Besparen op vaste lasten is niet zo moeilijk
Besparen is iets wat we allemaal willen, zodat we met het bespaarde geld kunnen sparen voor leuke dingen of zodat we een buffer achter de hand te hebben. Besparen betekent het minder uitgeven van geld aan dingen waar je op dit moment wellicht te veel aan betaalt. En waarom zou je te veel willen betalen? Om gauw geld te besparen zou je ervoor kunnen kiezen om als een monnik te leven op water en droog brood. De meest realistische poging tot sparen verloopt meestal via het besparen op vaste lasten.
Wat zijn vaste lasten?
Vaste lasten, het is een woordpaar dat je vaak voorbij hebt zien komen en zelf waarschijnlijk ook gebruikt, wellicht zonder precies te weten wat dit begrip nou precies omvat. Vaste lasten zijn namelijk niet per se de lasten die je standaard hebt. Zo levert het doen van boodschappen een kostenpost op die je altijd hebt, zonder dat dit onder vaste lasten valt. Vaste lasten zijn namelijk niet zomaar kosten, maar terugkerende kosten als gevolg van een verplichting die je bent aangegaan met een dienstverlener, leverancier of provider.
Degenen met de meeste vaste lasten zijn dus vaak huiseigenaren: zij krijgen te maken met maandelijks terugkerende kosten voor hypotheek, energie en water. Maar er zijn ook andere vaste lasten die bijna iedereen heeft, zoals verzekeringen en abonnementen in verband met internet, tv en bellen.
Drastisch geld besparen
Wanneer je gaat besparen op vaste lasten, ben je vaak bezig met de meest drastische manier van geld besparen. Dit komt doordat de vaste lasten iedere maand terugkomen. Wanneer je dus eenmaal een vaste lagere prijs hebt voor een vaste last, heb je hier twaalf keer per jaar profijt van zonder dat je daar extra moeite voor hoeft te doen. Vergelijk dat eens met besparen op boodschappen of vrijetijds kosten: daarbij zul je, om hetzelfde effect te bereiken, iedere week alle verkoopfolders moeten doorbladeren en een berekening moeten maken, of je zal je gekoesterde zondagmiddag op het terras vaker moeten missen dan je lief is.
Vaste lasten huurhuis
Ook als huurhuis-bewoner heb je last van vaste lasten. Wel heb je als voordeel dat onderhoudskosten niet voor je eigen rekening komen, maar voor de rekening van de verhuurder. Andere kosten waar je mee te maken krijgt zijn je huur en de servicekosten. Wat er precies onder je servicekosten valt, is afhankelijk van je huurcontract. Soms vallen je kosten voor gas, water en elektriciteit daaronder, al dan niet via een verdeelsleutel aan jou doorberekend.
Ook gaat het bij servicekosten vaak om kosten voor huisvesting, materialen en de huismeester. Verder kun je denken aan administratiekosten, schoonmaakkosten en kosten die samenhangen met herstelwerkzaamheden. Tot slot geldt voor gemeubileerde huurwoningen vaak een kostenpost voor het gebruik van meubels en stoffering.
Besparen op woonlasten
Op sommige van de zojuist genoemde kosten kun je makkelijker besparen dan op andere. Een van de meest voor de hand liggende en efficiënte manieren om te besparen op vaste lasten is door te besparen op je woonlasten. Voornamelijk je huurkosten of je hypotheek. Uiteraard heb je een bepaalde huurprijs staan in je huurcontract waar je niet zo snel onderuit komt. Toch kun je onder bepaalde voorwaarden kun je een tegemoetkoming krijgen van de overheid: huurtoeslag.
Huurtoeslag is voornamelijk bedoeld voor mensen met een lager inkomen die huren in de sociale huursector. Het kan dus de moeite waard zijn om te checken of jij hiervoor in aanmerking komt.
Een minder gebruikelijk geval is het inschakelen van de Huurcommissie. Dit is alleen verstandig om te proberen als je het redelijke vermoeden hebt dat de huur die jij voor je woonruimte betaalt buitenproportioneel hoog is. Bij een succesvol beroep kan een lagere huurprijs worden afgedwongen.
Besparen op hypotheek
Heb je geen huurhuis maar een eigen woning, dan bestaat het gros van je woonlasten waarschijnlijk uit je hypotheekkosten. Hier kan je geen toeslag voor ontvangen, maar je kan wel hypotheekrenteaftrek krijgen. Dit houdt in dat je de door jou betaalde hypotheekkosten in mindering brengt op je bruto inkomen. Het inkomen waar je belasting over verschuldigd bent, wordt zo kleiner. Je bespaart op deze manier dus op inkomstenbelasting. Voor meer specifieke voorwaarden die hiervoor gelden, is het aan te raden een gesprek in te plannen met je hypotheekverstrekker of belastingadviseur.
Soms kun je ook op geld besparen door je hypotheek vervroegd af te lossen. Het verschil in maandelijkse kosten is niet altijd immens. Gezien het feit dat deze verlaging geldt voor de gehele resterende looptijd van je hypotheek, levert het vaak toch wat op.
Verder is het soms mogelijk om over te stappen van hypotheek. Wanneer de huidige rente lager is dan wat jij betaalt over je hypotheek, is het mogelijk je hypotheek over te sluiten om zo de hypotheeklasten te verlagen. Zit je nog in een rentevaste periode? Dan zal je hier waarschijnlijk wel een boete voor moeten betalen. Bereken dus van te voren of de boete opweegt tegen het voordeel dat je eruit hoopt te behalen. Een andere optie is rentemiddeling, waarbij je je hypotheekrente opnieuw vastzet, met een latere einddatum dan de huidige.
Besparen op energiekosten
Een snelle en gemakkelijke manier om te besparen is door te kiezen voor een goedkopere energieleverancier. Je kan zelf uitzoeken naar welke energieleverancier je het best kan overstappen. Je kan dit denkwerk ook uitbesteden aan een specialist die jouw persoonlijke situatie bestudeert en kijkt naar de mogelijkheden.
Energiekosten kan je besparen door lagere kosten per energie-eenheid te hebben, maar ook door minder te verbruiken. Zo kan je zelf proberen kritischer te zijn op je eigen stroomverbruik en dit te verlagen. Denk bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie of het aanschaffen van een warmtepomp. Dit zijn uiteraard zaken die geld kosten, maar zie dat dan als investeringen die op de lange termijn iets opleveren. Denk hierbij aan minder energieverbruik en energiekosten. Ook kan je middels schijnbaar kleine dingen je kosten verlagen. Denk aan wasjes draaien op 30 graden of het vervangen van oude, energievretende apparaten zoals lampen.
Een tijdje terug heb ik ook een blog geschreven over hoe je kunt besparen op je boodschappen, ook hier valt vaak nog wel wat te halen. Heb jij nog bespaartips?
Goede tips! Ik let nu wel meer op mijn energie verbruik en probeer zo kosten te besparen. Ik ga je artikel over het boodschappen besparen ook lezen!
Echt top deze blog! Goed dat je ook zegt dat je er dan 12 keer in een jaar profijt van hebt. Zo had ik het nog niet bekeken 🙂
Wij hebben een eigen woning, onze hypotheek staat vast. Maar het zijn handige tips voor huur- en koopwoning
Wij hebben een tijdje terug geinvesteerd in zonnepanelen om zo te besparen op onze vaste lasten.
het is belangrijk dat je regelmatig je situatie onder de loep neemt en je jezelf de vraag stelt: waar kan ik nog wat bezuiningen
Handige tips. Zelf probeer ik zo zuinig mogelijk om te gaan met energie. Tot nu toe heb ik elk jaar geld terug gekregen
Gelukkig heb ik al die vaste lasten niet, maar ik heb wel allerlei andere dingetjes. Misschien kan ik er wel eens naar kijken.
Goede tips, ik woon hier pas 2 maanden dus heb toen alles goed bekeken en vergeleken met elkaar. Dat heeft ook veel geld bespaard!
handige tips en wij hebben alles nu wel geprobeerd maar uhh nee gaat niet lukken hier haha