Het allerlekkerste bloemkool sausje maak je zelf

Het allerlekkerste bloemkool sausje maak je zelf

Tegenwoordig wordt bloemkool vaak gekookt om daarna voorgeschoteld te worden met een stuk vlees en aardappels. Daarnaast wordt bloemkool ook vaak in een ovenschotel gedaan. Hoewel menig Nederlander fan is van bloemkool, vergeten veel mensen om dit gerecht nog lekkerder te maken door een bloemkool sausje toe te voegen aan het gerecht. Wist je trouwens dat een bloemkool sausje maken helemaal niet moeilijk is? In een paar korte en makkelijke stappen heb je binnen enige tijd een heerlijk sausje gemaakt dit jouw maaltijd nog lekkerder maakt. Lees dus snel mee!

Het verschil tussen kant-en-klare sausjes en zelfgemaakte sausjes

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om te weten dat je ook een kant-en-klare saus kunt kopen bij iedere supermarkt in Nederland. Hoewel dit natuurlijk een hele makkelijke optie is, is het maken van je eigen sausje eigenlijk het allerlekkerste. Bij het maken van je eigen sausje maak je namelijk een bloemkool sausje met verse ingrediënten. Bovendien kun je het bloemkool sausje helemaal naar je eigen smaak maken aangezien je hem zelf maakt. Een kant-en-klare saus bestaat niet uit verse ingrediënt. Een kant-en-klare bloemkool saus bestaat namelijk voornamelijk uit een voor geproduceerde poeder waar je alleen water aan toe hoeft te voegen, zodat het uiteindelijk een lekker bloemkool sausje wordt. Houd je dus van verse sausjes? Dan is het aan te raden om het recept hieronder te volgen!

De benodigdheden voor het maken van een bloemkool sausje

Voor het maken van een bloemkool sausje heb je verschillende ingrediënten. Er bestaan veel verschillende manieren waarop je een bloemkool sausje kunt maken. Het lekkerste sausje maak je met behulp van de volgende ingrediënten:

  • 150 milliliter volle of halfvolle melk
  • 1 eetlepel maizena
  • halve theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1 bloemkool

Hoe verser de bloemkool is die je gebruikt, hoe lekkerder het sausje zal smaken. Het is daarom verstandig om de ingrediënten in huis te halen op de dag dat je ook daadwerkelijk je gerecht met een zelfgemaakte bloemkool sausje gaat voorbereiden en voorschotelen. De stappen tijdens de voorbereiding kun je hieronder lezen.

Stap één: Pan aan de kook brengen en de bloemkool koken

De allereerste stap die je moet doen wanneer je een eigen bloemkool sausje wilt maken, is een goede pan uitkiezen voor het koken van de bloemkool. Voor het koken van bloemkool heb je namelijk een ruime pan nodig waarin de bloemkool past. Deze ruime pan moet je vervolgens vullen met water. In sommige gevallen doen mensen hier ook zout bij. Je kunt voor jezelf bepalen wat jij het lekkerste vindt. Op het moment dat je de pan aan de kook brengt, kun je ondertussen de bloemkool in de vorm van roosjes snijden. Deze roosjes van bloemkool kun je in de pan doen op het moment dat het water (met eventueel zout) kookt.

Stap twee: de bloemkool beetgaar koken en het papje maken

Op het moment dat je de bloemkool in de ruime pan hebt gedaan, is het belangrijk dat je een timer zet van ongeveer zes minuten. Na zes minuten is je bloemkool namelijk beetgaar en kun je het gaan gebruiken voor je eigen gemaakte bloemkoolsausje. Tijdens het beetgaar koken van je bloemkool kun je ondertussen andere voorbereidingen treffen. Zo kun je ondertussen 50 milliliter volle of halfvolle melk in een kommetje doen samen met de maizena. Je hebt zo’n één eetlepel maizena nodig. Wanneer je deze twee ingrediënten mengt, ontstaat er een soort papje. Dit papje zal je later nodig hebben bij de andere stappen die nog volgen.

Stap drie: Kookwater van de bloemkool en het papje mixen

Na het maken van het papje is het belangrijk om de rest van de melk te gebruiken. Het is namelijk nu belangrijk dat je zo’n 50 milliliter kookwater van de beetgare bloemkool in een steelpan aan de kook gaat brengen. Bij dit kookwater schenk je de overgebleven milliliters melk. Wanneer je dit mengsel aan de kook hebt gebracht, kun je het papje van maizena en melk erbij doen. Hierna breng je het volledige mengsel in de steelpan weer opnieuw aan de kook. Het is belangrijk dat je dit mengsel nog zo’n twee minuten laat doorkoken terwijl jij deze twee minuten door blijft roeren.

Stap vier: de bloemkool saus op smaak brengen en serveren

Na deze drie stappen ben je bijna klaar om het bloemkoolsausje te serveren. Het is belangrijk dat je, nadat je de steelpan van het vuur hebt gehaald, het bloemkoolsausje nog lekker op smaak brengt. Dit kun je doen door nootmuskaat toe te voegen aan het mengsel. Het is belangrijk om zelf telkens te proeven of je genoeg nootmuskaat hebt toegevoegd. Nadat je het bloemkool sausje op smaak hebt gebracht, kun je het sausje eindelijk serveren bij jouw bloemkoolgerecht. Je hebt namelijk in stap één je bloemkool al beetgaar gekookt, waardoor je alleen nog vlees en aardappels hoeft toe te voegen om het gerecht af te maken. Je kunt het sausje naast het gerecht serveren of juist al over de bloemkool zelf heen.

Tips om de bloemkool saus nog lekkerder te maken

Wanneer je vaker je eigen bloemkool saus maakt, heb je vaak wel behoefte aan wat vernieuwing. Gelukkig kun je je bloemkoolsausje helemaal naar jouw eigen smaak maken. Zo kun je bijvoorbeeld kaas of kruiden door het sausje mengen waardoor het bloemkool sausje een andere smaak krijgt. Je kunt het beste zo’n 50 gram aan geraspte kaas of 15 gram aan fijngesneden kruiden toevoegen aan het bloemkool sausje. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat de kaas of de kruiden niet te overheersend wordt.

Andere manieren van voorbereiden en andere sauzen

Naast deze traditionele manier van het voorbereiden van een bloemkool sausje bestaan er natuurlijk ook nog andere sausjes. Bovendien kun je natuurlijk ook gerechten met bloemkool op verschillende manieren voorbereiden. Zo kun je je bloemkool rauw eten in een salade, frituren of juist koken. Hierdoor kun je dus meerdere weken achter elkaar bloemkool eten, zonder telkens hetzelfde gerecht voor te schotelen. Hopelijk kun je met behulp van dit recept in ieder geval een heerlijk, zelfbereide bloemkool sausje maken.

Ben jij net als ik gek op bloemkool? Dan moet je deze bloemkool wings ook een keer proberen.1 gedachte over “Het allerlekkerste bloemkool sausje maak je zelf”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *