Met deze tips kom je van je cola verslaving af

Met deze tips kom je van je cola verslaving af

Een cola verslaving is erg vervelend om te hebben en is niet altijd eenvoudig om vanaf te komen. Zeker wanneer deze verslaving al voor een lange tijd aan de gang is. Zo 1, 2, 3 stoppen is dan niet zo makkelijk als het lijkt. De gevolgen van een cola verslaving zijn echter gevaarlijk en ongezond voor het lichaam. Al helemaal voor mensen die enkel cola drinken en vrijwel geen andere dranken of water. Overgewicht en hart- en vaatziekten liggen dan al gauw op de loer. In deze blog probeer ik je tips te geven om snel en efficiënt van een cola verslaving af te komen. Want eerlijk is eerlijk, zelf vind ik een koud colaatje ook heerlijk. Vaak blijft het alleen niet bij 1 en in combinatie met diabetes type 1 is dit niet zo handig.

Inname van erg veel suiker

Door een cola verslaving waarbij er iedere dag een liter of meer cola wordt gedronken, krijgt het lichaam veel te veel suiker binnen. In cola zit er namelijk erg veel suiker die het drankje zo zoet maken. Veel mensen zijn er dan ook van overtuigd dat suiker verslavend is, wat het enkel lastiger maakt om te stoppen met het drinken van de cola, wanneer er een cola verslaving is ontstaan. Fructose is ook veel aanwezig in zoete frisdranken zoals cola. Deze stof maakt mensen vetter en vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

Grote aanwezigheid van cafeïne

Een andere verslavende stof die in regular cola zit, is cafeïne. Cafeïne kan ervoor zorgen dat mensen zich minder moe voelen en meer energie krijgen. Bovendien kan de stof er verder ook voor zorgen dat er meer dopamine wordt aangemaakt in onze hersenen, wat je vrolijker en gelukkiger maakt. Door deze aanwezigheid van cafeïne kan de cola ook weer een verslavende werking hebben. Dit werkt hetzelfde als bij koffie, mensen die het iedere dag drinken kunnen op een gegeven moment niet meer zonder, waardoor er een cola verslaving kan ontstaan. Gelukkig zijn er een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat het verhelpen van een cola verslaving makkelijker wordt.

Wat is de oorzaak van de cola verslaving?

Het eerste waar er over moet worden nagedacht, is de reden van de cola verslaving. Er zitten namelijk meerdere verslavende aspecten aan cola en niet bij iedereen is dezelfde stof de boosdoener van de cola verslaving. Zoals net al benoemd is kan het door de cafeïne komen dat iemand een cola verslaving creëert. Wanneer mensen moe zijn zullen zij misschien een glas cola drinken om wakker te blijven. Dit werkt voor hen waarna dit vaker gedaan wordt. Op een gegeven moment kan er dan niet meer zonder de cafeïne de dag wordt doorgebracht. Het lichaam vertoont dan afkickverschijnselen, waardoor het lastig is om nog te stoppen. Voor een ander kan het suiker in de cola verslavend zijn. Echter, dit zit ook in veel andere frisdranken en sapjes en die zijn veel minder snel verslavend.

Bouw het cola drinken langzaam af

Eén van de beste dingen die iemand met een cola verslaving kan doen, is het langzaam afbouwen van het cola drinken. Met een cola verslaving zal het erg lastig, al dan niet haalbaar, zijn om in één keer volledig te stoppen met het drinken van de cola. Er zullen dan ontwenningsverschijnselen optreden die geen pretje zijn. Een goede manier om toch van een cola verslaving af te komen is dan door het drinken van de cola langzaam af te bouwen. Van iedere dag meerdere liters drinken, naar 1 of 2 glazen per dag. Daarna naar maximaal 5 glazen per week en zo verder totdat het drinken van cola niet meer verslavend is. Daarna kan er over worden gegaan op een paar keer per maand of helemaal niet meer.

Cola zero in plaats van regular cola

De standaard cola bevat cafeïne en veel suiker. Dit maakt het drankje zo verslavend. Als het overstappen van meerdere glazen of liters cola op een dag naar een paar glazen per week te moeilijk is, is het ook een goede tip om de normale cola met cafeïne en suiker te vervangen door een zero sugar en zero caffeine variant. Deze cola maakt het makkelijker om over te stappen van een cola verslaving naar een goede relatie met frisdrank. Cola zero is immers een stuk minder verslavend en slecht voor de gezondheid. Als de overstap van cola naar water te groot is, is dit een goede manier om langzaam af te bouwen.

Stop het kopen van cola

Door iedere keer cola in huis te halen, is het drinken van de cola te eenvoudig en voor de hand liggend. Bij volgende tripjes naar de supermarkt kan het een stuk nuttiger en effectiever zijn om het kopen van de cola over te slaan. Wanneer de cola niet in huis is, is in de verleiding raken om dit te drinken ook niet zo snel aan de orde. Na verloop van tijd wordt er minder aan gedacht en verdwijnt de cola verslaving. Deze tips is met name handig nadat er al is afgebouwd met het drinken van de cola. Door in één keer cold turkey te stoppen, kan de verleiding juist te groot worden om het alsnog te kopen, waarna de cola verslaving nooit opgelost wordt.

Cola vervangen door andere limonade

Cola is dus met name door de cafeïne zo verslavend. De meeste andere frisdranken en limonades beschikken niet over deze stof en zijn daardoor minder verslavend. Als het overstappen van de zoete cola naar enkel water te moeilijk is, is het mogelijk om de cola (deels) te vervangen door suikervrije limonade. De limonade is zoet en heeft een smaakje, maar is niet zo verslavend als de cola. Zeker bij mensen met een ernstige vorm van cola verslaving kan dit een goede tip zijn om makkelijker over te stappen op een leven zonder cola. Bij het drinken van de limonade in plaats van cola zero, zal de neiging om de cola zero te blijven drinken er ook niet zijn. Van limonade drinken naar water drinken overstappen is bij een cola verslaving natuurlijk makkelijker dan het overstappen van cola naar water.

Heb jij ook een cola verslaving?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *