Wat kan je verwachten van een ceremoniemeester

Wat kan je verwachten van een ceremoniemeester

Je hebt een datum en het plannen van je bruiloft kan beginnen. Doe je dit alleen of schakel je hulptroepen nodig. Regel je een ceremoniemeester of hou jij liever zelf de touwtjes in handen.

Hoe kies je je ceremoniemeester?

Toen ik ging trouwen besloot ik 1 van mijn vriendinnen te vragen om mijn ceremoniemeester te zijn. Helaas bleek dit voor mij niet zo een goede keuze. Mijn ceremoniemeester was namelijk alles behalve betrokken en kwam de afspraken die we maakten niet na. Dit zorgde voor extra stress, wat je helemaal niet kan gebruiken als je een bruiloft aan het plannen bent.

Nadat ik de knoop had doorgehakt en besloot om een andere ceremoniemeester te zoeken moest ik dat natuurlijk ook nog aan mijn vriendin vertellen. Het laatste wat ik wilde was haar kwetsen of pijn doen, en ik  nam haar absoluut niks kwalijk want ze was een drukke alleenstaande moeder dus ik snapte het ook wel. Ik denk dat zij ook geen “nee” durfde te zeggen toen ik haar vroeg om onze ceremoniemeester te zijn. Wat voelde ik me achteraf schuldig dat ik deze “last” op haar schouders had gelegd en hiermee de vriendschap ook is bekoeld.

Een bruiloft plannen is geen kattenpis, er komt best veel kijken en het is fijn als iemand je er bij kan helpen. Maar wie vraag je dan als ceremoniemeester? Als ik het over mocht doen, zou ik niet meer kiezen voor een ceremoniemeester uit mijn vriendenkring maar zou ik gaan voor een echte weddingplanner. Dit kost wel iets meer geld maar je kan er wel op rekenen dat je een professioneel iemand hebt, die weet wat er verwacht wordt.

Een ceremoniemeester helpt je al mee met de voorbereidingen, plan dus een aantal avonden in waarbij je alles kan bespreken maar ook de taken kan verdelen en een draaiboek kan maken. Het verschilt per bruidspaar wat je als ceremoniemeester doet. Ik ben een vreselijke control freak en heb bijna alles qua voorbereidingen zelf gedaan.

Ceremoniemeester bruiloft; van taken, kosten en tips hoe te vragen

Wat zijn de taken en doet een ceremoniemeester?

Als ceremoniemeester schrijf je een begeleidende brief die bij de trouwkaart verstuurd wordt. In deze brief staat wat er van de gasten verwacht wordt en hoe laat ze aanwezig dienen te zijn. Ook staan er je contactgegevens in zodat iedereen weet hoe ze je kunnen bereiken. Mijn man en ik wilden geen toneelstukjes of speeches, dat stond dan ook in de brief genoemd. Een bruidspaar kan er voor kiezen dat je de trouwkaarten en save the date kaarten verstuurd, ik deed dit liever zelf zodat ik zeker wist dat iedereen die ik er bij wilde hebben een kaart kreeg.

De ceremoniemeester beheerd op de dag zelf het draaiboek, ik heb deze zelf gemaakt omdat ik dat fijner vond en de controlfreak in mij dat ook helemaal niet uit handen kon geven. Het programma van de dag was terug te vinden in het draaiboek maar ook een lijst met leveranciers inclusief telefoonnummers. Ook had ik er in gezet welke diensten een aanbetaling hadden gehad en wie nog op de avond betaald moesten worden. Ik had enveloppen gemaakt voor mijn ceremoniemeesters zodat zij dit konden afhandelen.

Wie word je ceremoniemeester?

Tegenwoordig zie je dat bruidsparen meerdere ceremoniemeesters hebben, wij hadden een vriendin en haar partner gevraagd. Echter deden mijn zusje en moeder ook heel veel op de dag zelf. Heb je meerdere ceremoniemeesters? Zorg dan wel voor duidelijke communicatie, het is belangrijk om van te voren vast te leggen wie wat doet.

Ik zou het een eer vinden als ik als ceremoniemeester gevraagd zou worden. Dit betekend dat het bruidspaar mij vertrouwd om de belangrijkste dag in hun leven een succes te maken. Wel heb ik een paar tips voor jou als aankomende ceremoniemeester.

Ceremoniemeester bruiloft; van taken, kosten en tips hoe te vragen

Tips voor een ceremoniemeester

  1. Wees betrokken bij de voorbereidingen, ga mee locaties bezoeken, maakt de bruid veel zelf? Probeer haar hier dan in te ondersteunen. Vraag ook goed wat de bruid tijdens de voorbereidingen van je verwacht.
  2. Maak een planning en draaiboek voor de dag zelf en bespreek deze met het bruidspaar.
  3. Maak een apart emailadres aan, waarop je het mailcontact bijhoudt met de gasten en waarin je de gastenlijst bijhoudt. Het is altijd fijn om te weten voor het bruidspaar wie er op hun belangrijke dag aanwezig zal zijn.
  4. Heb engeltjesgeduld, het voorbereiden van een bruiloft kost een hoop stress. Sta er dus niet van op te kijken als de bruid af en toe veranderd in een bridezilla. Gaat er iets op de grote dag mis, probeer dit dan om het bruidspaar heen te regelen en houd je hoofd koel.
  5. Vraag om hulp als je deze nodig hebt.
  6. Wees spontaan. Ontvang de gasten op de bruiloft en vertel ze wie je bent. Op deze manier is het ook meteen duidelijk dat ze naar jou toe moeten komen bij een calamiteit.

Wil jij niemand opzadelen met het regelen van jou bruiloft? Dan kun je ook nog altijd een weddingplanner inhuren. Dit kost wel wat, maar wist je dat het organiseren van een bruiloft al snel meer dan 200 uur kost? Een ervaren weddingplanner weet vaak beter hoe het plannen gaat en waar er gezocht moet worden. Omdat een weddingplanner een groot netwerk heeft, kan deze vaak kortingen regelen bij leveranciers. Op deze manier kun je misschien nog een deel van de kosten terug verdienen. Overleg wel met je weddingplanner of deze je alleen helpt met de voorbereidingen, of ook op de dag als ceremoniemeester aanwezig zal zijn.

Wij hebben onze ceremoniemeesters na de bruiloft een cadeautje gegeven om ze in het zonnetje te zetten. Vergeet niet dat het best een zware taak kan zijn om een ceremoniemeester te zijn. Dit mag dus ook best gewaardeerd en beloond worden.

Had jij een ceremoniemeester? Of ben je zelf wel eens ceremoniemeester geweest?2 gedachten over “Wat kan je verwachten van een ceremoniemeester”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *