Het leukste behang voor in de slaapkamer!

Het leukste behang voor in de slaapkamer!

Ben jij van plan te behangen? Dan heb je de keuze uit diverse soorten behang. Welke soort het beste bij jouw interieur past, is natuurlijk helemaal aan jou. Momenteel zijn we druk aan het klussen in het nieuwe huis van mijn moeder en hebben we gekozen om over het behang heen te sauzen, maar wellicht gaan we op een later moment toch wel weer behangen hoor. Voor in de kinderkamer vind ik behang met een leuk printje het allerleukste. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van de verschillende soorten op een rij, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

1. Papierbehang

Papierbehang wordt het meest gebuikt. Het is voordelig en het aanbod in kleuren en motieven enorm – van simpel effen tot kleurrijk kinderbehang. Deze soort behang bestaat in twee uitvoeringen: simplex en duplex, waarbij simplex uit één laag papier bestaat en duplex uit twee. Papierbehang is eenvoudig aan te brengen, maar daarentegen wel gevoelig voor vocht(bubbels) en ietwat doorschijnend.

2. Vinylbehang

Vinylbehang bestaat uit een laag vinyl en een laag papier. Door het gebruik van vinyl is deze soort behang waterbestendig. Vinylbehang kan dan ook uitstekend worden toegepast in vochtige ruimtes in huis. Bovendien is vinylbehang buitengewoon sterk. Dit maakt het echter wel lastig(er) aan te brengen en tevens prijziger.

3. (Reno)vliesbehang

Renovliesbehang wordt doorgaans gebruikt als een basis- of onderlaag om beschadigingen in de muur mee weg te werken en vervolgens overheen te verven. Het bestaat uit een combinatie van textiel-, papier- en kunststofvezels wat deze soort behang zeer sterk maakt, maar wel soepel houdt. Het is daardoor zowel simpel aan te brengen als te verwijderen. Renovliesbehang is wel behoorlijk doorschijnend.

4. Glasvezelbehang

Glasvezelbehang komt wat betreft functionaliteit overeen met renovliesbehang. Het is eveneens sterk, wordt voornamelijk gebruikt om oneffenheden mee weg te werken en is eenvoudig over te schilderen. Deze soort behang is daarentegen opgebouwd uit een combinatie van glas- en papiervezels, waardoor er een ruw oppervlak ontstaat. Bovendien is het enkel in de kleur wit te verkrijgen.

5. Leerbehang

Tenslotte is leerbehang (of lederlookbehang) de laatste jaren met een grote opmars bezig. Deze soort behang bestaat uit een laag papier en een laag (nep)leer. Leer is een natuurproduct, waardoor ieder stuk behang uniek is. Het behang laat zich ondanks de dikte, redelijk gemakkelijk aanbrengen en werkt tevens isolerend, brandvertragend en geluiddempend. Er hangt echter wel een behoorlijk prijskaartje aan.

6. Fotobehang

Wat momenteel helemaal hot is, is fotobehang. Fotobehang wordt gemaakt van speciaal papier dat bedrukt wordt met een UV bestendige inkt. De kleuren van het fotobehang blijven behouden, zelfs wanneer het veelvuldig wordt blootgesteld aan zonlicht of je een beetje te royaal bent geweest met behang lijm. Je kunt er voor kiezen om je eigen foto´s af te drukken op levensgroot papier, maar een vriendin van mij heeft bijvoorbeeld een reusachtige panter in haar slaapkamer, prachtig!

Heb jij behang aan de muren? Of ga je toch liever voor een leuk gekleurd en geverfd muurtje?

samenwerking


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *