10 tips voor een dagje uit met peuters

10 tips voor een dagje uit met peuters

Hoeveel je ook van je kinderen houd en hoe erg je ze ook liefhebt, soms kan het best even lastig zijn om ze te vermaken. Een peuterfase die gepaard gaat met enorm veel drukte, woede als ze hun zin niet krijgen, peuters die zich vervelen. Mijn kleine meid had zelfs ontzettend last van de peuterpuberteit. Het is niet altijd even makkelijk, moet ik je bekennen . Het is daarom vaak ook de grootste tijd voor een dagje uit, waardoor je kindje al zijn energie even kwijt kan of gewoonweg even zijn gedachten op iets anders kan zetten. Daarnaast is het voor jou als ouder natuurlijk ook altijd hartstikke leuk om er even tussenuit te gaan. Als deze blog online komt heeft mijn kleine meid de peutertijd al afgesloten en is ze een echte kleuter. Toch wil ik nog graag mijn tips delen voor een dagje uit met peuters.

Een dagje uit met peuters

Een dagje uit met peuters hoeft helemaal niet zo gek mogelijk te zijn. Ook hierbij zit het hem in de kleine dingen en je zult versteld staan waar peuters zich urenlang mee kunnen vermaken. Jij ziet je kind(eren) genieten en zij vermaken zich, waardoor jij als ouder even rust hebt. Of misschien wil je juist samen iets gaan doen, waardoor je allebei het plezier ervaart van de activiteit. Wat het ook is, in dit blog lees je vast en zeker meer over activiteiten die jou en je peuter aanspreken. In dit blog deel ik maar liefst 10 tips met je voor een dagje uit met peuters. Zo kunnen jij en je peuter er samen een onvergetelijke dag van maken.

Een kabouterpad

Over het algemeen zijn peuters de stuiterballen in huis en zitten ze vol met energie. Daarom kan het een goed idee zijn om samen een actief uitje te ondernemen! Een goed idee is het bewandelen van een kabouterpad. Misschien is het voor jou maar een wandeling, maar voor je peuter zit hier veel meer achter. Het is voor hem of haar een heel avontuur! Wat dacht je van de vele takken, bomen, paddenstoelen en andere dingen die je onderweg tegenkomt? Als je alles goed wilt bekijken zal je wel even zoet zijn.

Kabouterpaden zijn in het bijzonder afgestemd op kinderen wat betreft de afstand. Een gemiddeld kabouterpad is ongeveer tussen de 500 tot 1500 lang. Veel kabouterpaden bieden ook een speurtocht aan waar je onderweg verschillende opdrachten moet voltooien. Het is zeker de moeite waard om hier eens heen te gaan.

Zwemmen

Een andere activiteit dat bijna altijd een succes is, is zwemmen. Eigenlijk is zwemmen altijd een geschikte optie voor een dagje uit met peuters. Het voordeel hiervan is dat er in heel Nederland zowel binnen- als buitenbaden te vinden zijn. Sommige zwembaden beschikken ook over zowel een binnen- als buitenbad. Dat is al helemaal ideaal natuurlijk. Bij slecht weer kun je binnen zwemmen en als het mooi weer is kun je lekker buiten zwemmen. Een bijkomend voordeel van zwemmen is dat er heerlijk geslapen gaat worden in de avond! Als ouder heb je dan wat quality time. Lees ook mijn blog met de leukste zwembaden in Nederland.

Musea

De kans is groot dat je niet direct denkt aan een museum bij een lijstje van 10 tips voor een dagje uit met peuters. Het is ook niet aan te raden om je peuter naar het eerste en beste museum die je tegenkomt mee te nemen, maar er zijn musea te vinden die speciaal ingericht zijn voor peuters. Hierbij kun je onder andere denken aan het bakkerijmuseum, Spoorwegmuseum of het Nijntjemuseum.Er zijn nog veel meer musea te vinden in Nederland die speciaal ingericht zijn voor peuters.

Theatervoorstellingen

Hetzelfde verhaal geldt voor theatervoorstellingen. Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt voor een activiteit met je peuter, maar er zijn peutervriendelijke theatervoorstellingen die een leuk dagje uit garanderen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een theatervoorstelling van Peppa Pig of Woezel en Pip. Het voordeel van dergelijke theatervoorstellingen is dat ze speciaal afgestemd zijn op jonge kinderen, wat erop neerkomt dat ze vaak interactief en relatief kort zijn. Dit zorgt ervoor dat je peuter het leuk blijft vinden en de aandacht erbij kan houden.

Vaartocht

Een ander idee is het maken van een vaartocht met je peuter. Dit kan een super leuk uitje zijn, vooral in de zomer. Maar, houd er wel rekening mee dat je als ouder heel erg alert moet zijn tijdens de vaartocht. Zorg ervoor dat je peuter ten alle tijden een zwemvest draagt. Je peuter zal versteld zijn van de prachtige omgeving.

Speeltuinen

Bijna overal in Nederland zijn wel speeltuinen te vinden. Gelukkig maar, want speeltuinen zorgen voor een garandeert succes van een dagje uit met peuters. Van schommels tot glijbanen en voetbalveldjes en meer. Je peuter gaat zich hier vast en zeker vermaken. Daarbij word je zelf ook even helemaal teruggenomen naar die goede oude tijd waar je zelf nog klein was en veel buiten speelde. Leuk voor je peuter en voor jou zelf! Bij slecht weer kun je natuurlijk ook altijd de leukste binnenspeeltuinen bezoeken.

Treinen

Veel peuters vinden treinen helemaal geweldig. Je kunt ervoor kiezen om even over het station te lopen, zodat de kinderen de trein kunnen horen en zien. Dit vinden ze vaak al helemaal geweldig. Je kunt ook ergens heen gaan met je peuter in de trein zelf. Zo kunnen ze de trein van binnen ook zien en ervaren. Een railrunner kaartje kost volgens mij maar 2,50 dus daar hoef je het niet voor te laten. Juist nu je kleintje nog een peuter is, kan je dit soort dingen goedkoop ondernemen.

(Vracht)auto’s

Naast treinen vinden veel kinderen het ook super leuk om auto’s of vrachtauto’s te bewonderen. Ze zijn vaak gefascineerd door de snelheid en het geluid van auto’s, maar natuurlijk ook door hoe ze eruit zien. Voor een geslaagd dagje uit met peuters bekijk je samen auto’s en vrachtauto’s vanaf een viaduct. Ook voor meisjes is dit ontzettend leuk.

Twee tips voor thuis

Als laatste sluit ik deze blog af met twee tips voor een geslaagd dagje uit met peuters die je vervolgens thuis kunt uitvoeren.

Ten eerste kun je samen met je peuter bakken (met hulp en ondersteuning uiteraard) en daarna de baksels opeten. Neem je peuter mee naar de supermarkt en kies samen iets lekkers uit wat jullie willen maken. Last but not least: knutselen. Ga samen naar een winkel en koop knutselspullen. Laat je creativiteit erop los en ga samen iets in elkaar knutselen, schilderen of tekenen. Je kunt apps zoals Pinterest gebruiken ter inspiratie, maar je kunt natuurlijk zelf ook iets bedenken. Dit zijn twee activiteiten die je thuis kunt uitvoeren en die zeker behoren op de lijst voor een geslaagd dagje met je peuter.

Waar ga jij graag heen als je een dagje uit gaat met je peuter?1 gedachte over “10 tips voor een dagje uit met peuters”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *