De leukste activiteiten voor kinderen tijdens de lockdown

De leukste activiteiten voor kinderen tijdens de lockdown

Veel samen thuis zijn is gezellig, maar soms is het wat lastig om leuke activiteiten te bedenken. Misschien heb je de bordspelletjes al uit de kast gehaald, maar na een week ben je wel aan wat afwisseling toe. Daarom geef ik je hier wat tips voor leuke activiteiten voor kinderen (en volwassenen) zodat niemand zich verveelt tijdens de lockdown.

Fotochallenge

Dit is een van de activiteiten voor kinderen die je zowel binnen als buiten kunt doen, zelfs in de winter! Organiseer een fotowedstrijd waar de hele familie aan mee kan doen, met een digitaal fototoestel, een smartphone of een wegwerpcamera. Kleine gezinnen maken er misschien geen wedstrijd van, maar gaan gezellig samen op avontuur om de mooiste foto’s te maken.

Hoe werkt de fotochallenge?

Kies eerst een onderwerp of opdracht en stuur iedereen op pad om foto’s te maken. Aan het eind van de dag bekijk je alle foto’s en kies je de mooiste uit. 

Qua onderwerpen en opdrachten zijn er tal van mogelijkheden. We hebben er een paar op een rijtje gezet om je te inspireren:

 • Fotografeer een bepaald object, een plant of een dier
 • Doe een schilderij na en maak hier een foto van (verkleed je bijvoorbeeld als een personage uit De Nachtwacht)
 • Maak een foto van iets dat rood is
 • Fotografeer een dagelijks klusje dat je moet doen
 • Maak een foto van een object dat zich niet in zijn natuurlijke omgeving bevindt
 • Fotografeer de mooiste wolk die je ziet

Wanneer je een kindje hebt dat nog te jong is om zelf foto’s te maken kan hij of zij helpen bij het zoeken naar de mooiste boom of alle leuke rode objecten in huis. Zo doet iedereen gezellig mee en wordt het een echte teamactiviteit. 

Print de mooiste foto’s uit en hang ze aan de muur als herinnering aan deze gezellige activiteit met de kinderen. 

activiteiten voor kinderen

Koken met kinderen

Koken en bakken is een gezellige en leerzame activiteit voor kinderen. Ze leren hoe ze groenten moeten snijden of wat er allemaal nodig is voor dat lekkere koekjesdeeg. Maar het allerleukste is natuurlijk dat je daarna alles samen op mag smullen! Organiseer tijdens de lockdown een themamiddag, bijvoorbeeld ‘Engelse High Tea’. Maak samen de lekkerste hapjes en trek je mooiste kleding aan om alles op te peuzelen met een lekker kopje thee (of fruitwater voor de jongste kinderen).

Koken en bakken met kinderen

Knutselen met kinderen van alle leeftijden

Knutselen staat hoog op mijn lijstje met favoriete activiteiten voor kinderen. Het aantal mogelijkheden is eindeloos waardoor je elke keer iets nieuws kunt knutselen. Daarbij is het ideaal als je kinderen van verschillende leeftijden hebt: iedereen doet mee, op zijn of haar eigen niveau. Maak bijvoorbeeld samen iets om de kinderkamers te versieren of maak mooie nepbloemen voor op tafel.

Waar vind je leuke knutselideeën voor kinderen?

Persoonlijk vind ik Pinterest erg leuk. Je ziet hier meestal meteen een foto van het eindresultaat waardoor het zoeken een stuk sneller gaat. Voor nog meer originele ideeën gebruik je Engelse zoektermen, maar ook met een Nederlandse zoekopdracht zul je veel vinden. Een paar handige zoektermen zijn:

 • DIY* with kids 
 • Crafts with children
 • Knutselen met kinderen (eventueel leeftijdsgroep erbij vermelden: ‘knutselen met peuters’)
 • DIY for birthday
 • etc.

*DIY betekent Do It Yourself, dus Doe Het Zelf.

Knutselen met kinderen

Iedereen kan knutselen

De jongste kinderen zijn vaak al blij met een vel gekleurd papier, wat stiften, een paar mooie stickers of verf en een kwast. Hiermee maken ze hun eigen mooie kunstwerk. Zodra ze wat ouder zijn is het mogelijk om ze meer uitleg te geven over wat de bedoeling is, en kunnen ze de ‘regels’ volgen. 


TIP: Een populaire knutselactiviteit voor kinderen (en volwassenen) is het maken van Lucky Stars. Dit zijn kleine sterretjes die je maakt van een smalle strook papier. In deze video zie je hoe simpel het is.

Een kindermodeshow

Schuif de meubels opzij en maak ruimte voor een catwalk. Laat je kinderen hun favoriete outfit uitkiezen en organiseer een kindermodeshow in je huiskamer. De poppen en knuffels mogen natuurlijk ook meedoen! 

Als ouder ben je de fotograaf een maak je de mooiste foto’s wanneer je kinderen poseren aan het einde van de catwalk

Wandelen met kinderen

Wij gaan graag naar buiten zodra het een dag droog is. Even door de wijk wandelen, een rondje door het park maken of een nieuwe wandelroute ontdekken, het is afhankelijk van de hoeveelheid tijd en energie die we hebben. Op de website van de ANWB vind je veel wandelroutes, waarvan een deel ook geschikt zijn voor kinderen. 


Zelf vind ik de Andreas Schotel Route in Noord-Brabant erg leuk. Ga je wandelen met jonge kinderen? Dan is de kortere route van zo’n 3 km aangeraden. Is dat nog te ver voor je kleintjes? Bezoek dan sowieso het kunstwerk De Melkfabriek dat op de route ligt, een van de leukste activiteiten voor kinderen in deze omgeving. De Melkfabriek is een hele grote koe gemaakt van hout waar je in kunt klimmen via zijn hoofd. Als de kinderen nog wat energie over hebben na het spelen wandel je hier in de buurt nog even samen rond.

Activiteiten met kinderen

Toneelstukje

Tijdens de lockdown kunnen we helaas niet naar het theater, en ook de toneelstukjes georganiseerd door het buurthuis en de bibliotheek zijn afgelast. Organiseer dus samen een voorstelling in huis, de ideale vakantie- of weekendactiviteit voor kinderen. 

Begin met het samen schrijven van jullie toneelstuk door antwoord te geven op de volgende vragen:

 • Wie zijn de personnages?
 • Waar speelt het verhaal zich af?
 • Wat doen de personnages?
 • Wat is de activiteit, het avontuur, de missie of het probleem dat opgelost moet worden door de personnages?
 • Wat doen en zeggen de personnages?

Het hoeft niet heel lang en ingewikkeld te worden. Een toneelstukje van 5 à 10 minuten schrijven is al een aardige taak, vooral als alle kinderen met veel verschillende ideeën komen. Stiekem geef je ze met deze activiteit ook een lesje samenwerken en compromissen maken. 

Wil je graag een paar activiteiten voor kinderen combineren? Knutsel dan samen wat leuke accessoires voor het toneelstukje (een papieren kroon, een geschilderde achtergrond of een schatkist van karton) en maak leuke foto’s van de voorstelling. 

Ik hoop dat je nu genoeg ideeën hebt voor activiteiten met de kinderen tijdens de lockdown. Veel plezier!

Leuk dat jullie onze tweede gastblog hebben gelezen. In onze eerste blog kon je al 10 tips lezen voor reisfanaten tijdens de lockdown. Wij zijn Anique & Rosalyn en we zijn al vriendinnen sinds de middelbare schooltijd. Anique woont al enige tijd in Frankrijk en Rosalyn in Noordwijk.  We zijn hetzelfde werk gaan doen (schrijven/vertalen) en daardoor zijn we ook veel samen gaan werken. We schrijven samen op de reisblog Reizeneuropa, welke door Rosalyn is opgezet. Dit is dan ook onze manier om nog steeds leuke dingen samen te doen ondanks de afstand.8 gedachten over “De leukste activiteiten voor kinderen tijdens de lockdown”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *