Beschuit met muisjes en alternatieven

Beschuit met muisjes en alternatieven

Je krijgt vaak beschuit met muisjes, als je in Nederland op kraamvisite gaat. Ook broertjes en zusjes delen dit vaak uit op school. Maar is dit wel een Nederlandse traditie, en wie heeft het eigenlijk bedacht?

Waar is het ontstaan?

Op beschuit met muisjes bij de geboorte van een baby, wordt al jaren getrakteerd. Zo ook in de middeleeuwen. Echter hadden ze in de middeleeuwen nog geen beschuitjes. Om toch iets zoets op tafel te zetten werd er gekozen voor een suikerbol of een boterham met suiker. Later kwam er pas beschuit met muisjes op tafel. Wanneer de traditie beschuit met muisjes is ontstaan heb ik niet echt kunnen ontdekken. Beschuit met muisjes was wel een echte luxe. Je zag je dit alleen bij de mensen die er financieel wat beter voor stonden.

Beschuit met anijs

De muisjes op het beschuitje zijn gemaakt van anijs. Waarom ze muisjes worden genoemd is mij een raadsel, ze hadden net zo goed anijsballetjes kunnen heten. Omdat muizen zich snel voortplanten en erg vruchtbaar zijn, gaat het verhaal rond de anijsballetjes daarom de naam muisjes heeft gekregen. Anijs is goed voor de borstvoeding en zou helpen om de baarmoeder na de geboorte weer in haar oorspronkelijke vorm terug brengen. Dat de anijs beschermd tegen kwade geesten, werd ook beweerd. Dit laatste geloof ik natuurlijk niet echt.

Beschuit met muisjes bij de Oranjes

Ondanks dat de beschuit met muisjes traditie echt way back ging, werden deze pas populair toen Beatrix geboren werd. De Ruijter gaf de Oranjes een enorm blik met Oranje muisjes om op de beschuitjes te smeren. Sinds dien is beschuit met muisjes een stuk populairder en heb je ze in de roze kleur voor een meisje en de blauwe voor een jongen. De blauwe muisjes kwamen echter pas in 1994, terwijl de roze muisjes al in 1860 werden geïntroduceerd. Als er een jongen werd geboren, dan werden er beschuitjes met witte muisjes geserveerd voorheen.

Alternatieven

Tegenwoordig zie je dat de muisjes niet alleen meer op een beschuitje worden geserveerd maar zijn er ook leuke alternatieven. Ik vind ze overigens zelf heerlijk op vers wit brood.

Wil jij iets lekkers maar toch net even wat anders op tafel zetten? Lees dan snel mee, welke 5 alternatieven ik voor je hebt verzameld. Origineel zijn ze namelijk wel echt.

beschuit met muisjes
  1. Iedereen is gek op slagroomsoesjes, of je nou jong of oud bent. Dip slagroomsoesjes in witte gesmolten chocolade en rol ze vervolgens door de muisjes.
  2. Lange vingers blijven lekker, en zijn ook ideaal voor de kleintjes. Dip de lange vingers in witte chocolade paste en rol ze vervolgens weer door de muisjes.
  3. We zijn stiekem allemaal gek op snoep en chocolade is bij de meesten dan ook favoriet. Bij de Jamin (en ik denk ook wel bij andere snoepwinkels) kun je lekkere chocolaatjes halen met een roze of blauwe wikkel en chocolaatjes met een soort kleine gekleurde muisjes.
  4. Cupcakes en petit fours zijn helemaal hot. Zo kan je bij de hema petit fours laten bedrukken met een foto of tekst. Super leuk als je een kraamfeest geeft en iets origineels wilt. Heb je niet zoveel budget, maak dan lekker zelf cupcakes met een leuke blauwe of roze toef van boter crème.
  5. Ik weet dat je ze eigenlijk niet meer zo mag noemen, maar ik weet de nieuwe naam helemaal niet. Snijd de bovenkant van mini “negerzoenen” af en plak er muisjes boven op.

Met 1 van deze alternatieven voor de standaard beschuit met muisjes, steel je toch wel echt de show. Vind je anijs niet zo lekker? Kies dan voor gekleurde hagelslag. Op de blog van Mounira’s mansion kwam ik nog meer leuke alternatieven tegen. Wat vind jij leuker? Het traditionele beschuit met muisjes? Of ga je voor een alternatief?10 gedachten over “Beschuit met muisjes en alternatieven”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *