Besparen op je boodschappen doe je met deze 10 tips

Besparen op je boodschappen doe je met deze 10 tips

De dure feestdagen zijn weer achter de rug en veel mensen beginnen in Januari weer met (be) sparen, maar waarom zou je niet in Februari beginnen? Ook ik wil dit jaar graag meer over houden dan vorig jaar. Daarom heb ik mijn tips voor je opgesomd om te besparen op je boodschappen.

Doe maar 1 keer per week boodschappen

Voorheen gingen we minimaal 5 keer per week naar de supermarkt. Elke keer weer om iets kleins te halen, om de winkel vervolgens weer te verlaten nadat we veel te veel euro’s hadden uitgegeven. Dit kan natuurlijk ook anders. Maak een boodschappenlijstje voor de hele week en probeer maar 1 keer per week naar de winkel te gaan. Zo voorkom je impulsaankopen. Ook geef je veel minder snel geld uit, want elke keer die kleine beetjes, maken al snel een grote bult. Ik weet nog dat mijn ouders vroeger 1 keer in de maand naar de Aldi gingen en dan met 2 karren vol boodschappen terug kwamen. 1 keer per maand lukt mij niet, maar 1 keer per week is best te doen.

Besparen EN voedselverspilling tegen gaan

Ik schreef al eerder over de too good to go app. Ik ben vooral een grote liefhebber van de Lidl deal. Tegenwoordig koop ik 2 boxen met groente en fruit per week en heb dan echt meer dan genoeg voor een week. In totaal geef ik dus ongeveer 6 euro per week uit aan verse groente en fruit en ik maak dan een weekmenu met wat ik allemaal in huis heb. Ik kan me voorstellen dat de too good to go app niet voor iedereen werkt en je er zelfs meer geld door uit kunt geven dan te besparen. Maar als je er net als ik bewust mee omgaat, is dit een hele fijne en tevens makkelijke manier om te besparen. Als je elke dag allerlei deals koopt waar je vervolgens niks mee doet, dan is het een beetje zonde.

Voordeelbakken om te besparen

Steeds meer winkels hebben voordeelbakken in de winkel staan. Regelmatig kocht ik bij de Albert Heijn producten met een 35% korting sticker. Bij de Lidl en de Jumbo hebben ze overigens bakken waar je soms al iets uit kunt halen voor 50 cent of een euro. Je moet echter wel vroeg in de winkel aanwezig zijn, want je bent niet de enige die wilt besparen. De bakken zijn erg geliefd en daarom ook vaak leeg. De koopjesbak bij de Jumbo in de woonplaats van mijn ouders (of inmiddels alleen moeder), is vaak goed gevuld. Ik kan het dan ook niet laten om deze een aantal keer per week te plunderen.

Las een “ik eet de diepvries leeg” week in

Soms heb ik in mijn too good to go box,groente die ik niet allemaal in dezelfde week op eet. Ik was en snijd ze dan, en doe ze in zipperlocker bags in de diepvries. Idem dito met vlees, dat koop ik vaak wat groter in en maak ik in portie zakjes voor de vriezer. Tevens doe ik dat ook met brood. Jaja, ik hoef niet te verhongeren als er weer een pandemie opduikt. Echter vergeet ik wel vaak wat ik in de diepvries heb en haal ik bijvoorbeeld verse broodjes terwijl ik ook nog bolletjes of afbakbroodjes in de vriezer heb.

Zit je momenteel een beetje krap? Doe dan een week lang geen boodschappen maar kijk eens wat je nog in je diepvries en voorraadkast hebt. Ik las regelmatig zo’n week in en eet dan toch elke dag iets lekkers. Ook in tijden dat we het financieel niet heel breed hadden, had ik toch een lekkere maaltijd op tafel.

Niet iedereen heeft een ruime diepvries, dat realiseer ik me ook. Toch is het sparen voor 1 echt de moeite waard. Je kunt ze soms ook op marktplaats voor een prikkie, of nog beter op een gratis afhaalgroep op facebook vinden. Als je een diepvries hebt, kun je ook makkelijker vlees, groente en brood uit de voorraadbakken in de supermarkten halen en het invriezen voor later.

Ga als een junkie op zoek naar aanbiedingen

Pluis de folders na en doe alleen gericht boodschappen. Manlief is gek op Fernandes en andere frisdrank maar we kopen dat meestal als het in de aanbieding is. Tenzij we visite krijgen en niks in huis hebben. Ik spit altijd op zondag de folders van de Albert Heijn, Lidl, Aldi, Hoogvliet en Dirk door. Ik ga niet naar 5 verschillende winkels (hooguit 2), maar kijk wel altijd wat waar in de aanbieding is. Vooral de hamsterweken bij de Albert Heijn en de aanbiedingen bij de Dirk zijn hier favoriet. De Hoogvliet zit iets verder weg en daar ga ik dus alleen hoognodig naar toe. De aanbiedingen moeten dan dus wel echt heel goed zijn.

Eet minder vlees om te besparen

Wij eten niet elke dag vlees en ik probeer tenminste 2 dagen in de week vegetarisch of vegan te zijn. Vlees en vis zijn vaak de grootste kostenposten tijdens het boodschappen doen. Je kunt eindeloos variëren zonder vlees en vis. De hippe vegetariër heeft ontzettend veel lekkere budgetrecepten op haar blog staan, die zeker de moeite waard zijn om een kijkje tussen te nemen.

Overigens koop ik mijn vlees altijd bij de Turkse of Marokaanse slager omdat ik halal eet. Tevens is het vlees daar vaak veel goedkoper dan bij de supermarkt. Nee, het zijn dan niet alleen plofkippen, want 1 van de voorwaarden van halal geslacht vlees is dat het diertje een goed leven heeft gehad.

Skip zoveel mogelijk A merken

Meestal staan de B merken niet op ooghoogte, hierdoor worden A merken al snel in het winkelwagentje gegooid. Echter zijn A merken vaak wel een stuk duurder en niet altijd per definitie lekkerder. Voorheen had de Albert Heijn altijd het basic merk, en dit was echt mijn favoriet. Helaas is dat merk al bijna helemaal verdwenen volgens mij. Als ik chips eet, wil ik wel graag chips van Lays, maar groente, tomatenpuree, thee etc. interesseert me niks. Ik vind de A merken altijd prima smaken en ik bespaar een hoop door deze mee naar huis te nemen.

Kies voor seizoensgebonden producten

Aardbeien in de winter zijn vaak hartstikke duur omdat ze in de winter schaars zijn. Kijk dus goed wat de groente van het seizoen is en maak daar een lekker weekmenu mee. Het liefste koop je die groente ook nog eens in de aanbieding. Stamppot boerenkool is een perfect voorbeeld van een stevige wintermaaltijd, terwijl je met watermeloen weer eindeloos kunt variëren in de zomer.

Gebruik je groente 2 x voor je moestuintje

Leg een moestuintje aan met groente en fruit die je zelf kweekt. Je kan bijvoorbeeld de onderkant van je lente ui afsnijden en opnieuw poten. Hetzelfde kun je doen met selderij en paksoi. Bewaar wat pitjes van je tomaat, pompoen, peper of meloen en poot ze in de grond. Er komt dan vanzelf weer een plantje op die je na een paar maanden weer kunt oogsten en opeten.

besparen op boodschappen

Besparen is soms moeilijk, en bij ons waren de boodschappen altijd de grootste kostenpost. Sinds ik bewuster boodschappen doe, houd ik een hoop geld over. Mocht jij nog andere tips hebben om te besparen op je boodschappen, laat het me dan in de reacties weten.13 gedachten over “Besparen op je boodschappen doe je met deze 10 tips”

  • Hele goede tips en ik gebruik ze ook bijna allemaal. Ook al let ik heel goed op en koop echt via een boodschappenbriefje 2 keer per week, ik schrik wel vaak van de prijs verhorgngen. Ik scan mijn boodschappen voor GFK, dit doe ik al jaren en zie dus alle prijzen. Nu is de melk ineens weer 10 cent duurder en ook de yoghurt. De prijzen gaan elke keer langzaam omhoog, maar terug naar de oude prijs gaan ze bijna nooit.

  • hier al zovaak pogingen gedaan haah maar helaas. en hier doe ik elke dag booschappen omdat wij nooit weten wat we willen eten en we eten nooit hetzelfde en hier is het ook onze grootste uitgave post en dan ga ik ook nog op de aanbiedingen af 😉

  • Goed onderwerp! Ik schreef hier zelf begin 2018 wat artikelen over en deed ook een #lowbudgetchallenge met 50 euro budget per week. Ik blijf het toch een uitdaging vinden om minder uit te geven aan de wekelijkse boodschappen. In maart maar weer eens kijken of ik weer wat kan minderen. 🙂

  • Goede tips, ik pas ze ook bijna allemaal toe, besparen is een nuttige maar ook een leuke sport! Alleen met too good to go heb ik minder goede ervaringen, ik had die van de Jumbo en daar zaten veel kant en klaar maaltijden in. Die vind ik gewoon niet zo lekker. En verder waarschuen mijn vriendin en ik elkaar als AH weer eens flink gestickerd heeft

  • het voordeel van er eerst niet op letten is dat het heel eenvoudig is om effect te scoren door zuiniger aan te doen in de supermarkt. Ik doe tegenwoordig ook maar 1 keer per week de boodschappen.

  • Jaaaa, goede tips. Wij doen ook maar 1 keer per week boodschappen, bij Picnic. Daar heb je sowieso al niet meteen alle dure A merken op je scherm staan. Dat was wel zo toen we nog bij de AH shopten. Dus daar hebben we ook op bespaard. En ik bestel ook bijna geen eten meer bij Thuisbezorgd. Dat scheelt ook een hoop geld en het is gezonder!

  • Super leuk en leerzaam artikel! Ik doe boodschappen standaard elke maandagavond. Verder ga ik niet naar de supermarkt voor de weekboodschappen. Dan heb ik inderdaad de folders vooraf doorgekeken en een weekmenu gemaakt.

  • Ik koop (let wel. Ik maak een boodschappenlijst, H. doet de boodschappen) maar een keer per week boodschappen. Wel veel verse groentes en fruit en ik probeer het zo uit te kienen dat we daar van zaterdag tot en met vrijdag mee kunnen doen. Lastig soms met de houdbaarheid maar ja. Ook kijk ik naar extra maken zodat ik wat in kan vriezen. Wat ik dan wel wil is een keer in de week niet koken en dan bij voorkeur af te halen bij een thuiskok of anders. Dat kost natuurlijk wel geld maar al met al let ik wel op de aanbiedingen qua boodschappen doen. En eten we inderdaad bijna geen vlees meer. Wel een keer per week verse vis. Je leest. Het is in een soort van balans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *