Chili con carne maken, zonder pakjes of e-nummers

Chili con carne maken, zonder pakjes of e-nummers

Chili con carne maken is niet zo moeilijk en je kunt het goed van te voren voorbereiden. De slowcooker is niet meer uit mijn keuken weg te denken. Ik zeg wel eens gekscherend, als hij vandaag kapot gaat, stond er gisteren al een nieuwe. ’s Morgens gaat alles erin, ik zet hem op low en rond etenstijd hoef ik alleen nog aardappels of rijst te koken (die doe ik er niet in omdat ik dat te ver doorgekookt niet lekker vind) en klaar is mijn maaltijd.

Zelf maken is zoveel leuker!

Een jaar geleden deden wij nog boodschappen in de supermarkt, sinds een half jaar doen wij boodschappen rechtstreeks bij de boer. De producten zijn zoveel lekkerder en rijker van smaak dan die uit de supermarkt. En zo kocht ik dus ook altijd een zakje met kruiden voor chili con carne van het bekende merk. Alleen nog even gehakt bakken, paprika en ui erbij een pot bruine bonen erdoor, rijst koken en klaar is je maaltijd.

Sinds enige tijd doen wij dus niet alleen boodschappen bij de boer, maar ben ik ook begonnen met het koken zonder pakjes en zakjes. Het is zoveel lekkerder en gezonder om je eigen kruidenmengsel te maken, Geen e-nummers, niet te veel zout, geen suiker, geen toevoegde smaakstoffen en kunstmatige toevoegingen. Klinkt beter toch? En dat is het ook, want chili con carne maken is niet moeilijk.

Het is vaak even zoeken tot je het juiste kruidenmengsel hebt gevonden, maar eenmaal gevonden en opgeschreven kost het maken je minder moeite dan naar de supermarkt rijden om daar een zakje kruiden te kopen. En heel eerlijk, zelf chili concarne maken is zoveel lekkerder omdat je precies weet wat er in gaat.

chili con carne kruiden maken

De oorsprong van Chili con carne

Wie chili con carne (of te wel chilipepers met vlees) roept, roept automatisch ook Mexico. Maar wisten jullie dat het hier oorspronkelijk niet vandaan komt? Chili con carne is ontstaan in 1731 toen 16 families vanuit Spanje naar Texas reisden. De vrouwen maakt aangekomen in Texas een pittige stoofschotel die veel weg had van de chili con carne van nu.Het is een stoofschotel die traditioneel bestaat uit, vlees, uien en bonen. Het gerecht is gaan ‘zwerven’ over de wereld en zo zijn er allerlei toevoegingen aan gedaan, zoals tomaat, paprika, knoflook etc.

Chili con carne maken, hoe doe je dat dan?!

Ik maakte het dit keer in de slowcooker. Maar heb je deze niet? Geen probleem, je kan ook prima chili con carne maken in een braadpan. Je bakt dan gewoon alles aan en strooit de kruiden er overheen. Door het vocht van de tomaten krijg je een lekker ‘sausje’.

Wat heb je nodig?

Voor de kruidenmix

  • 1 el paprikapoeder (ik nam mild, maar je kan ook pittig gebruiken)
  • ½ tl zout
  • 2 tl knoflookpoeder
  • ½ tl komijnpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl gemalen piment
  • 1 tl gedroogde koriander
  • 1 tl gedroogde oregano
  • ½ tl cayennepeper (houd je van spicy gebruik dan gerust meer)
  • 1 tl gemalen venkelzaad
  • 1 tl zwarte peper
  • 2 tl gerookte paprikapoeder

Meng al deze kruiden door elkaar in een kommetje.

Wat heb je verder nodig?

  • 2 uien
  • 2 paprika’s
  • 1 teentje knoflook
  • 1 grote tomaat of 2 kleinere
  • 1 blik/pot bruine bonen
  • 500 gram rundergehakt
  • Rijst

Wil je chili con carne maken in je slowcooker? Volg dan onderstaand recept

  1. Snijd alle groente (behalve de knoflook) in grove stukken en leg deze op de bodem van de slowcooker
  2. Snijd de knoflook fijn en verdeel ook over de groente
  3. Scheur het gehakt in stukjes en verdeel dit over de groente
  4. Strooi het kruidenmengsel er overheen
  5. Doe de bruine bonen in een vergiet en spoel ze goed af
  6. Voeg ze vervolgens toe aan de slowcooker
  7. Roer alles even goed door en zet de slowcooker voor 5 uur op low
  8. Kook tegen het einde de rijst
  9. Serveer de chili con carne en de rijst apart
chili con carne recept

Wil je chili con carne maken in de braadpan? Volg dan dit recept

  1. Snijd de ui in halve ringen en de paprika in blokjes
  2. Snijd de knoflook fijn of pers deze uit
  3. Snijd de tomaten in kwarten
  4. Bak het gehakt rul en bruin en voeg het kruidenmengsel toe
  5. Bak nog ongeveer 1 minuut en voeg dan de ui en paprika toe
  6. Bak dit 2 minuten mee en voeg de tomaten en knoflook toe.
  7. Zet het vuur lager en spoel de bruine bonen af onder de koude kraan
  8. Voeg de bruine bonen toe aan het gehaktmengsel en laat 20 minuutjes zachtjes pruttelen.
  9. Je kan de tomaten met een spatel kapot drukken zodat er meer vocht uit komt.
  10. Kook ondertussen de rijst
  11. Server de rijst en chili con carne apart

Zo maak je dus een heerlijke chili con carne, zonder pakjes en zakjes, zonder e-nummers en zonder toevoegingen. Chili con carne maken is dus helemaal niet zo moeilijk!

Je kunt met deze zelfgemaakte chili concarne nog steeds een 3 gangen diner in elkaar flansen. Maak vooraf een lekkere linzensoep en serveer als toetje een feestelijke fruitcocktail. Ook dit kun je allemaal vooraf voorbereiden en hierdoor heb je een lekker herfstachtig menu.

Eet smakelijk!

Leuk dat je mijn eerste gastblog hebt gelezen op Sparkles Inside. Ik ben Marjolijn, werkzaam bij de Landelijke eenheid van de Politie en sinds een maand begonnen met een foodblog. Eten is voor mij een passie en steeds vaker kreeg ik vragen naar recepten, daarom begonnen met een foodblog. Laten jullie me in de reacties weten wat jullie van dit recept vonden en of jullie meer van mij willen lezen?



8 thoughts on “Chili con carne maken, zonder pakjes of e-nummers”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.