Hoe besparen op gas? 10 tips

Hoe besparen op gas? 10 tips

Op dit moment zijn de gasprijzen enorm hoog. Veel mensen zijn daarom op zoek naar tips om te besparen op gas. Ik denk dat iedereen wel kampt met de vraag: “Hoe besparen op gas”, want je kan mij niet vertellen dat ik de enige ben die zich daar suf op googled. In december liep ons vaste contract bij Essent af en kampen wij ook met variabele tarieven. Een aanslag op je portemonnee kan ik je wel vertellen. Lees daarom snel mee welke tips ik voor jou heb verzameld, want ik denk dat iedereen wel energie moet besparen.

Verwarm alleen de kamers die je gebruikt

Ten eerste is het belangrijk dat je alleen de kamers verwarmt waar je bent. Bovendien moet je alle deuren in je huis dicht doen aangezien dit er voor zorgt dat warmte niet ontsnapt. Het is zonde om kamers te verwarmen waar je je niet bevindt. Het is daarom verstandig om alleen de kamers te verwarmen waar je wel bent en de rest van de kamers juist onverwarmd te laten. De deur bij de gang is de belangrijkste deur om goed te sluiten aangezien hier warme lucht makkelijk naar boven gaat. Dit betekent dat de verwarming in de woonkamer dus ook harder zal moeten werken.

Tip twee ‘hoe besparen op gas’: doe warmere kleding aan

Hoewel je er zelf waarschijnlijk weinig van merkt qua temperatuur is het verstandig om de thermostaat in ieder geval een graad lager te zetten dan anders. Je zult namelijk snel genoeg merken dat dit enorm veel geld zal besparen aangezien het ook heel veel gas bespaart. Heb je het toch wat kouder doordat de thermostaat lager staat? Dan kun je in geval van nood natuurlijk dikkere en warmere kleding aandoen. Daarbij is het sowieso verstandig om een extra wollen deken neer te leggen op je bed. Hierdoor hoef je de thermostaat op je slaapkamer ook niet hoog te zetten ‘s nachts.

Tip drie ‘hoe besparen op gas’: thermostaat ‘s nachts wat lager

De belangrijkste tip die je uit kan voeren ‘s nachts is door simpelweg je thermostaat ‘s nachts lager te zetten dan overdag. Het handigst is om je thermostaat op zo’n 15 graden te zetten ‘s nachts. Hierbij is het van essentieel belang dat je dit al een uur van tevoren doet voordat je naar bed gaat. Het duurt namelijk best wel een tijdje voordat je hele huis afgekoeld is. Het is daarom belangrijk om dit op tijd te doen zodat je ook eerder en meer gas bespaart. Je zult merken dat je maandelijks minder geld kwijt bent aan het betalen van gas.

Tip vier ‘hoe besparen op gas’: de thermostaat laag zetten

Je bespaart daarnaast ook ontzettend veel geld en gas wanneer je ervoor kiest om je thermostaat lager te zetten wanneer je het huis verlaat. Vaak kun je in de thermostaat ook een bepaald programma instellen. Werk je bijvoorbeeld altijd maandag, woensdag en vrijdag de hele dag? Dan kun je in het programma instellen dat vanaf maandag, woensdag en vrijdag de thermostaat van 9 uur tot 4 uur op zo’n 15 graden staat. Op het moment dat jij om 6 uur ‘s avonds thuis komt, is het huis weer verwarmd maar je hebt ondertussen wel ontzettend veel geld en gas bespaart. Het is immers zonde om je huis te blijven verwarmen wanneer er niemand aanwezig is.

Tip vijf ‘hoe besparen op gas’: je gordijnen sluiten

Hoewel je het waarschijnlijk niet had gedacht, is het toch echt zo: je gordijnen spelen een hele belangrijke rol bij de besparing van geld en gas. Door de verschillende ramen in je huis gaat namelijk zonder dat je het wil veel warmte verloren. Heb je enkel glas? Dan is het zeker belangrijk om ‘s avonds je gordijnen dicht te laten hangen. Met gesloten gordijnen blijft de warmte namelijk veel beter hangen. Dit is een makkelijke tip om te besparen op vaste lasten.

De cv-ketel lager zetten

Wanneer je op je cv-ketel kijkt, zul je zien dat je cv-ketel ingesteld staat op een vaste, bepaalde temperatuur. In de meeste huishoudens staat de cv-ketel op zo’n 80 graden. Wist je dat je deze temperatuur ook zelf kan aanpassen? Op het moment dat jij je cv-ketel temperatuur verlaagt naar 70, 60 of 50 graden zal jouw hr-ketel zuiniger gaan branden. Dit heeft positieve gevolgen aangezien je hierdoor ook meer bespaard op gas. Je verwarmingswater hoeft namelijk niet meer zo heet te worden als bij de temperaturen van 80 graden.

Tip zeven ‘hoe besparen op gas’: check de eco stand

Het is handig om nog even wat langer je cv-ketel te bekijken. In veel gevallen staat de cv-ketel namelijk op de algemene ‘comfortstand’. Dit houdt in dat je super snel warm water hebt, maar dit kost daardoor ook veel meer energie. Op het moment dat je de cv-ketel in de eco-stand zet, zal dit veranderen. Je ketel gaat dan pas het water verwarmen op het moment dat de warme kraan ook daadwerkelijk opengedraaid wordt. Bij veel cv-ketels wordt een handleiding meegeleverd waar je de instellingen kunt bekijken. In geval van nood kun je natuurlijk ook altijd een monteur bellen voor advies of een onderhoudsbeurt.

Tip acht ‘hoe besparen op gas’: 5 minuten onder de douche

Wanneer er naar het warmwatergebruik gekeken wordt van de meeste huishoudens blijkt dat zo’n 75 procent hiervan naar de douche of het water gaat. Op het moment dat jij deze douche sessies verkort of minder bad sessies neemt, zul je er al snel genoeg achter komen dat dit ontzettend veel geld kan besparen. Wist je trouwens dat in bad gaan gelijk staat aan zo’n drie douchebeurten? Je kunt dus ontzettend veel geld besparen als je deze winter het bad dus wat vaker links laat liggen en wat vaker juist de douche pakt.

Tip negen ‘hoe besparen op gas’: let op bij het koken

Hoewel je bij het koken van je gerechten al weinig gas verbruikt, kun je ervoor kiezen om nog minder te verbruiken. Je kunt namelijk beter een te grote pan gebruiken dan een te kleine pan. Hierdoor kan de warmte niet wegglippen aan de randen van de pan. Daarnaast is koken met een deksel op een pan ook gasbesparend. Als het water eenmaal kookt, is het ook aan te raden om de temperatuur wat lager te zetten zodat je ook hierbij wat gas bespaart.

Als laatste: inzicht krijgen in je verbruik

De allerlaatste tip is misschien wel de meest belangrijke tip. Het is namelijk ontzettend belangrijk om goed inzicht te krijgen in je verbruik op het gebied van gas, energie en licht. Het oud-Hollandse gezegd ‘meten is weten’ komt hier goed van pas. Zo kun je bijvoorbeeld een app downloaden van jouw energiebedrijf bijvoorbeeld. Hier kun je precies zien waar je op kan besparen en waar je juist al veel op bespaart. Wij zijn in augustus verhuisd en deze woning heeft geen slimme meter. Omdat ik dat in onze vorige woning toch wel makkelijk vond, heb ik er voor gekozen om de netwerkbeheerder hier ook 1 te laten plaatsen binnenkort.

Hoe bespaar jij op gas?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *