Chiapudding maken als ontbijt; koolhydraatarm
Ik ben nooit echt een broodeter geweest en ben een echte lekkerbek. Toch probeer ik regelmatig de carbs een beetje te skippen en 1 of 2 maaltijden koolhydraatarm te eten. Een koolhydraatarme leefstijl past niet helemaal bij mij, al zou dit wel goed zijn gezien mijn diabetes type 1. Als ik zin heb in een koolhydraatarm ontbijtje, ga ik vaak chiapudding maken. Heerlijk vind ik dat altijd.
Wat is chiazaad
Chiazaadjes zijn die gekke zwarte zaadjes die je tegenwoordig overal tegenkomt. Het wordt ook wel superfood genoemd. Deze zwarte zaadjes zitten bomvol omega-3 vetzuren, mineralen, proteïnen en voedingsvezels. Chiazaad is afkomstig van de plant Salvia Hispanica en familie van de muntplant en komt oorspronkelijk uit Latijns Amerika. Chia is afgeleid van het woord chian, wat in de taal van de Nahua (een Mexicaans volk) ‘olieachtig’ betekent. Bij Azteken heeft het de betekenis ‘kracht’. Niet zo gek dus dat een eetlepel chiazaad gebruikt werd als een soort redbull, een energiegever. Dus wil je een chiapudding maken in de ochtend? Dan heb je de hele dag door energie.
Wat doet chiazaad in je lichaam
Chiazaad is een plantaardige eiwitbron en is een belangrijke voedingsstof voor spiergroei en herstel. Tevens is het goed als je wilt afvallen. Ook bevat chiazaad veel vezels, wat goed is voor de stoelgang. Omdat chiazaadjes vocht absorbeert, vult het de maag sneller. Dit zorgt er daarom voor dat je minder snel gaat snaaien. Chia-zaden bevatten drie specifieke vetzuren: alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), maar zijn het hoogst in ALA.(1) . Goed voor hart en vaten. Chiazaadjes bevatten meer calcium dan melk en fosfor en kalium. Goed voor sterke botten en tanden en cruciaal om de vochtbalans op pijl te houden. Kortom, een chiapudding maken is niet alleen lekker maar ook ontzettend goed voor je gezondheid.
Waarom is chiazaad goed voor afvallen
Zoals je hierboven al kon lezen, absorbeert chiazaad vocht. Als je ze even laat wellen worden ze dan ook lekker jelly. Na het eten van je chiapudding zal je dus ook een voldaan gevoelen hebben en niet snel weer trek hebben of gaan snaaien. Tevens is een chiapudding doorgaans keto of koolhydraatbeperkt, afhankelijk van je topping. Dus je kan er in principe alle kanten mee op.
De voedingswaarde van 100 gram chiazaad
- 486 kcal
- 7,7 gram koolhydraten
- 16,5 gram eiwit
- 30,7 gram vet, waarvan
– 3,3 gram verzadigd
– 2,3 gram enkelvoudig onverzadigd
– 23,7 gram meervoudig onverzadigd - 34,4 gram vezels
Vitamines en mineralen:
- Vitamine C: 1,6 milligram
- Vitamine B1: 0,6 milligram
- Vitamine B2: 0,2 milligram
- Vitamine B3: 8,8 milligram
- Calcium: 631 milligram
- IJzer: 7,72 milligram
- Magnesium: 335 milligram
- Kalium: 407 milligram
Chiapudding maken als ontbijt
Ik ben niet zo een ontbijtheld, maar een chiapudding gaat er eigenlijk altijd wel in. Je kan het in principe de avond van te voren maken en het is ontzettend lekker. Qua topping kun je variëren en wil je het toch iets zoeter dan kun je eventueel wat stevia of een andere zoetstof toevoegen. Dit recept is voor ongeveer 2 chiapuddinkjes. De prachtige glazen komen overigens van de Action.
Wat heb je nodig?
- 1 blik ongezoete kokosmelk
- 4 eetlepels chiazaad
- ongeklopte slagroom
- 2 eetlepels keto granola
- 1 hele gesneden en geschilde perzik (of 2 grote lepels vol uit de diepvries)
- rood diepvries fruit
Hoe maak je de chiapudding?
Je kunt de chiapudding al de avond van te voren maken, dit scheelt je tijd tijdens de ochtendspits. Wil je het wel op dezelfde dag maken, zorg er dan voor dat je de chiazaadjes minimaal een half uur laat wellen in de kokosmelk. De zaadjes zetten dan uit, worden lekker jelly en hierdoor ontstaat de pudding.
Schil je perzik, ontpit deze en snijd het in dunne reepjes. Ben je een luie donder zoals ik, dan kun je ze ook gewoon uit de diepvries gebruiken.
Doe eerst de perzik in je sorbet glas, vervolgens de helft van je ongezoete kokosmelk. Gooi de helft van je chiazaadjes door de kokosmelk en roer dit goed. Roer niet de perzik door de kokosmelk. Vervolgens zet je het ongeveer een half uurtje in de koelkast zodat je chia zaadjes uitzetten en er een soort pudding ontstaat.
Als je pudding klaar is, doe je er nog een laagje rood fruit op je pudding. Intussen klop je je slagroom op. Voeg geen suiker toe. Mocht je je slagroom toch wat zoeter willen, dan kun je er wat stevia of steviala door heen doen.
Doe je slagroom in een spuitzak en maak een mooie toef op je toetje. Decoreer het met wat Keto Granola, zelf gebruik ik die van Oat. Wil je iets minder calorieën dan kun je de granola uiteraard weglaten. Ik vond het wel voor een lekkere bite zorgen.
Decoreer vervolgens je toetje met wat bevroren frambozen. Uiteraard kun je ook voor aardbeien of blauwe bessen kiezen.
Zelf vind ik het het lekkerste als de frambozen onder het slagroom + de perziken ontdooit zijn en de frambozen op de slagroom bevroren. Dit zorgt voor een erg lekkere bite.
Wil je ook een ander gezond toetje uitproberen? Een koolhydraatarm toetje met passievrucht en granaatappel is een aanrader en heb je dan noggggg niet genoeg? Ik heb eerder een blog geschreven met verschillende koolhydraatarme desserts.
Heb jij dit toetje uitgeprobeerd en vind je het leuk om het te delen op social media? Vergeet mij dan niet te taggen 😀