Een stedentrip naar Boedapest

Een stedentrip naar Boedapest

Een stedentrip naar Boedapest, een vakantie om nooit meer te vergeten! Mocht je nog niet eerder in Oost Europa zijn geweest, dan is Boedapest de perfecte plek om als eerste kennis mee te maken. Het is ook de eerste stad die ik zelf als eerste in Oost Europa bezocht . Boedapest is een schitterende stad in Hongarije met een bijzondere geschiedenis en prachtige gebouwen. Boedapest bestaat uit twee delen: Boeda en Pest. De Donau stroomt door beide steden heen en scheidt hier de stad. Boeda is het rustigere deel van de stad.  Hier moet je ook wezen als je mooie oude gebouwen wilt bekijken. Pest is een stuk drukker en hier zitten de meeste hotels en restaurantjes.

Tips & Ervaringen goedkope stedentrip Boedapest Hongarije in Oost-Europa. Van uitjes, bezienswaardigheden en tips eten.

Hop on Hop off bus

Heb je weinig tijd en wil je je tijd het beste benutten in Boedapest? Zorg dan dat je een kaartje van 48 uur bemachtigd voor de hop on and off bus. Met dit kaartje kun je 2 dagen Boedapest verkennen en ’s avonds een boottocht maken over de Donau. Op deze manier zie je Boedapest ook nog eens “by night” . Je hebt diverse maatschappijen die deze tours aanbieden en wij hebben zelf gekozen voor de Giraffe hop on and off tour. Perfect voor je stedentrip aan Boedapest.

De eerste dag zijn we niet uitgestapt en hebben we de hele tour gedaan en alle highlights vanuit de bus bekeken zodat we wisten waar we de volgende dag allemaal zouden uitstappen.  Het kaartje was 2 dagen geldig, dus zo voelde het alsof we niks gemist hadden. We hebben er voor gekozen om de boottour in de avond te doen en niet overdag.  Bovendien konden we op deze manier de hoogtepunten op 2 verschillende manieren zien. Je kan Boedapest ook makkelijk te voet verkennen. Wil je niet het gevoel hebben dat je iets gemist hebt, dan is de hop on and off tour zeker een aanrader.

Tips & Ervaringen goedkope stedentrip Boedapest Hongarije in Oost-Europa. Van uitjes, bezienswaardigheden en tips eten.

In Boedapest hoef je je zeker niet te vervelen, er is zoveel te zien. Wel vond ik het jammer dat veel gebouwen slecht onderhouden zijn en vol zitten met smog.

Parlement

Het parlement is het hoogste en grootste gebouw in Hongarije en heeft een prachtige witte kleur. Het is het duurste gebouw dat ooit werd gebouwd in Hongarije, en dat zie je van binnen nog beter dan van buiten. We hebben het gebouw overdag en ’s avonds gezien en waren zeer onder de indruk. Je kan er prachtig omheen wandelen. Omdat ze druk bezig waren met de renovatie was het helaas niet mogelijk om een tour te boeken, wat ik erg jammer vond. Ik zou dus nog wel een keer terug naar Boedapest willen om deze reden. De architect Imre Steindl heeft het parlement ontworpen en hij liet zich inspireren door het Palace of Westminster in Engeland. Op de buitenmuren representeren 90 standbeelden, Hongaarse monarchen en commandanten en de koepel is 96 meter hoog.

Tips & Ervaringen goedkope stedentrip Boedapest Hongarije in Oost-Europa. Van uitjes, bezienswaardigheden en tips eten.

Heldenplein

Het heldenplein (Hösök Tere) kun je herkennen aan de beelden van de oude staatshoofden. Zij werden door de Hongaren als helden gezien en het plein is dan ook naar hen vernoemd. Het is een druk plein en wordt door jong en oud bezocht.

Kettingbrug

De kettingbrug (Lánc Híd) werd in 1949 gebouwd en is de eerste brug die Boeda met Pest met elkaar verbond. Voorheen kon je Pest dan ook alleen bezoeken als het mooi weer was. Dit was omdat de rivier alleen met een boot overgestoken kon worden. Een graaf moest in de 19e eeuw naar een begrafenis, maar hij kon deze niet bezoeken vanwege het slechte weer. Om dit in de toekomst te voorkomen, besloot hij de brug te laten maken.

Tips & Ervaringen goedkope stedentrip Boedapest Hongarije in Oost-Europa. Van uitjes, bezienswaardigheden en tips eten.

Geld wisselen

Het is aan te raden om op het vliegveld alvast wat Forinten te pinnen. Pinautomaten in de stad zijn vaak leeg. Op het vliegveld zelf zou ik geen geld wisselen want ze hanteren een veel te hoge wisselkoers. Bovendien kun je dit  wel weer in de stad zelf doen. Op straat word je vaak aangesproken om geld te wisselen tegen een aantrekkelijke wisselkoers. Hoewel iets wat te mooi om waar te zijn vaak ook niet waar is, let dus op. Wissel je geld dan ook niet op straat.

In Boedapest heb je veel illegale telefoonverkopers rond lopen, die je een iphone proberen aan te smeren voor een zeer lage prijs. Ga hier niet mee in zee. De telefoons zijn vaak gestolen of nep.

Tips & Ervaringen goedkope stedentrip Boedapest Hongarije in Oost-Europa. Van uitjes, bezienswaardigheden en tips eten.

Er werd ons verteld dat er in Boedapest veel armoede heerst. Dit is ook wel te zien aan de daklozen die op straat wonen. Desondanks hebben we gelukkig niks gemerkt van de zakenrollers waar voor gewaarschuwd werd. Toch raad ik je aan om altijd alert te zijn en niet met te veel geld op zak te lopen.

Halal eten

In Boedapest kun je ook prima halal eten. Er zijn best veel tentjes wat ik eigenlijk niet echt verwacht had. Overigens is het eten ook zeer goedkoop.

Ik was zelf in de zomer in Boedapest, maar Boedapest is ook prachtig in de winter. Op de blog van Uniek overnachten vind je leuke tips voor in de winter. 

Wat heb ik genoten tijdens mijn stedentrip in Boedapest. Heb jij wel eens een land in Oost Europa bezocht?3 gedachten over “Een stedentrip naar Boedapest”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *