Nieuwe pannen nodig? Deze soorten zijn er

Nieuwe pannen nodig? Deze soorten zijn er

Als jouw pannen toe zijn aan vervanging of je wil simpelweg een nieuwe pan, is er een hoop waar je uit kiest. Pannen zijn er namelijk in verschillende soorten, maten, kleuren en materialen. Ben je op zoek naar nieuwe pannen, maar wil je je eerst graag oriënteren over welke pannen er zijn? Dan ben je hier op het juiste adres, want wij laten je zien welke soorten pannen er zijn.

Verschillende soorten pannen

Er bestaan erg veel verschillende soorten pannen. Qua uiterlijk kies je pannen die naar jouw eigen smaak zijn. Ook heb je niet elke pan nodig als je niet veel in de keuken staat. Zo is een paellapan of wokpan niet nodig als je nooit paella maakt of nooit een wokgerecht maakt. Bij het kiezen van het materiaal van de pan zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee houdt. De soorten pannen en materialen die er zijn, lichten we hieronder verder toe.

1.     Keramische pannen

Een keramische pan is een pan met een laagje keramiek aan de binnenkant. Dat keramische laagje zorgt voor de antiaanbaklaag. Het voordeel van keramische pannen is dat ze goed tegen hitte kunnen. Ze branden hierdoor niet aan en zijn hierdoor een stuk duurzamer dan andere pannen. Koop een keramische pannenset, zodat je lang plezier hebt van keramische pannen.

2.     Gietijzeren pannen

Gietijzeren pannen kunnen goed tegen hoge temperaturen en verdelen de warmte altijd goed over de pan. Het duurt wat langer om en gietijzeren pan op te warmen. Wanneer de pan op temperatuur is, behoudt deze wel lang z’n warmte. Hierdoor zijn gietijzeren pannen ideaal voor stoofgerechten. Let er wel op dat gietijzeren pannen erg zwaar zijn.

3.     Roestvrij stalen pannen

Als je op zoek bent naar pannen om te bakken en braden, zijn roestvrij stalen pannen een goede optie. Deze pannen zijn goed bestand tegen hoge temperaturen, maar hebben geen kwetsbare antiaanbaklaag. Hierdoor is het wel mogelijk met stalen keukengerei te koken. Roestvrijstalen pannen hebben tegenwoordig ook meerdere lagen. Deze lagen zorgen voor een betere warmtegeleiding.

4.     Aluminium pannen

Er zijn twee soorten aluminium pannen: pannen van onbewerkt aluminium en van geanodiseerd (gehard) aluminium. Pannen van geanodiseerd aluminium zijn erg sterk en kunnen goed tegen hitte. Ze hebben een antiaanbaklaag en zijn makkelijk schoon te maken. Deze pannen zijn dus een goede keuze om aan te schaffen.

5.     Koperen pannen

Koperen pannen zijn erg stevige pannen en gaan voor de rest van je leven mee. De warmte wordt snel over de pan verdeeld en roest niet. Koperen pannen zijn dan ook zeer geschikt voor het bereiden van professionele gerechten. Let op: koperen pannen mogen niet in de vaatwasser en erg zwaar.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *