Bedankjes op je bruiloft

Bedankjes op je bruiloft

Bedankjes op een bruiloft, we hebben ze allemaal wel eens gekregen bij het verlaten van een bruiloft.  Maar wie heeft dat idee eigenlijk bedacht om zelf cadeautjes weg te geven op je bruiloft? En hoe zorg je er voor dat je een bedankje hebt die niet meteen wordt weggegooid?

Hoe zijn bedankjes ontstaan?

Het geven van bedankjes bij een bruiloft komt eigenlijk uit Italië en is in de achtste eeuw ontstaan. Mensen die van adel waren gaven hun gasten altijd een kleinigheid om ze te laten zien dat hun komst gewaardeerd werd. Uiteindelijk breidde deze gewoonte zich ook uit naar de rest van Europa en Amerika. Deze kleine cadeautjes die werden weggeven bestonden vaak uit vruchten en noten. Je gaf een wat luxer cadeau weg als je wat meer te besteden had. Deze cadeautjes werden dus gegeven uit waardering.  Je liet zo je gasten zien dat je blij was met hun komst.

Nuttige bedankjes

Ik wilde dat mijn bedankjes nuttig gebruikt zouden worden en niet in de kliko zouden belanden. Er is niks mis met chocolaatjes of dragees in een stukje tule, begrijp me niet verkeerd. Voor een leuk bedankje, ben je al snel 1 tot 2 euro kwijt. Ik bedacht mij dus dat ik net iets anders wilde. Een standaard bedankje die ik zelf de afgelopen jaren had gekregen, wilde ik dus absoluut niet weggeven. Daarentegen wilde ik er ook niet teveel geld aan uit geven.

Mijn gekregen bedankjes bewaarde ik in het begin altijd. Ik vond het zonde om de chocolaatjes op te eten of de zeepjes te gebruiken. Deze “rommeltjes” belandden na verloop van tijd toch in de prullenbak. Zo zonde!  Ik wist dat er een hoop geld aan uitgegeven was. Ik wilde op mijn bruiloft dan ook een bedankje die ik  nog niet op andere bruiloften had gezien. Nuttig is wat mijn bedankje moest zijn.  Een chocolaatje die je in 10 seconden opgegeten had, mocht van mij geen euro kosten. Een beetje zonde van mijn geld, vond ik dat. Trouwen is immers al duur zat.

Ebay

Daar begon mijn zoektocht! Toen ik theelepeltjes op ebay vond met een klein hartje er in, was ik op slag verliefd. Ik bestelde er leuke organza zakjes bij in mijn kleurthema en ging zelf aan de knutsel. Een bedank kaartje werd gemaakt in photoshop. Ik deed suikerklontjes in het organza zakje en bevestigde deze samen met mijn kaartje aan het lepeltje. Mijn bedankje was klaar! En ook nog eens ubercute. Ik hoor nog steeds dat mijn gasten de theelepeltjes gebruiken, terwijl het al een aantal jaar geleden is dat ik ben getrouwd. De suikerklontjes zijn natuurlijk al op en ook het kaartje zullen ze niet meer hebben.. Maar het lepeltje ligt in ieder geval nog in menig keukenla. Mijn tip aan iedereen die nog op zoek is naar een bedankje voor zijn/haar bruiloft: Geef iets nuttigs en bruikbaar mee aan je gasten.

Heb jij wel eens een bedankje meegekregen?7 thoughts on “Bedankjes op je bruiloft”

  • Oh wat een leuk en origineel bedankje. Inderdaad, het kost allemaal al veel geld dan is het wel zo leuk om iets te geven waar je ook wat mee kunt.
    De bedankjes van de trouwerij van vrienden van ons heb ik ook nog steeds. Dat waren bakjes deksels en een inscriptie. Erg leuk want iedere keer als ik het bakje pak om er iets in te stoppen of uit te halen denk ik weer even aan deze dag.

  • Ik vind die lepeltjes ook wel erg leuk, ook omdat mensen het daarna kunnen gebruiken. Niet zo’n nutteloos iets dat achter in de kast belandt zeg maar.

  • Het fijne aan nuttige cadeautjes is inderdaad dat je ze blijft gebruiken.
    Ik kreeg ooit een zeer leuk peper en zoutvatje, die worden na meer dan 10 jaar ook nog steeds gebruikt. Waarschijnlijk een van de enige bedankjes die ik ook bijgehouden heb. Je wil ze inderdaad niet weggooien, maar wat doe je er allemaal mee? Ik heb nu een bananendoos op zolder staan met zulke dingen. Ik wil ze ergens niet wegdoen, maar op zolder in een doos is ook niet ideaal.

  • Wat is er tegenwoordig toch veel mogelijk op het gebied van bedankjes en kleine weggevertjes. Zo kun je mooi low budget een mooie herinnering meegeven.

  • Ik had de doosjes van Ali besteld en zelf chocolaatjes. Je zag genoeg tierelantijntjes. Maar als ik al bij mezelf denk “Ik heb daar niks aan”. Dan wil ik het ook niet aan mijn gasten geven haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *