Broodjes kipburger: simpel, lekker en feestelijk
De zomervakantie is intussen weer begonnen en de dagen zien er ineens heel anders uit. Normaal maak ik vaak aan het begin van de week, eerst een weekschema met wat we elke dag gaan eten. In de zomer is het vaak wat rommeliger en gaat het allemaal toch ook net even iets anders. We kiezen dan ook vaak voor comfy food en eten dit vervolgens in de tuin. Zo ook deze heerlijke broodjes kipburger. Niet moeilijk te maken, maar wel ontzettend lekker. Al eerder, liet ik jullie zien hoe je een Fish filet XL maakte, dit is precies het tegenovergestelde. Vis in plaats van kip en mini in plaats van XL
Ben je niet zo gek op kipgehakt, dan kun je deze natuurlijk gewoon vervangen door rund of lams. Schrik overigens niet van mijn lijst aan ingrediënten, dit lijkt misschien veel, maar dat valt best mee. Je kan met dit recept ongeveer 10 broodjes maken. Uiteraard kan dit ook afwijken als je je bolletjes iets groter of kleiner maakt.
Wat heb je nodig?
- 400 gram bloem
- 30 gram suiker
- Een mespuntje zout
- 7 gram gist
- 240 ml lauwe melk
- 50 gram ongezouten roomboter
- 1 ei
- roomboter om de broodjes mee in te smeren
- 1 theelepel sesamzaadjes
- 1 theelepel zwarte uien zaad
- zonnebloem olie
- 350 gram kipgehakt
- 4 eetlepels paneermeel
- 5 takjes selderij
- 3 maggiblokjes
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 theelepel 5 kruiden melagne
- ijsbergsla
- 2 tomaten
- komkommer of augurk
- knoflooksaus
- plakjes cheddar kaas
- huishoudfolie
- bakpapier
- theedoek
- 2 schalen
- een oven
- een koekenpan
- saté prikkers
Hoe maak je de broodjes kipburger?
We beginnen als eerste met de bolletjes. Doe de melk in een kom en voeg de suiker en gist toe en laat dit ongeveer 10 minuutjes afgedekt staan.
Vervolgens zeef je de bloem 2 keer en zorg je er voor dat er geen klontjes of brokjes meer inzitten. Meng de meel met de zout.
Daarna laat je de roomboter smelten en boeg je deze samen met je ei toe aan het meel.
Kneed het alvast een beetje.
Vervolgens voeg je de melk met de suiker en gist toe, die je in de eerste stap al gemengd had.
Begin daarna je meel goed te kneden. Het kan in het begin nogal plakkerig zijn, maar naarmate je het doorkneed, wordt dit steeds minder. Merk je dat het toch te plakkerig blijft, dan kun je altijd wat extra meel toevoegen. Mijn ervaring is, dat meel per winkel erg verschillend is. Zelf gebruik ik meestal meel van de Lidl.
Pak een andere schaal en vet deze goed in met zonnebloem olie.
Doe je bal meel in deze schaal en dek het goed af met huishoudfolie en leg er daarna een theedoek overheen. Laat je deeg ongeveer 2 uurtje rijzen om een warme plek.
Intussen begin je met je kipburgers.
Maak je uien en knoflook fijn met een staafmixer en voeg eventueel een stukje Madam Jeanette peper toe. Farah is gek op peper, dus ik kook niet helemaal peperloos. Ik kan me voorstellen dat je dit gedeelte weg laat, als je niet zo van peper houdt. Daarom heb ik de peper ook niet bij de ingrediënten vermeld.
Meng het gehakt met je uien/knoflook mengsel, stamp de maggiblokjes fijn en voeg deze samen met de 5 kruiden melagne toe.
Was en snijd intussen de selderij in stukjes.
Voeg daarna de paneermeel toe en als laatste de selderij. Meng het geheel goed. Maak kleine ronde kipburgertjes en zet deze op een bord in de koelkast. Je kunt het afdekken met huishoudfolie.
Laat je kipburgertjes ongeveer 20 minuten rusten in de koeling.
Bak vervolgens de kipburgers om en om mooi bruin in een koekenpan. Wil je je kipburgers warm eten, dan kun je hiermee wachten tot je bolletjes klaar zijn.
Intussen is je deeg goed gerezen.
Verdeel je deeg over 10 bolletjes.
Bekleed je bakblik met bakpapier en plaats je 10 bolletjes er op. Maak ze mooi rond met je handen. Zorg er voor dat je ruimte bewaard tussen de bolletjes, want ze kunnen in de oven nog door rijzen.
Meng intussen de zwarte uien zaad met de sesamzaad.
Vervolgens smeer je je bolletjes in met roomboter en strooi je er een beetje zwarte uien zaad en sesamzaad overheen.
Verwarm je oven voor op 190 graden en laat je bolletjes deeg nog een beetje door rijzen op je bakplaat.
Zet je bakplaat in het midden van je oven en bak je bolletjes af totdat ze mooi bruin zijn.
Als je broodjes klaar zijn, laat je ze een beetje afkoelen.
Je kunt intussen de tomaat en komkommer alvast in plakjes snijden.
Snijd vervolgens je broodje open, doe er een klodder knoflooksaus op, je kipburger, wat sla, komkommer,tomaat en cheddarkaas en je broodje kipburger is klaar. Houd je niet zo van knoflooksaus? Je kan dit natuurlijk makkelijk vervangen door mayo en curry.
Prik een saté prikker door je broodje heen, om het bij elkaar te houden. De prikkers die ik heb gebruikt, kun je gewoon bij de Action kopen.
Deze broodjes kipburger zijn super lekker voor de lunch, maar ook prima voor een zomerse avondmaaltijd in de tuin. Je kan er eventueel wat rosti rondjes of frietjes bij bakken, zodat je een volledige maaltijd hebt.
Surinaamse huzaren salade past overigens ook erg goed bij dit gerecht, of je kan er lekkere raspatat bij bakken.
weer een heerlijk recept wat ik weer mag laten staan haha , ik mag alleen de kip 😉
Hij lijkt me heerlijk, en ook heel mooi gepresenteerd! Letter en figuurlijk een plaatje.
Lekker zeg! Krijg meteen zin in een warme zomeravond, eten in de tuin en lekker lang blijven hangen. Sla m even op
Ook al heb ik net het eten op, bij het zien van dit lekkers krijg ik onmiddellijk weer trek.
Dat ziet er lekker uit, ik krijg gelijk trek!
Oh, dat ziet er wel heel erg lekker uit hoor! Ik sla je recept in ieder geval even op, want ik wil het zeker gaan uitproberen.
Oh wat heerlijk dit! Ik heb echt nog nooit zelf brood(jes) gebakken maar als ik dit zo zie lijkt me dat toch wel wat!
Dat ziet er goed uit Jasmina! En – off topic – mijn blik viel meteen ook onderaan op ‘raspatat’! Dat is lang geleden. Vroeger toen ik – in IJsselstein – uitging, was het altijd vaste prik om erna een raspatatje te halen bij de lokale snackbar. Was was dat lekker! Meer on topic. Dit klinkt heel lekker van die mini kip burgertjes. Ik waag mij nu nog even aan andersoortige recepten uit kookboeken maar dit zal er ook vast weleens van komen.