Corruptie en hotspots in Banja Luka, Bosnië

Corruptie en hotspots in Banja Luka, Bosnië

Ik wilde altijd al een keer naar Bosnië, het liefst naar Sarajevo. Helaas werd dat m dat dit keer niet vanwege de afstand, maar Banja Luka ligt vlakbij de grens van Kroatië en zo zijn we uiteindelijk daar beland. Nadat de grens hadden gepasseerd kwamen we er achter dat je nog steeds corruptie hebt in dit prachtige land. Volgens de douane beambte was onze auto niet verzekerd, terwijl we hem gewoon de officiële verzekeringspapieren overhandigden. Meneer bleef maar volhouden dat de auto niet verzekerd was en onze verzekeringspapieren niet geldig waren in Bosnië. Moet je nagaan dat je er al een reis op hebt zitten, super gaar bent en gewoon naar je appartement wilt.

Dit feestje ging dus niet door :(. Onze auto werd aan de kant gezet en mijn man zijn paspoort werd ingenomen, je kon dus hoog en laag springen wat je wilde maar dit had echt geen zin. Er werd gezegd dat we onze auto moesten verzekeren bij een kantoortje verder op, maar niemand legde uit hoe en wat. Toen we politie zagen, vroegen we of zij wisten waar we de verzekering konden regelen maar niemand was erg behulpzaam. Ik had mijn oordeel over Bosnië dus al klaar en vond de mensen er niet aardig en knorrig.

Na 30 minuten ontdekte mijn moeder een hokje waar “Insurance” op stond, dit zou het moeten wezen. Eenmaal binnen, bleek dat je nog flink moest onderhandelen over de prijs die je betaalde voor de verzekering, vreemd toch? Je zou toch denken dat dit vaste prijzen waren. Nadat mijn man zei dat hij het oplichterij vond, begon de man een beetje te grinniken, aan dat kon je al merken dat we niet de enige toeristen waren die vandaag werden opgelicht. Toen mijn man met de verzekeringspapieren weer terug ging naar de douanebeambte, kreeg hij zijn paspoort terug en konden we de reis verder vervolgen.

Gelukkig vielen de kosten mee en betaalden we uiteindelijk na flink onderhandelen 22 euro, maar leuk was het niet. Eenmaal in Banja Luka aangekomen, waren we toch blij dat we niet rechtsomkeert waren gegaan en kon het genieten in de heerlijke zon beginnen.

We hadden een appartement via air b&b geboekt in het midden van de centrum en we konden alles dus te voet verkennen.

We besloten eerst de Ferhadija moskee te bezoeken. Tijdens de Joegoslavië-oorlog werden er op 1 avond binnen enkele minuten twee belangrijke moskeeën verwoest. Ook de Ferhadij moskee werd opgeblazen door Servische soldaten. De Ferhadij moskee behoort tot de enkele gebedshuizen die deze zwarte periode in de geschiedenis van de stad hebben overleefd maar wel gerenoveerd zijn. De moskee is in het hartje van het centrum en niet heel erg groot. Desondanks is het echt prachtig en je voelt er rust als je binnenkomt. Het was niet duidelijk waar de mannen en de vrouwen konden bidden, dus je moest zelf maar een plekje vinden. Op het terrein om de moskee waren ook graftombes aanwezig, we konden niet echt achterhalen van wie deze waren.

Nadat we van de moskee kwamen liepen we naar het Tvrđava kasteel, deze was namelijk vlakbij. Ik vond het niet een echte toeristische trekpleister maar het was heerlijk om er te wandelen. Je kon kaartjes kopen voor een dinosauruspark, maar we zagen de dinosaurussen ook wel door de hekken heen. Omdat we geen kinderen bij ons hadden besloten we alleen te kijken en door te lopen. Ik heb zelf wel eens mooiere kastelen gezien, toch vind ik dat een bezoekje niet mag ontbreken als je eenmaal in Banja Luka bent.

Vlakbij het kasteel heb je een leuke markt, ik ben gek op markten maar mijn man helaas niet. Gelukkig wilt hij in het buitenland nog wel eens meegaan. Je kan er fruit kopen, plantjes, vlees en groente maar ook kleding en huisaccesoires. Het is net een soort kleine beverwijk ofzo. Ik heb er zelf alleen wat verse honing gekocht omdat mijn moeder ziek was en vreselijk veel hoestte. Volgens mij is de markt elke dag en je hebt een gedeelte buiten en een gedeelte binnen.

Midden in het centrum heb je een prachtige Orthodoxe kerk, we zijn niet naar binnen geweest maar hebben alleen de prachtige buitenkant mogen bewonderen. Je kon de kathedraal zien vanuit het raam van ons appartement. Deze kerk werd in de 2e wereldoorlog door de nazi’s verwoest en weer herbouwd in de 21e eeuw. Ik vind de kerk wel iets van een moskee hebben met haar prachtige gouden koepels, aan de kruizen herken je dan van de buitenkant dat het toch een kerk is. ’s Avonds en s’nachts is de kerk prachtig verlicht.

Langs de boulevard pal tegenover de kathedraal heb je het Mladen Stojanovic Park , een prachtig park met o.a. een groot schaakbord. Bij dit schaakbord zie je vaak wat oudere mannen vertoeven, gezellig kletsen en schaken. Ondanks dat ik de mannen niet verstond, vond ik het super leuk om een keer te zien en de sfeer te proeven. Voor kinderen is het 1 grote speelplek inclusief trampolines. Langs het park heb je restaurantjes en cafeetjes. De shoppingmall die in de buurt lag vond ik een beetje tegenvallen. Je had er niet heel erg veel winkels, wel super lekkere verse sapjes.

Wij sloten ons bezoek aan Bosnië af met een bezoek aan de Krupa watervallen. Het was even zoeken maar nadat we de weg hadden gevraagd vonden we het gelukkig toch. Krupa is slechts ongeveer 25 minuten rijden van Banja Luka en de weg er gaat langs de rivier Vrbas, als je deze blijft volgen kom je vanzelf borden tegen met Krupa. De weg naar beneden is wel erg stijl en ik zou er zelf niet durven te rijden. Gelukkig heeft mijn man die angst niet. Ik had deze watervallen voor geen goud willen missen. Het was heerlijk om hier even tot rust te komen met het geluid van het stromend water.

De watervallen zijn niet heel erg groot maar toch prachtig. Dit is de perfecte plek voor een picknick en dat is ook wat we er deden. In de kleine huisjes aan het water, had je een molen die je kon bekijken. De molens die getrokken worden zijn nog steeds in gebruik. Voor een prikkie kochten we vers meel bij een super aardige meneer en werden er warme Bosnische oliebollen voor ons gebakken. Dit waren hele andere oliebollen dan we in Nederland gewend zijn, maar wat waren ze heerlijk. Ze waren hartig en je at ze met roomboter. We hebben in ieder geval genoeg meel meegenomen om ze zelf eens in Nederland te maken. Ook kwam ik er na onze trip op terug dat de Bosniërs knorrig en niet aardig waren want we hebben een geweldige tijd beleefd in het land van deze prachtige mensen.

Ik kom zeker nog een keer terug naar Bosnië om Sarajevo te bezoeken, maar dan met het vliegtuig. Ondanks dat ik een geweldige tijd heb gehad in Banja Luka, weet ik niet of ik hier nog terug kom. Ben jij wel eens in Bosnië geweest? Wat was je favoriete plaats?

Meer informatie over Banja Luka vind je hier.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *