Diabetes voeten, verzorg je voeten extra goed
Wanneer je diabetespatiënt bent is de verzorging van jouw voeten ontzettend belangrijk. Diabetes voeten zijn namelijk vaak probleemvoeten. De beste manier om je voeten goed te verzorgen is ervoor te zorgen dat de suikerspiegel goed onder controle is. Wanneer je een hoog glucosegehalte hebt, kan dit na verloop van tijd namelijk de zenuwen beschadigen. Hierdoor kan er gevoelsstoornis optreden. Ook kan het leiden tot vernauwing en verharding van de bloedvaten. Dit veroorzaakt dan een slechte doorbloeding en wondjes zouden hierdoor ontstekingen kunnen veroorzaken. Diabetes voeten vragen dus wel wat extra aandacht en dienen regelmatig door je internist of diabetes verpleegkundige gecheckt te worden.
Wat zijn de symptomen van diabetes voeten?
Een branderig gevoel, tintelingen en pijn of krampen zijn bekende symptomen van voetproblemen. Ook kan er een verandering van de stand van de voeten voor komen. Een slapend gevoel en droge of juist hele natte voeten zijn ook bekende problemen. Indien je als diabetes patiënt een wondje in je voeten hebt, is het erg belangrijk dat je die goed in de gaten houdt. Je zou namelijk niet de eerste zijn bij wie het is gaan ontsteken of zweren.
Hoe beperk je het risico?
Je kunt het risico van voetproblemen zelf al beperken. De volgende punten zijn erg belangrijk, zeker wanneer je diabetes hebt.
- Controleer je voeten dagelijks! Zeker tussen de tenen en onder de voeten kunnen er rode vlekken, infecties, zwellingen, blauwe plekken of zweren ontstaan.
- Kan je de onderkant van je voeten niet zelf zien, gebruik dat een spiegel of laat iemand anders het doen.
- Was je voeten met lauw water en zonder zeep. Doe dit dagelijks.
- Droog je voeten goed af en maak gebruik van een crème zodat je kloofjes kan voorkomen. Doe de crème niet tussen je tenen.
- Zorg ervoor dat je teennagels niet boven de teenrand uitsteken. Je dient je teennagels recht af te knippen. Dus niet rond! Gebruik de juiste materialen ervoor. Liever geen metalen nagelknippers of vijlen.
- Draag bij voorkeur schone katoenen sokken. De sokken mogen absoluut niet knellen aan je onderbenen.
- Zorg dat je schoenen van leer zijn, comfortabel zitten en dat ze geen hoge hiel hebben.
- Wanneer je nieuwe schoenen gaat kopen doe dit dan in de middag. Je voeten zijn dan iets gezwollen. Loop je nieuwe schoenen ook geleidelijk in. Draag ze dus niet meteen dag in dag uit.
- Zorg ervoor dat jouw schoenen niet knellen.
- Loop niet te veel op blote voeten, je voelt het namelijk niet zo snel wanneer je ergens intrapt. Voor mij is dit nogal een puntje want ik loop bijna altijd op blote voeten. Ik weet nog dat mijn vader daar altijd kritiek op had, toen hij nog leefde.
- Beperk het gebruik van warmwaterkruiken of andere warmtebronnen.
- Draag geen knellende sokken of elastische steunverbanden.
- Controleer je schoenen met regelmaat. Zorg dat er geen opgerolde zool in zit of andere oneffenheden aan je schoenen zijn.
- Laat het verwijderen van eeltplekken of likdoorns over aan de prof, ga dit niet zelf doen. Er zijn pedicures die gespecialiseerd zijn in diabetes voeten.
- Zorg ervoor dat je voldoende beweging hebt. Er is voetgymnastiek wat ervoor zorgt dat de doorbloeding op gang blijft. Draai bijvoorbeeld rondjes met je voeten terwijl je zit of ga lekker wandelen.
- Leef gezond en rook niet! Maar goed, deze tip geld natuurlijk ook als je geen diabetes hebt.
- Meld het meteen aan je arts wanneer je problemen ervaart, pijn hebt of regelmatig een doof gevoel hebt. Het is belangrijk dat er op tijd na gekeken wordt.
Controle van je voeten
Het is voor jou belangrijk dat je voeten met regelmaat gecontroleerd worden. Dit kan je laten doen door je internist, maar ook door een podotherapeut. Dit is een therapeut die mensen onderzoekt en behandelt die voetklachten hebben. Je kunt door je specialist doorverwezen worden naar de podotherapeut hier kan je niet op eigen initiatief naar toe gaan. Je kunt bij de podotherapeut terecht voor de verzorging en het verwijderen van likdoorns. Het verwijderen van eeltpitten en plekken. En om een advies te krijgen over het juiste schoeisel.
Een Charcot voet
Een Charcot voet is een voet waarbij er een ontsteking in de voetbotten zit waardoor de voetboog inzakt en kapotgaat. Wanneer dit gebeurt kunnen er ernstige wonden ontstaan wat langdurige behandelingen als gevolg heeft. De Charcot voet kan van het ene op het andere moment vrij acuut ontstaan. Het is te herkennen aan een rood gezwollen en pijnlijke voet waar vooraf geen trauma aan heeft plaats gevonden.
Dit is ten alle tijden een acute rede om je door je huisarts door te laten verwijzen naar een diabetesspecialist. Het is natuurlijk zo dat wanneer er zo snel mogelijk de juiste diagnose gesteld wordt, de juiste behandeling ook zo snel mogelijk kan starten. Wanneer je er op tijd bij bent kan de voetstructuur behouden blijven.
Naar de pedicure
Wanneer het je zelf niet lukt om je voeten op de juiste manier te verzorgen dan kan je er natuurlijk voor kiezen om naar een pedicure te gaan. Meestal is dat om de zes weken dat je deze dan bezoekt of zij jou komt bezoeken. Zorg er wel voor dat wanneer jij bepaalde problemen hebt of diabetes voeten hebt dat je dan een pedicure hebt die hiermee bekend is. Er zijn namelijk medische pedicures. Deze zijn gericht op probleem voeten. Dit is wel zo handig wanneer dat dit voor jou geldt. Maak hierin dus de juiste keuze.
Een medisch pedicure heeft net iets meer bekendheid met probleemvoeten dan een “gewone” pedicure. Er zijn zelfs pedicures die zich helemaal hebben gericht op bijvoorbeeld reumatische voeten of diabetes voeten. Dit omdat je dan net wat meer kans hebt op aandoeningen aan de voeten. Een medisch pedicure is aangesloten bij provoet. Deze organisatie beschermt het onderscheid in de titel medisch pedicure. Het is ook voor de vergoeding vanuit jouw zorgverzekeraar van groot belang of jij naar een gekwalificeerde medische pedicure gaat of naar een basis opgeleide pedicure. Dit zijn dus wel dingen om rekening mee te houden.
Zelf ben ik soms wel een beetje angstig hoor, maar ben ik blij met de medische zorg die we hier in Nederland krijgen. In Suriname bijvoorbeeld worden er nog heel vaak voeten of hele benen geamputeerd door diabetes. Het is dus erg belangrijk om diabetes voeten goed in de gaten te houden en niet te onderschatten. Zelf heb ik de slechte eigenschap dat ik altijd op blote voeten lopen, niet handig als je diabetes hebt en ik moet dat dan ook echt afleren.