Borstvoeding: 10 tips om je productie op gang te krijgen

Borstvoeding: 10 tips om je productie op gang te krijgen

Borstvoeding geven is wat mij betreft 1 van de mooiste dingen die je je kind kunt geven. Ik heb Farah 14 maanden live mogen voeden en daarna heeft ze nog ongeveer 2 maanden afgekolfde melk uit de vriezer gehad. Helaas moest ik toen vanwege mijn gezondheid stoppen, maar wat was ik graag door gegaan.

Keizersnede en borstvoeding

Vaak hoor je dat het even duurt voordat je productie opgang komt als je een keizersnede krijgt. Gelukkig had ik dit probleem niet, Farah wist meteen hoe ze moest aan happen en het ging best goed. Maar jeetje wat deed het pijn. Mijn kleine meid was ontzettend gulzig waardoor ik de eerste dag al kapotte en bloedende tepels had. Jeetje wat heb ik gehuild zeg. Ik weet nog hoe ik mijn voeten afzette tegen het ziekenhuisbed omdat het zo een pijn deed. Toch ben ik zo blij dat ik heb volgehouden en niet heb opgegeven. De pijn werd namelijk snel minder, toen we allebei een beetje wisten hoe het werkte.

borstvoeding geven

Borstvoeding op gang krijgen

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik nooit mega veel melkproductie heb gehad. Maar ik had voldoende om mijn kleine meisje te laten groeien. Mijn moeder logeerde in mijn kraamweek bij mij en probeerde me ook te ondersteunen op borstvoeding gebied door me allerlei lekkers toe te stoppen. Voor deze blog heb ik dus niet allerlei wetenschappelijke onderzoeken uitgepluisd, maar dit is puur geschreven uit eigen ervaring. Niet vanuit bewijsstukken of onderzoeken.

Blijf voeden

In het begin voelde ik me soms wel een koe ofzo, ik was continu bezig met toen nog kolven. Farah was erg afgevallen in de eerste week en mijn kraamhulp stelde voor om kunstvoeding bij te voeden. Dit wilde ik absoluut niet. Ik wilde namelijk zo graag volhouden en mijn kleine meid borstvoeding geven. Daarom moest ik naast het live voeden ook nog kolven. Vreselijk vond ik dat, maar alles voor mijn kleine meid. Daarnaast probeerde ik haar zo vaak mogelijk aan te leggen en ben ik sommige periodes gaan powerkolven. Dit zorgde er voor dat mijn productie goed op gang kwam.

Drink veel!

Als ik een dag minder had gedronken, dan kon ik dat meteen merken aan mijn productie. Blijf dus drinken als je borstvoeding wilt geven. Je kunt het beste een flesje water naast je neerzetten en tijdens en na het voeden blijven drinken. Het is erg belangrijk dat je goed gehydrateerd blijft. Houd je niet zo van water? Eerder schreef ik een blog over heerlijke zomerse drankjes, maar deze kun je natuurlijk gewoon het hele jaar door drinken. Probeer minimaal 1,5 tot 2 liter water te drinken. Dit kan voor sommige dames veel klinken, maar dat valt best mee.

Eet gezond als je borstvoeding geeft

Ik denk dat je baby het helemaal niet erg vind als je de hele dag door chocolade eet. Je melk zal daardoor natuurlijk ook lekker zoet zijn. Toch is dit niet de juiste borstvoeding die je je kind wilt geven. Eet voldoende fruit en groente en beperk de ongezonde dingen. Ook teveel koffie, cola en redbull is niet erg goed voor je kindje omdat hier veel te veel cafeïne in zit. Groente daarentegen is wel weer heel goed voor je kindje, deze gevulde courgette bevat overigens ook nog eens heel veel verborgen groente.

Relaxmodus aan!

Ik begrijp dat je leven helemaal veranderd is met de komst van je kindje. Hier was dat ook zo. De slapeloze nachten kunnen je soms echt opbreken. Tel daar de onzekerheden bij op waar je als nieuwe moeder tegen aan loopt en het plaatje is compleet. Probeer toch te ontspannen. Dit hoeft niet door de hele dag in een welness resort te zitten maar de ontspanning kan ook in kleine dingen zitten. Een warme douche, even tijd voor jezelf als de baby slaapt, een middagdutje samen met je new born. Het zorgt er allemaal voor dat je een beetje tot rust komt. Je zal merken dat als jij ontspannen bent, borstvoeding geven ook makkelijker wordt.

Eet veel noten

Zoals ik al eerder schreef, bleef mijn moeder in mijn kraamweek bij ons. Elke dag stond er een grote pot noten op tafel die ik moest opeten. Amandelen, walnoten, cashewnoten gemixt met rozijnen. Dit zorgde er voor dat mijn productie omhoog ging, aldus mijn moeder.  Amandelen zijn 1 van de gezondste noten die er zijn en bevatten veel vitamine E en zijn erg vezelrijk. Walnoten bevatten melatonine, waardoor je beter slaapt. En rust is iets wat je echt nodig hebt. Bij een bevalling kun je veel bloed verliezen, rozijnen bevatten een grote hoeveelheid ijzer om weer op kracht te komen. Daarnaast zijn ze rijk aan vitamine B en zorgen ze er voor dat je goed naar het toilet kunt.  

Beschuit met muisjes goed voor de borstvoeding

Er wordt gezegd dat anijs goed is voor je melkproductie. Nou ben ik sowieso gek op beschuit met muisjes, dus het was geen straf om er eentje extra te eten per dag. Dus eet gezellig een beschuitje mee met je kraambezoek, om je melkproductie te verhogen.

Fenegriek

Tijdens mijn menstruatie had ik vaak een dip met mijn melkproductie. Ik gebruikte dan fenegriek, welke ik liet weken in water en melk en dronk het op. Ik zag altijd al na een paar uurtjes verschil. Er wordt altijd aangeraden dat je dit meteen vanaf de eerste week gebruikt. Zelf gebruikte ik het niet elke dag, maar vooral als ik een dip had . Bij schildklierproblemen wordt fenegriek niet altijd aangeraden. Maar zoals ik al eerder schreef, deze blog is niet gebaseerd om medische onderzoeken en ik ben geen arts. Ik vertel jullie alleen wat mijn eigen ervaringen zijn.

Huid op huid contact

Farah is in de zomer geboren, midden in een hitte golf. Toch hebben we veel huid op huid contact gehad. Behalve dat het ook ontzettend fijn is met je kleine babytje te kroelen, zorgt het er ook nog eens voor dat je melkproductie om hoog gaat. 2 vliegen in 1 klap dus. Door middel van huid-op-huidcontact wisselen moeder en kind sensorische informatie uit waardoor de baby gestimuleerd wordt in zijn natuurlijke babygedrag: hij of zij zoekt naar de tepel, blijft kalm en ademt op natuurlijke wijze. Daarnaast blijft je kleintje warm, behoudt goed zijnof haar lichaamstemperatuur en houdt zijn of haar bloedsuiker prima op peil. Bron

Heb vertrouwen in jezelf

Ik weet dat vertrouwen in jezelf hebben soms best lastig kan zijn. Vooral als alles nieuw is en je soms niet helemaal weet wat je aan het doen bent of moet doen. Ik weet nog dat we een dag of 2/3 thuis waren en Farah ’s nachts maar bleef huilen. Ik kreeg haar op geen enkele manier stil. Uiteindelijk kwam zelfs mijn moeder even om de hoek kijken. Ik wist gewoon echt even niet wat ik moest doen. Probeer toch vertrouwen in jezelf te hebben, ook in dit soort lastige situaties. Een kindje voelt je spanning, hoe klein hij of zij ook is. Daarnaast is stress gewoon niet bevorderlijk voor je productie. Je doet het echt goed mama! Heb vertrouwen in jezelf!

wat te doen met moedermelk

Rooming in

Veel ouders kiezen er voor om hun kindje meteen op een eigen slaapkamer te laten slapen. De kraamzorg die ik had toen Farah geboren werd, raadde dit juist af. Met als uitleg: Een kindje heeft 9 maanden lang in je buik gezeten en alle geluiden gehoord die jij hoorde. Ook hoorde ze je hart van dichtbij. Als je een kindje dan in een blitse maar stille kamer legt, zal dit best beangstigend kunnen zijn. Best logisch eigenlijk. Niks ten nadele van ouders die er voor kiezen om een kindje wel meteen in een eigen kamer te leggen hoor, iedereen moet vooral doen wat goed voelt. Wij hebben Farah bij ons in de kamer gehouden. Je slaapt misschien wel iets minder vast, maar je hoort en herkend de geluidjes heel goed als je kindje trek heeft. Zo kun je makkelijk voeden op verzoek. Daarnaast vond ik het ook super makkelijk om haar uit haar bedje naast mij te pakken, te voeden en weer terug te leggen zodat ik weer verder kon slapen.

Heb jij borstvoeding gegeven? Gebruikte je ook hulpmiddeltjes om je melkproductie te verhogen? Laat ze dan in de comments weten.

Heb je nog moedermelk over en wil je weten wat je er nog meer mee kunt doen? Ik schreef er eerder een blogje over.14 gedachten over “Borstvoeding: 10 tips om je productie op gang te krijgen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *