Bevallen opwekken, kun je dat ook zelf?

Bevallen opwekken, kun je dat ook zelf?

Als aanstaande moeder heb je hoogstwaarschijnlijk al maanden uitgekeken naar het moederschap. Maar wat doe je als je al (ver) voorbij de datum bent waarop je eigenlijk uitgerekend was en je eigenlijk niet langer meer kunt wachten? Je wilt dat de bevalling zo snel mogelijk begint. Kun je bevallen opwekken? En als het kan: is dat wel zo handig om te doen of kun je beter niks doen? In deze blog lees je alles over het zelf opwekken van een bevalling en vind je alle antwoorden op je vragen.

Wel of niet de bevalling opwekken?

Sommige vrouwen kunnen het wachten prima aan. Voor hen maakt het niet zo heel erg veel uit of de baby iets later komt dan verwacht. De andere vrouw reageert er echter heel anders op: zij merkt een mentaal gevecht en kampt met toenemende twijfels. Vragen waar vrouwen zich mee bezig kunnen houden na de uitgerekende datum zonder bevalling zijn: zal mijn bevalling überhaupt wel zelf beginnen, of zal ik kunstmatig ingeleid moeten worden? Dergelijke twijfels zijn volkomen logisch en normaal om te hebben. Er zijn veel vrouwen die denken dat bevallen opwekken het laatste is wat ze kunnen doen als ze er helemaal doorheen zitten.

Het is begrijpelijk als je de bevalling graag wilt opwekken als je (ver) voorbij de uitgerekende datum bent gekomen. Sommige vrouwen voelen de behoefte heel erg sterk om hun weeën op een natuurlijke manier op te wekken, terwijl de anderen hier niet zo’n haast mee hebben. Over het algemeen kan het geen kwaad om de bevalling zelf op te wekken, mits dit op een natuurlijke manier gebeurd. Er zijn uiteraard enkele tips en tricks die jou mogelijk zouden kunnen helpen bij het opwekken van een bevalling, maar het biedt geen garantie dat dit daadwerkelijk gebeurd. Maar het is in ieder geval het proberen waard.

Wat te doen in het geval van twijfels?

Zoals ik al noemde, zijn de twijfels die bij dit proces komen kijken erg normaal. Het is belangrijk om dit soort twijfels niet voor jezelf te houden. Bespreek je gevoelens, gedachten en twijfels met vertrouwenspersonen en deskundigen, zoals je verloskundige. Je verloskundige kan een extra controle uitvoeren en jou een update geven over hoe het met je baby gaat. Zij kan jou geruststellen en denkt graag met je mee. Bevallen opwekken is dus ook niet altijd de beste keuze, doe het daarom niet op eigen houtje.

Ben ik overtijd?

Voordat ik de tips en tricks met je bespreek om zelf een bevalling op te kunnen wekken, is het goed om te weten wanneer je van overtijd spreekt. Een gemiddelde zwangerschap duurt zo’n 37-42 weken. Kortom, er zitten dus 5 weken speling in de tijd waarin jouw kindje kan worden geboren. Dit betekent dat je nog niet overtijd bent als jouw uitgerekende datum is verstreken. Je spreekt van overtijd als jouw baby nog niet is geboren bij 42 weken zwangerschap. Als er sprake is van overtijd, is dit zeker nog niet per se een reden tot paniek. Er zijn genoeg vrouwen die pas na de 42 weken bevallen. Wat wel goed is om te weten is dat rust en ontspanning heel erg belangrijk is. Als je je heel erg druk maakt over je kindje, wat erg logisch (maar gelukkig vaak niet nodig) is, komt er een stresshormoon vrij. Dit stresshormoon remt het hormoon die ervoor zorgt dat de weeën op gang komen (oxytocine). Kortom, des te meer ontspanning je ervaart, des te groter de kans is dat je vanzelf zult bevallen. Bevallen opwekken is dus niet altijd noodzakelijk.

Hoe kun je op een natuurlijke manier de bevalling opwekken?

Samenvattend: als je overrijp bent, is dit nog geen reden tot paniek. Twijfels en vragen zijn volkomen normaal en dit is belangrijk om te bespreken met een deskundige, zoals je verloskundige en andere mensen die je vertrouwt. Daarnaast is het ook niet gek om graag je weeën op een natuurlijke manier op gang te willen laten komen. Er zijn een aantal tips en tricks die ik graag hieronder met je deel die je zou kunnen proberen om de bevalling op te wekken.

#1 Rust

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: rust en ontspanning blijft het allerbelangrijkste als het gaat om de bevalling. Dit heeft te maken met het hormoon dat ik hiervoor noemde, maar ook met verschillende lichaamsprocessen die aan de gang zijn tijdens de zwangerschap. Deze lichaamsprocessen zijn druk bezig om jou helemaal voor te bereiden op de geboorte. Deze processen kunnen alleen optimaal verlopen als jij zowel fysiek als mentaal voldoende rust neemt. Doe verschillende activiteiten waar je zowel fysiek als mentaal rustig van wordt. Je kunt hierbij denken aan geleide meditaties of ademhalingsoefeningen, maar je kunt ook naar rustige muziek luisteren of iets tekenen of schilderen. Rust, rust en nog eens rust helpt bij het aanmaken van hormonen die de bevalling opwekken.

#2 Maak heupbewegingen

Het hoeft niet veel of lang te zijn, maar het is belangrijk om tijd te maken voor ontspannen bewegingen. Dit kan een klein stukje wandelen zijn, maar je kunt ook gebruik maken van een geboortebal door hier op te zitten en te draaien met je heupen of maak af en toe een squad. Dergelijke oefeningen zorgen ervoor dat je de baby helpt om dieper in je bekken te komen. De druk van het hoofdje van je baby tegen de baarmoedermond kan helpen om de bevalling op een natuurlijke manier op te wekken.

#3 Zwangerschapsmassage

Ten derde (en ja, dit komt ook weer terug op rust en ontspanning) kun je een zwangerschapsmassage nemen. Een zwangerschapsmassage helpt je op weg naar diepe ontspanning, waardoor je weeën zomaar ineens op gang kunnen komen. Daarnaast geeft een dergelijke massage je ook nieuwe energie.

#4 Acupunctuur

De laatste manier die ik bespreek in deze blog om de bevalling op te wekken is door het gebruik van acupunctuur. Over het algemeen wordt acupunctuur toegepast ter voorbereiding van de bevalling. Daarnaast wordt acupunctuur regelmatig ingezet om pijn van weeën te verminderen. Het kan echter ook ingezet worden om de weeën op gang te brengen. Bij deze techniek worden er verschillende dunne naaldjes op specifieke lichaamsplekken gezet. Dit helpt je bij het ontspannen. Daarnaast kunnen de acupunctuurpunten ook goed inwerken op de baarmoedermond. Hierdoor kan bijvoorbeeld het samentrekken van de baarmoeder gestimuleerd worden, waardoor de weeën op gang worden geholpen. Laat dit wel doen door een acupuncturist die zich in het bijzonder heeft gespecialiseerd in zwangerschap.

Ondanks dat ik hier een hele blog heb neergezet met hoe je bevallen kunt opwekken, heeft bij mij niks gewerkt. Mijn moeder keek me nogal vreemd aan dat ik een week voor mijn geplande inleiding begon te kolven, liters bitterlemon dronk (terwijl ik diabetes heb) en hele ananassen verslond met hart en al. Desondanks werd ik toch ingeleid en kreeg ik na 2 dagen weeën een spoedkeizersnede omdat Farah vast zat in mijn bekken. Soms moet je de natuur mar zijn werk laten doen ofzo, en nog iets meer geduld hebben.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *