Bruiloft fotografie: 7 dingen waar je op moet letten

Bruiloft fotografie: 7 dingen waar je op moet letten

De zoektocht naar jullie bruiloft fotograaf

Bruiloft fotografie is niet het minst belangrijke punt op jullie bruiloft. Jullie willen namelijk graag adembenemende plaatjes als herinnering aan jullie mooiste dag. En dat is helemaal te begrijpen. Jullie trouwfoto´s zijn de enige tastbare herinnering die overblijft van de mooiste dag. Het vinden van nét die bruiloft fotograaf kan dan ook alles behalve makkelijk zijn. Overigens is er ook een heel groot aanbod van fotograven, waardoor het soms moeilijk is om de juiste te vinden. Hoe kunnen jullie nu jullie picture perfect fotograaf vinden?

Welke style willen jullie terug zien in de bruiloft fotografie?

Het is erg belangrijk om voor jullie zelf helder te hebben welke style jullie willen terug zien in de bruiloft fotografie. Wat soort foto´s willen jullie? Willen jullie net heel spontane foto´s of liever wat klassiekere foto´s? Uiteraard zit er wat afwisseling in de foto´s. Maar als jullie kiezen voor een bruiloft fotograaf die zich toelegt op spontane foto´s, zullen het merendeel van de foto´s ook spontaan worden. Dit is echt puur om smaak en wat jullie het meest aanspreekt.

De sfeer proeven

Elke bruiloft fotograaf heeft een eigen sfeer die ze neerzetten met hun
foto´s. Van heel lichte foto´s tot foto´s met een donkere dromerige sfeer. Tegenwoordig is er voor elke sfeer wel een bruiloft fotograaf te vinden. Naast dat jullie eigen sfeer het belangrijkste uitgangspunt is, zijn er ook een paar andere zaken belangrijk. Zoals wat is jullie trouwlocatie. Zijn er nog andere locaties waar jullie graag foto´s willen laten maken? Het is natuurlijk mooi alles de stijl van de locatie, van de styling en van de fotograaf allemaal samen bij elkaar passen.

Wat zijn de belangrijkste foto momenten?

Welke momenten willen jullie allemaal laten vastleggen? Ook daar zijn tegenwoordig heel wat mogelijkheden voor te vinden. Vanaf het moment dat jullie worden klaargemaakt tot wanneer de laatste gasten vertrekken. Het hangt een beetje af van wat jullie zelf willen en wat jullie budget is. Het dansfeest is voor jullie erg leuk, maar voor de fotograaf levert dit na een tijdje dezelfde foto´s op. Je kunt dit bespreken tijdens het kennismakingsgesprek met de fotograaf.

Meerdere fotograven? Of toch maar eentje

Als jullie beide foto´s willen van het moment dat jullie worden klaargemaakt, zullen er waarschijnlijk twee fotograven nodig zijn. Het voordeel van twee fotograven in te zetten is dat jullie meer foto´s krijgen. Ook zullen jullie foto´s krijgen vanuit meerdere invalshoeken, wat weer meer details in beeld kan brengen. Moeten jullie dan twee verschillende fotograven gaan inhuren? Nee de meeste fotograven beschikken over een of meerdere assistenten. Zo wordt de bruiloft fotografie toch echt een totaal plaatje. Tijdens het kennismakingsgesprek zal duidelijk worden wat jullie precies willen. Dan wordt het voor de fotograaf ook duidelijk of er rekening gehouden moet worden met een assistent.

bruiloft fotograaf

Fotograaf en videograaf

Een combinatie die tegenwoordig ook veel gebruikt wordt, zijn zowel een videograaf als een fotograaf. Dit hang helemaal af van jullie persoonlijke voorkeur. Vooral tijdens de ceremonie is een videograaf een mooie meerwaarde. Op die manier worden jullie gelofte toch op een andere manier vastgelegd dan door een fotograaf. Mochten jullie erover nadenken om met een videograaf te werken, bespreek dit dan zeker met jullie fotograaf. Zij hebben hier ook vaak vaste contacten in. Als jullie toch zelf een videograaf aanleveren, plan dan een gesprekje in met de videograaf en de fotograaf. Zo kunnen zij even aftoetsen of ze op dezelfde lijn zitten.

Hoe willen jullie de foto’s ontvangen

Ga je voor de foto’s op een usb stick of wil je ze echt in een album? Ook daar heeft elke fotograaf verschillende opties voor. Als jullie kiezen voor een fotoboek, zijn er ook nog heel wat opties betreffende afwerking enzovoorts. De fotograaf zal vaak een selectie van foto´s maken die de hele dag mooi weergeven. Jullie kunnen daar zelf nog foto´s aan toevoegen die jullie heel graag erbij willen. Ook hier geld weer: Communiceer duidelijk je voorkeuren naar de fotograaf toe.

Bespaar op alles, behalve op de fotograaf

Niet iedereen heeft een heel groot budget voor hun mooiste dag. Maar besparen op een fotograaf vind ik, als weddingplanner, een van de slechtste zaken om op te besparen. Dit is vaak de enige tastbare herinnering die overblijft van jullie trouwdag. Het zou heel zonde zijn om dan foto´s te krijgen waar jullie niet tevreden van zijn. Of misschien zelfs foto´s die volledig mislukt zijn. Niemand zegt dat jullie de duurste fotograaf moeten nemen die er is. Maar kijk wat er mogelijk is qua budget.

Als jullie echt jullie fotograaf gevonden hebben, maar jullie twijfelen of het allemaal wel lukt qua budget. Ga dan voor jullie zelf even na wat jullie het belangrijkste vinden en waar jullie eventueel wat kunnen schuiven met het budget. Maak hierin ook geen overhaaste beslissingen. Laat alles even bezinken en maak met een helder hoofd de beslissingen. Een optie zou zijn om de foto´s digitaal te ontvangen en op een later moment er toch een fotoboek van te laten maken. Dit kun je heel makkelijk zelf doen via bijvoorbeeld Albelli.

Zoals bij alles wat jullie moeten regelen is jullie persoonlijke smaak en voorkeur het uitgangspunt. Bruiloft fotografie is een vak op zich. Fotograven behoren tot een van de grotere kostenposten, maar als jullie voor de juiste fotograaf kiezen, is het dat ook waard. Ook tot wanneer jullie een fotograaf aanwezig willen hebben op jullie trouwdag kan een verschil maken. Wellicht vinden jullie het fijn dat er na de openingsdans nog een uurtje foto´s worden genomen en dat dan de fotograaf naar huis gaat. Om hier voor jullie zelf een goed beeld van te krijgen kunnen jullie een lijstje maken. In dit lijstje kunnen jullie dan noteren waar jullie foto´s van willen en waar jullie de nadruk op willen leggen.

Heb jij nog tips met betrekking tot bruiloft fotografie? Deel ze dan in de comments.

Mijn naam is Stefanie en ik woon in de Big Apple aan de Schelde, Antwerpen. Sinds bijna twee jaar heb ik mijn eigen weddingplanbedrijf Imprint Weddings. Binnen Imprint Weddings richt ik mij voornamelijk op stoere en alternatieve huwelijken.

Eerder schreef ik voor Sparkles Inside ook al een gastblog over trouwen in de zomer en trouwen tijdens Corona en nu dan deze gastblog over bruiloft fotografie. Laat je me in een reactie onder aan deze blog weten wat je er van vond?

Ook blog ik regelmatig om bruiden en bruidengommen te inspireren, nieuwe tips te delen en ze vooral bewust te maken van alle ´nét dat tikkeltje anders` alternatieven. Daarnaast kunnen ze op de blog ook leveranciers vinden waar ik fan van ben. In mijn vrije tijd ben ik graag creatief bezig. Vooral schrijven en aan mijn naaimachine werken zijn mijn twee to go to bezigheden. Ik hou van gezellig samen koken en lekker eten met vrienden en vriendinnen. Ik zal voor Sparkles Inside, 1 keer in de 14 dagen een gastblog schrijven en ben benieuwd wat jullie hier van vinden.10 gedachten over “Bruiloft fotografie: 7 dingen waar je op moet letten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *