De leukste gezelschapsspellen voor oud en nieuw

De leukste gezelschapsspellen voor oud en nieuw

2021, het jaar is alweer bijna voorbij. De tijd lijkt sneller, of juist langzamer dan ooit te gaan. We kunnen er in ieder geval over eens zijn dat 2021 een heel apart jaar is geweest, waar we allemaal onze vragen en twijfels hebben en moeten leven in onzekerheid. Kortom, het is overduidelijk dat wel wel wat positiviteit en gezelligheid kunnen gebruiken om het nieuwe jaar in het gaan. Weet je nog niet zo goed hoe? Dat is geen probleem! In dit artikel lees je namelijk alles over de aller leukste gezelschapsspellen voor oud en nieuw. En nee, dit gaat niet alleen om kinderspellen. Sterker nog: er zijn spellen voor alle soorten leeftijden. Van spellen voor peuters, tot spellen voor volwassenen, ouderen en familiespellen. Lekker gourmetten en de leukste gezelschapsspellen op tafel en je gaat gezellig het nieuwe jaar in.

Top 10 spellen volwassenen

Om maar direct met de deur in huis te vallen, ik heb een top 10 gemaakt van de leukste spellen voor volwassenen. Hier zit voor elke volwassene wel wat bij, zodat je precies kunt kijken welk spel perfect bij jou past. Er is voor elke volwassene wel een gezelschapsspel om met vol goede moed het nieuwe jaar tegemoet te komen. Hieronder volgt een top 10:

  1. Het Dorp: het dorp is een bordspel van de welbekende 999Games. Zoals de naam ook al weergeeft, speelt dit bordspel zich af in een dorp. Hier probeer je met je familie zoveel mogelijk roem te bemachtigen. Je krijgt gedurende het spel punten, als je leeft, maar ook als je doodgaat. Verder kun je status verkrijgen in de gemeenteraad, kerk of als je een succesvolle marktkoopman wordt. Het kan allemaal.
  2. Het Stenen Tijdperk: ook dit spel is op de markt gebracht door 999Games. Tevens is dit ook een bordspel. Je kunt in dit spel punten verdienen door verschillende activiteiten te verrichten. Hierbij kun je denken aan het verzamelen van grondstoffen tot het handelen met reizigers.
  3. Steampunk Rally: bij het spel Steampunk Rally bouw je je eigen uitvinding op. Dit kun je doen middels kaartjes. Hierdoor kun je een race spel winnen. Het leuke aan dit spel is dat het wel een beetje op geluk gaat, maar je kunt zowel dingen doen met een hoog aantal ogen van de dobbelsteen als een laag aantal ogen.
  4. Love Letter: Love Letter is geen bordspel of geluksspel, nee, dit is een kaartspel. Het doel is, zoals de naam al een beetje verklapt, om het hart van de prinses te veroveren. Hoe je dit doet? Door gebruik te maken van het personeel. Super leuk! Mensenkennis wordt gecombineerd met tactiek.

Hieronder volgen nog enkele spellen die zeker in de top 10 thuis horen:

Leukste strategische bordspellen

Je moet er maar gek op zijn. De een vindt gokspelletjes super leuk, terwijl andere mensen willen dat er wel degelijk een tactiek in moet zitten. Dan heb je ook nog de mensen die echt alleen maar willen gaan voor de strategische bordspellen. Daar moet je je koppie dus voor gebruiken! Komt ‘ie: Stratego: je hebt allerlei verschillende varianten op Stratego, maar zelf vind ik de original het leukst.

Je hebt een speelbord en 2 partjen, namelijk het leger van Roodjassen en het leger van de Blauwhemden. Het is dus een spel, geschikt voor 2 personen. Het doel is om met jouw leger het andere leger te verslaan, maar nog belangrijker: het uiteindelijke doel is om de vlag van de tegenstander te veroveren. Als dat lukt, win je het spel. Onderschat het niet! Het is moeilijker dat het lijkt en er is een hoop strategie nodig voor het spelen van dit spel.

Leukste spellen voor thuis

Of je nou een spel met je gezin wilt doen, met vrienden of familie. Dat maakt allemaal niks uit! Dit spel doet het altijd geweldig voor thuis:

Twister: wie houd daar nou niet van? Een echte klassieker, een actiespel! De Spinner geeft je opdrachten die je moet uitvoeren op de mat. Linkerhand op blauw, rechtervoet op geel…. Ga zo lang mogelijk door met de opdrachten en probeer niet in de knoop te geraken met anderen, of met jezelf ;).

gezelschapsspellen

Leukste gezelschapsspellen voor 2

Één van de leukste gezelschapsspellen voor 2 personen is Schotten Totten, wat?! Nou, in dit spel strijden jij en je tegenstander om een Schots grondgebied. Ben jij aan de beurt? Dan leg je een krijger, een kaart, voor een steen. Als je in totaal 3 krijgers hebt, vorm je een bepaalde waarde. Denk aan de waardes die je ook bij Poker of Yahtzee hebt. De speler die dan de hoogste waarde heeft, zal de steen krijgen.

Spelletjes voor peuters

Maar, wat moet je dan met jonge kinderen die de complexere spelletjes nog niet onder de knie kunnen krijgen? No problem, er zijn ook nog andere spelletjes die je met peuters kan doen, bijvoorbeeld:

  • Verstoppertje.
  • Tikkertje.
  • Bouwen met blokjes.
  • Vul maar in…

Spelletjes voor tieners

Wat als je tiener zich verveelt, maar niet weet wat hij of zij moet doen. De kans is groot dat een echt tienerspel hem of haar weer opvrolijkt. Je kunt dit samen met je tiener doen, maar je tiener kan dit ook met een vriendengroep doen.

Één van de leukste spelletjes voor pubers is ‘’Stay Cool’. Het gaat hier erom welke speler het beste kan multitasken. Wie dat kan? Daar zul je achter komen als je het partyspel Stay Cool speelt. Je zult te maken krijgen met heel erg veel uiteenlopende vragen die je moet beantwoorden. De snelheid moet erin zitten, want daar komt de volgende vraag al weer aan! Moeilijk, nee. Maar zoals ik al zei, de snelheid is allesbepalend voor de winnaar van het spel.

Speciale bordspellen

Één van de leukste en ook speciaalste bordspellen, is en blijft Monopoly. Dit bordspel is geliefd door velen en er zijn tegenwoordig allerlei varianten te vinden op dit leuke bordspel. Heb je jouw stad al in de schappen van een winkel gezien?

Familiespellen zonder bord

Geen zin in een bordspel? Geen probleem! Je kunt ook kiezen voor een ander leuk spel, zoals Speed cups. Elke speler krijg 5 cups van elk een verschillende kleur. Ook ligt er een gedekte stapel van kaarten in het midden van de spelers.

Omstebeurt draait een speler één van deze kaarten om. Hier staan allerlei verschillende objecten op. Zorg ervoor dat jouw Cups in precies dezelfde volgorde komen te staan als zichtbaar is op het kaartje. Druk jij als eerste op de bel, dan is het kaartje voor jou. Wie aan het einde van de kaartjes de meeste kaarten heeft, wint het spel.

Wat zijn volgens jou de leukste gezelschapsspellen?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *