde stokjes wilt bevestigen. Ik heb elk stokje door midden gezaagd. Vervolgens heb ik deze met een rubberen hamer in elk gat getimmerd. 

Je eigen donutwall maken


De breedte van de donutwall is 29,5 cm. Van elk zijde heb ik 9,5 cm aangehouden.Vanaf de linkerrand richting het midden hou je 9,5 cm aan en trek je een lijn. Van de rechterrand tot het midden ook 9,5 cm aanhouden en een lijn trekken. Nu houd je in het midden 10,5 cm over.

Elk mini donut heeft een diameter van 7 cm. Vanaf de onderkant van de standaard bereken je een centimer. Houdt rekening met waar de donut komt, 7cm en dan weer een cm overslaan en weer 7 cm donut cirkel tekenen en opnieuw.


Bij de uitlijning van 9,5 cm (2 plekken) en 10,5 cm plaats je een punt in het midden, waarin de donut valt, hier kun je achteraf een gat in boren. Desnoods gebruik je eerst een kleine boortje om te zien hoe het ronde stokje past. Past deze niet, dan gebruik je een grotere maat. Met een winkelhaak kun je de lijnen tekenen en de punten zetten. Heb je geen winkelhaak? Een liniaal voldoet ook.

Zoals ik eerder schreef, heb ik de stokjes door midden gezaagd alvorens ik deze heb gebruikt voor de donutwall. Ik vond het namelijk niet mooi als ze te ver uitstaken. Met een rubberen hamer heb ik deze in de gaten op plank 1 vastgetimmerd, deze zaten vrij stevig, ik heb hierbij geen lijm gebruikt. Dat bleek namelijk niet nodig te zijn.


Vervolgens schuur je het geheel licht op en zet je je donutwall in de grondverf. Als je grondverf droog is, kun je beginnen met het wit te verven. Vergeet niet de ronde stokjes waarop de donuts komen te liggen, te verven. Ik heb de donutwall twee keer wit geverfd, voor een mooi wit en strakker resultaat.

donutwall maken


Hierna heb ik de letters met als tekst ‘DONUTS’ uitgeprint en uitgesneden. Let op : bewaar het uitgesneden gedeelte van de letters ‘D’en ‘O’, goed. Plak secuur het niet- uitgesneden gedeelte met de donuts tektst op de donutwall met een klein beetje pritt. Wees zuinig met de lijm, want je moet de letters wel weer kunnen verwijderen. Het mooiste is, als je je tekst boven aan plakt. Houdt rekening met ruimte tussen de bovenste donut, en plak deze tekst op.

donuts

Hierna kun je deze letters voorzichtig en netjes verven, haal na het drogen het plakgedeelte van letters eraf en je bent klaar. Je kan het eventueel bijwerken met een fijne kwastje, met witte verf of zwarte verf bij het letter gedeelte. Zo werk je uitgelekte tekst en ongelukjes makkelijk weg.

Het was een leuk en simpel projectje, hoewel het uitsnijden van de letters het lastigste was. Hier neem je je tijd voor, het moet namelijk secuur gesneden worden. Is je tekst een beetje doorgelopen, stress je dan niet. Je kan zoals ik eerder schreef de tekst bijwerken met een klein kwastje. Is dit voor jou teveel gedoe of heb je hier geen geduld voor? Je kan via Alieexpress ook letters als stickers bestellen. Ik had er echter geen geduld voor, je moet vaak weken wachten voordat het binnen is. Als je eenmaal begonnen bent met je donutwall, wil je hem het liefst ook zo snel mogelijk afmaken.

Ik ben benieuwd wat je van deze donutwall vond. Ga je hem ook zelf maken? Show dan je foto op facebook.

Een centerpiece voor je sweet table


19 gedachten over “DIY: Maak je eigen donutwall voor je feestje”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *