Je bruiloft betaalbaar houden lukt je met deze 10 tips!

Je bruiloft betaalbaar houden lukt je met deze 10 tips!

Je bruiloft betaalbaar houden kan nog best lastig zijn. Maar met mijn tips moet het zeker lukken. Vroeger werd de bruiloft altijd door de ouders van de bruid betaald. Tegenwoordig zie je dat het bruidspaar vaak het grootste gedeelte zelf betaald. Dit heeft er ook mee te maken dat lang niet ieder meisje meer vanuit huis trouwt en er steeds later wordt getrouwd omdat er eerst carrière gemaakt wordt. Ik had het geluk dat ik veel steun van mijn ouders en de rest van mijn familie kreeg. Niet iedereen heeft deze luxe.

Kosten gemiddelde bruiloft

Een gemiddelde bruiloft kost rond de € 15.000,-.  Dat is dan nog niet eens een Hindoestaanse bruiloft. Bij ons in de cultuur duurt een bruiloft vaak meerdere dagen. Hierdoor kost het een hoop geld. Ik denk dat dit bij de meeste buitenlandse culturen is. Je droomt er van om maar 1 keer te trouwen. Dan wil je natuurlijk wel een sprookjes achtige bruiloft met alles er op en er aan. Maar zo een droombruiloft kost geld, een hoop geld. Hoe zorg je er nou voor dat je een dag om nooit te vergeten hebt, maar daarentegen niet meteen failliet bent.

Stel een budget samen en spaar hier voor.

Ik had voor elke dienst die ik wilde een enveloppe gemaakt en daarop geschreven hoeveel het zou kosten. Alle enveloppen waren open, en werden dichtgeplakt als ik het bedrag compleet had. Als je dit ook wilt doen, zorg er dan wel voor dat de enveloppen goed in een kluis bewaard worden. Het zou erg zonde zijn als je gespaarde centjes gestolen werden omdat iemand weet dat je veel geld in huis hebt.

Gratis trouwen

In elke gemeente zijn er dagen waarop je gratis kan trouwen. Geef jij niet zoveel om de handtekening maar wil je gewoon lekker feest vieren? Dan is trouwen op een gratis dag natuurlijk een beste kostenbesparing. Ik wilde dit ook, omdat het voor ons alleen een handtekening was. Niks meer en niks minder. Ik kwam daar toch op terug toen ik hoorde dat er in het gemeente huis dan alleen maar plek was voor 2 getuigen. Mijn ouders, familie en andere naasten mochten niet aanwezig mochten .

Via facebook kwam ik in contact met Ria Andrea Kuipers. Ria is een trouwambtenaar die het huwelijk tussen jou en je partner kan sluiten op de manier die jij wilt. Vanaf het eerste contact met Ria, was er meteen een klik. Wat een leuk mens is dat, is wat we dachten! Toch had ik nooit gedacht dat zij binnen ons budget zou passen. Dat deed ze zeker. Het is niet gratis, maar je krijgt er zoveel voor terug. Voor een klein bedrag verzorgde ze een geweldige ceremonie op locatie. Alle mensen die voor ons belangrijk waren konden hierdoor aanwezig zijn. Daarnaast dacht Ria ook heel goed met ons mee. Op deze manier konden we onze bruiloft “ lowbudget “ houden. Wil jij ook getrouwd worden door Ria? Kijk dan eens op Ria’s website.

Beperkte gastenlijst

Ga nog eens kritisch door je gastenlijst. Meer gasten uitnodigen betekend ook meer eten en drinken, een grotere ruimte voor het feest en dus extra geld. Ik vond het onnodig om mensen uit te nodigen die ik normaal ook nooit zie. Mensen schrappen van je gastenlijst is niet de leukste taak voor je bruiloft maar, per uitgenodigde gast ben je al snel een hoop geld kwijt. Ga dus samen met je aanstaande kritisch kiezen wie je er bij wilt hebben, op deze manier hou je meteen een hoop geld over voor andere leuke dingen. Waarom zou je geld uitgeven aan vage kennissen die je normaal ook nooit ziet? Bij ons in de cultuur gebeurd dit echter wel vaak. Vaak worden er verre familieleden uitgenodigd en kennissen van ouders. Wij kozen er bewust voor dit niet te doen en het klein te houden. Hier was niet iedereen blij mee…maar het was onze grote dag!

Besparen op de bruidsjurk

Een bruidsjurk kan zo 3000 euro kosten, maar is dat echt wat je wilt uitgeven aan een jurk die je maar 1 dag draagt? Ik niet in ieder geval! Mijn nichtje kocht haar bruidsjurk voor een prikkie uit China. Haar moeder vermaakte de jurk en maakte hem mooi op. Niemand zag dat het een goedkope jurk was en ze zag er zo prachtig uit. Het eerste wat ik dacht toen ik haar zag was, wat een prinsesje in een prachtige mega dure jurk. Toen wist ik nog niet dat de jurk gewoon van wish kwam. Zelf durfde ik het niet aan om een jurk via het internet te kopen. Ik heb er even aan gedacht om een jurk te huren of tweedehands te kopen. Uiteindelijk is het toch een nieuwe jurk geworden en kreeg ik deze cadeau van mijn ouders. Ontzettend lief! Ik ben voor mijn jurk geslaagd bij Wedding Wonderland in Den Haag, ze hebben een leuke outlet waar je met elk budget wel terecht kan.

Kies niet voor een dure trouwauto

Er is altijd wel iemand in je omgeving met een mooie auto toch? Een trouwauto kost een hoop geld en is eigenlijk alleen maar leuk voor je aankomst in het gemeente huis en voor op de foto’s. Wij zouden onze trouwauto cadeau krijgen, echter hoorden we een paar dagen van te voren dat dit niet door zou gaan. Wij hebben toen gewoon de auto van mijn ouders gebruikt omdat deze 5 deurs was en dit toch wat makkelijker was met mijn grote jurk. Ik heb ook echt niet het gevoel gehad dat ik nou een trouwauto heb gemist. Wij hebben ook geen foto’s gemaakt met onze trouwauto.

Zelf bedankjes maken

Kant en klare bedankjes kosten al snel tussen de 1 euro en 2 euro. Ontzettend zonde voor je geld als je er veel nodig hebt. Daarnaast gooien veel gasten de bedankjes naar verloop van tijd ook weg, ontzettend zonde. Je kan bedankjes helemaal afschaffen, of je gaat zelf aan de knutsel. Ik wilde iets wat mijn gasten ook echt konden gebruiken en daarom koos ik voor een theelepeltje met een hartje en een zakje met 2 suikerklontjes er aan. Iedereen drinkt wel thee en koffie en ik zie ze nog regelmatig voorbij komen in de keukenla van familie leden. Ik heb mijn bedankjes zelf in elkaar gezet door de lepeltjes en tule zakjes aan te schaffen via ebay. De kaartjes voor er aan had ik gemaakt op de computer, geprint op metallic karton en zelf uitgeknipt. Het kost wat werk, maar ik heb er zeker een hoop geld door bespaard.

Ga lekker zelf knutselen en schakel hulptroepen in.

In mijn vorige tip, schreef ik al hoe ik mijn bedankjes zelf maakte. Mijn bruiloft had sowieso een hoog diy gehalte, naast mijn bedankjes had ik ook bijna alles qua decoratie zelf gemaakt. Ook mijn bruidsboeket (gemaakt van broches) had ik samen met vriendinnen gemaakt. Mijn moeder maakte mijn sluier, mijn vader de enveloppen doos, mijn nicht de corsages etc. Ik had dit ook allemaal kant en klaar kunnen aanschaffen, maar dat had me veel meer geld gekost.

Normale vakantie

Boek geen huwelijksreis maar een normale vakantie en mail het hotel dat het gaat om je huwelijksreis. Wij gingen in de kerstvakantie weg, volgens het reisbureau was dit de duurste periode van het jaar om naar het buitenland te gaan. Aangezien ik geen geld boom in mijn tuin heb staan, heb ik losse tickets en een los hotel geboekt. Op deze manier konden we op een betaalbare manier toch een beetje bijkomen van een zeer hectische tijd. Ik had het hotel van te voren gemaild of ze ook iets leuks hadden voor honeymooners. Voor een kleine vergoeding werd de kamer versierd met rozen blaadjes, stonden er verse rozen, bonbons, zoetigheid en een fruitmand.

Huur audio installatie ipv band of dj

Maak zelf een playlist en huur een audio installatie voor een paar tientjes i.p.v. een band of een dj. Voor €7,99 heb je al een handige app zoals WeddingDJ, die tot op de seconde de juiste muziek bij het elk moment plant, perfect voor de eerste dans of de ceremonie. Wij hadden het geluk dat we de dj cadeau kregen en daardoor een hoop geld bespaarden, maar het kan dus ook gewoon anders.

Digitale save the date

Wil je save de date kaartjes sturen, maak ze dan online en stuur ze digitaal door. Het kost een hoop postzegels als je die naast de trouwkaarten ook nog eens moet versturen. Daarnaast is het fijn om je gasten op tijd te laten weten dat ze de dag vrij moeten houden zodat ze er bij kunnen zijn. Greetings Island is een makkelijk app waarmee je dit in een handomdraai zelf kunt doen.

Waar niet op besparen?

Zo zijn er ook dingen waar je beter niet op kan besparen. Eten is voor mij heel erg belangrijk, dat is iets waar ik dus ook niet echt op bespaard heb. Alle gasten hebben d.m.v. een lopend buffet lekker mee kunnen eten. Voor zowel de dag- als de avondgasten was er voldoende eten. 

Ik heb er wel spijt van dat ik bespaard heb op de fotograaf, jeetje wat heb ik gehuild toen ik mijn trouwfoto’s onder ogen kreeg. Gelukkig maakte onze videograaf alles goed!

Wat zijn de dingen waar jij op bespaard hebt?7 gedachten over “Je bruiloft betaalbaar houden lukt je met deze 10 tips!”

  • Hier nog niet het geluk gehad om te kunnen trouwen. Mijn vriend blijft het maar voor zich uit schuiven :-D. De kostprijs doet er ook heel veel aan. We hebben ook het geluk dat de schoonouders een kleine geste doen wat betreft het feest maar er komt nog heel wat bij uiteraard. Je wil op zo’n dag ook niet moeten besparen op vanalles en nog wat maar jouw ideetjes vind ik wel leuk zeker de bedankjes. Op een fotograaf en make-up en dergelijke zou ik nooit besparen omdat het toch wel bepaalt hoe jouw herinneringen eruit gaan zien nadien.

  • wij liepen er wel een beetje aan dat het in mijn man´s familie traditie was om alle maar dan ook alle ooms en tante´s uit te nodigen..

  • Wij hebben een budget bruiloft moeten doen door omstandigheden. En hebben alles zo’n beetje diy gedaan… Grote spijt van gehad, want het was niet echt een succes… Had voor het bedrag wat wij hadden staan het aanbod van locatie en catering beter aan kunnen nemen…..

    Helaas kunnen we het niet meer over doen.. maar zijn we wel heel gelukkig met elkaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *