Bruiloft muziek, hoe kies je dat uit?

Bruiloft muziek, hoe kies je dat uit?

Bruiloft muziek als detail op jullie wedding

Er komen heel wat details kijken bij het organiseren van jullie wedding day. Sommige details zijn groter dan de andere. Zo is ook het kiezen van de bruiloft muziek. Liedjes die tijdens de ceremonie of kerkelijke dienst gespeeld gaan worden uitzoeken is niet altijd even makkelijk. Ook het liedje voor de openingsdans uitzoeken kan een moeilijke opgave zijn. Wellicht hebben jullie al wat ideetjes van liedjes die jullie zouden willen gebruiken. Door de jaren heen hebben jullie misschien al heel wat herinneringen gemaakt en sommige liedjes maken daar onderdeel van uit. Of het zijn nét die liedjes die de herinnering zijn.

Maar hoe kies je nou je bruiloft muziek? Hoe kies je welke liedjes jullie gaan gebruiken? En vooral waar dien je rekening mee houden?

Ik geef jullie graag enkele tips mee om rekening mee te houden.

Duur van het liedje

Zeker bij de ceremonie of kerkelijke dienst is muziek een belangrijk punt. Meestal ligt op voorhand de duur van de ceremonie vast. Deze tijd is met de liedjes inbegrepen.  Ook verliezen mensen nogal snel hun aandacht als de muziek te lang duurt. Probeer dus liedjes te gebruiken die tussen de 3 en 4 minuten duren, niet langer. Mochten jullie toch een liedje er absoluut in willen hebben dat langer duurt, geen probleem! Maar probeer er toch een beetje rekening mee te houden en het eventueel te compenseren met andere liedjes.

Geef je playlist vooraf door

Meestal vraagt de persoon die jullie ceremonie gaat leiden vooraf al eens om de playlist door te sturen. Zo heeft deze persoon een beeld van welke liedjes jullie willen gebruiken en kan deze dan op de juiste momenten inplannen. Als jullie twijfelen over het gebruik van een bepaald liedje, kunnen jullie deze persoon ook altijd even om raad vragen.

Aantal liedjes

Beperk het aantal liedjes tot maximum 8. Zo is er een goede afwisseling tussen jullie verhaal, de gelofte en de bruiloft muziek. Mochten jullie meer liedjes willen bespreek dit dan zeker, dan kan er rekening mee gehouden worden. Eventueel kan er dan hier en daar wat aangepast worden, zodat alle liedjes afgespeeld kunnen worden.

Wat zeggen de teksten

We hebben heel vaak bepaalde herinneringen bij een liedje. Net zoals sommige liedjes ons weer meenemen in de tijd en ons laten wegdromen. Voor jullie wedding day is het belangrijk om te luisteren naar de teksten. Soms is het een heel leuk liedje, maar is de tekst niet echt gepast voor een huwelijk. Doe dit vooral met de songteksten voor de ceremonie en de openingsdans. Tijdens de receptie en het avondfeest zijn mensen met heel andere dingen bezig dan luisteren naar een tekst.

Past de vibe van het liedje bij het moment?

Misschien is het liedje dat jullie graag zouden willen gebruiken heel uitbundig, of misschien heel rustig. Stel jullie zelf even de vraag of het op dat moment binnen de ceremonie past. Wellicht is het leuk om een heel uitbundig liedje op het einde van de ceremonie af te laten spelen. Zo kunnen jullie gasten ook helemaal meegaan in de vibe van het liedje en zorgt het bruiloft muziek voor een mooie afsluiter.

Jullie muzieksmaak

Niet iedereen zal jullie muzieksmaak geweldig vinden. Zeker als jullie fan zijn van een bepaald genre. Dat moeten jullie absoluut niet veranderen. Een goede manier om toch jullie lievelingsmuziek te gebruiken is, de wat ´zachtere´ liedjes te gebruiken tijdens de ceremonie. Tijdens het avondfeest kunnen jullie dan weer volledig doen wat jullie willen.

Openingsdans

Het belangrijkste liedje dat gekozen moet worden is dat van de openingsdans. Het belangrijkste hier is de tekst. Het hoort een mooi moment te zijn. Als het nummer dan gaat over een koppel dat net uit elkaar is gegaan is dat een beetje jammer. Verder is de openingsdans helemaal aan jullie natuurlijk.

Bruiloft muziek downloaden

Als jullie de bruiloft liedjes downloaden of in een playlist zetten, check ze dan een paar keer op de kwaliteit. Ook is het belangrijk om te controleren of het liedje er volledig op staat en of het vlot afspeelt. Zo komen jullie de dag zelf niet voor vervelende verrassingen te staan. Reclame’s tussendoor van youtube zijn namelijk niet zo fijn.

Verschillende muzieksmaken

Indien jullie beide een verschillende muzieksmaak hebben, probeer dan een compromis te sluiten. De helft van de muziek door de bruidegom en de andere helft door de bruid. Ga elk apart eens aan de slag met een lijstje met allemaal nummer waarop jullie herinneringen hebben gemaakt, als jullie er samen niet uitkomen. Door even terug te gaan in die herinneren komen jullie vast tot de perfecte songkeuze.

Familie en vrienden betrekken bij de bruiloft muziek

Als jullie er zelf niet uitkomen, schakel dan jullie vriendengroep of familie in. Jullie zouden hun bijvoorbeeld kunnen vragen met welk liedje ze jullie zouden omschrijven. Of misschien hebben jullie samen ooit eens iets heel leuks of grappigs meegemaakt en is dat liedje perfect om ook te gebruiken.

Herinneringen aan overleden dierbaren in jullie bruiloft muziek

Helaas zal niet iedereen bij jullie mooiste dag aanwezig kunnen zijn. Om toch even bij ze stil te staan en ze te betrekken bij jullie mooiste dag, kunnen jullie een liedje dat ze graag hoorden af laten spelen. Of een liedje dat typerend is voor die persoon. Op deze manier zijn ze toch een beetje aanwezig.

Zo dit waren enkele tips om aan de slag te gaan met de muziek. Als jullie de muziek door muzikanten of door een dj laten verzorgen, geef het lijstje door aan hun. Zij kunnen er dan een mooie mix van maken. Als jullie het muziekgedeelte helemaal zelf gaan regelen, neem hier dan voldoende tijd voor. Het lijkt soms veel makkelijker dan het is. Als jullie erover nadenken zouden jullie wel eens veel meer songs leuk kunnen vinden dan eerst gedacht. Ook komen er steeds nieuwe liedjes uit die jullie misschien ook heel leuk vinden. Zet hier voor jullie zelf een deadline op. Als jullie met een weddingplanner of ceremoniemeester samenwerken, kan deze persoon jullie vast helpen bij het uitzoeken van de bruiloft muziek.

Mijn naam is Stefanie en ik woon in de Big Apple aan de Schelde, Antwerpen. Sinds bijna twee jaar heb ik mijn eigen weddingplanbedrijf Imprint Weddings. Binnen Imprint Weddings richt ik mij voornamelijk op stoere en alternatieve huwelijken.

Eerder schreef ik voor Sparkles Inside ook al een gastblog over trouwen in de zomer en trouwen tijdens Corona . Laat je me in een reactie onder aan deze blog weten wat je er van vond?

Ook blog ik regelmatig om bruiden en bruidengommen te inspireren, nieuwe tips te delen en ze vooral bewust te maken van alle ´nét dat tikkeltje anders` alternatieven. Daarnaast kunnen ze op de blog ook leveranciers vinden waar ik fan van ben. In mijn vrije tijd ben ik graag creatief bezig. Vooral schrijven en aan mijn naaimachine werken zijn mijn twee to go to bezigheden. Ik hou van gezellig samen koken en lekker eten met vrienden en vriendinnen.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *