10 tips om je bezoek aan Basel onvergetelijk te maken

10 tips om je bezoek aan Basel onvergetelijk te maken

Basel was onze eerste kennismaking met Zwitserland tijdens onze roadtrip. Zwitserland stond al een hele tijd op onze bucket list maar was er helaas nooit eerder van gekomen. Nu kunnen we dit leuke maar zeer dure land dus eindelijk van onze bucketlist af strepen. Basel is de op een na grootste stad van Zwitserland met een inwonertal van 200.000 en er is dus voldoende te doen. Ik heb de leukste tips voor je verzameld, want je hoeft je absoluut niet te vervelen in Basel.

Mijn 10 tips voor Basel

Rathaus Basel

Het Rathaus, oftewel het gemeente huis, is 1 van de mooiste gebouwen die Basel kent en je kan het vinden op het marktplein. Overal op het gebouw vind je prachtige schilderingen en volgens mij is dit best uniek. Ook van binnen is het Rathaus prachtig en een bezoekje mag dus niet ontbreken als je in Basel bent. Elke donderdag wordt er aan het einde van de dag een rondleiding gegeven voor 5 CHF, niet duur als je het mij vraagt, want de andere bezienswaardigheden kosten heel wat meer.  Ook als je geen behoefte hebt aan een rondleiding, kun je hier je ogen uitkijken.

Adres: Marktplatz 9, 4001 Basel

Rathaus Basel, tips voor Basel

De Stadspoorten van Basel

Vroeger had de stad Basel ongeveer 40 stadspoorten, inmiddels zijn daar nog ongeveer 3 van over: de Spalentor, de St. Alban-Tor en de St. Johanns-Tor . Deze stadspoorten werden in de oorlog gebruikt als uitkijktorens om de vijanden op afstand te houden. De stadspoorten vind je aan de rand van het centrum en deze kunnen dienen als herkenningspunt als je de weg kwijt bent.

De Münster

Deze kerk kan niet missen aan je bezoek in Basel. Het is een prachtige kerk, met heel bijzondere dakpannen in groene, witte en rode kleuren. Ik zag voor het eerst zo een prachtige kerk met gekleurde dakpannen in Zagreb, en er kwamen dus mooie herinneringen naar boven. Voor 5 CHF kun je de kerktorens van de Münster kerk beklimmen en het uitzicht is dan echt prachtig. Je ziet dan van boven de Rijn, dwars door Basel heen stromen. Wil je de kerk alleen van binnen bekijken, dan hoef je overigens niks te betalen.

Adres: Münsterpl. 9, 4051 Basel

Kerken in Basel

Drielandenpunt

Net als Nederland, heeft Zwitserland ook een drielandenpunt. Aangezien Basel op de grens van Zwitserland, Frankrijk en Duitsland ligt, vind je deze dan ook hier. Je vind hier weinig toeristen, dus een bezoekje is wel de moeite waard. Zeg nou eerlijk, stiekem is het wel heel leuk om te zeggen dat je in een paar minuten, 3 landen hebt kunnen bezoeken toch?!

Met kinderen naar Basel

De zoo

De oudste dierentuin, die al sinds  1874 bestaat, staat in Basel.  Deze dierentuin is niet alleen de oudste in Zwitserland, maar ook nog eens de grootste. Je hebt allerlei soorten dieren in deze dierentuin, van dieren die je op een kinderboerderij tegenkomt, tot  nijlpaarden. Ondanks dat de Zoo in Basel de grootste in Zwitserland is, is het een stuk kleiner dan de meeste dierentuinen in Nederland. Volwassenen betalen 21 CHF voor een kaartje en jongeren tussen de  16 en 24 betalen maar 15 CHF. Er wordt dus goed rekening gehouden met de arme student.  Voor kinderen tussen de 6 en 15 jaar betaal je 10 CHF en kinderen onder de 6 jaar zijn gratis.

De souvenir schop was wel erg prijzig, voor een simpel klein knuffeltje betaalde je al snel 20 CHF, dus dit was niet echt de moeite waard.  De dierentuin ligt echt midden in de stad en je kan er zo lopend naar toe. Alles staat in het Duits geschreven, best jammer aangezien Engels toch wel een wereldtaal is. Zwitserland is geen goedkoop land, maar een bezoekje aan de zoo is dan wel weer redelijk betaalbaar.

Adres: Binningerstrasse 40, 4054 Basel

Weihermaetteli

Weihermaetteli is een soort kinderboerderij met allerlei kleine diertjes net voordat je Basel binnen rijdt. Elke woensdag tussen 14 en 16 uur kun je hier ook ponyrijden, je moet je alleen wel vooraf inschrijven bij de manege en je betaald 2 CHF per rondje. Die kinderboerderij wordt omringd door een prachtig park waar je lekker kan picknicken. Ook zijn er 2 speeltuinen en een restaurantje waar mensen met een beperking werken. Je betaald geen entree. Een lekker low budget uitje dus.

Adres: Bienentalstrasse 7,4410 Liestal

Basel met kinderen

Merian Garten

Wil je even uit de drukte van de binnenstad, dan is Merian Garten een aanrader. Zelfs voor iemand zonder groene vingers (zoals ik), is dit een ontzettend leuk park. Je hebt hier niet alleen planten die ik nooit eerder had gezien, maar ook schattige diertjes. Voor kinderen is dit dus ook ontzettend leuk omdat er een speeltuin is en een mini midget golfbaan is. Er is ook een restaurantje, maar ik zou hier gewoon een kleedje neerleggen en lekker gaan picknicken. De prijzen is het restaurant zijn namelijk net als in de rest van het land, best hoog. Je kunt Merian Garten vlakbij het voetbalveld vinden.  Het is niet mega groot, maar groot genoeg om je de hele middag te vermaken.

Adres: Vorder Brueglingen 5, 4052

Lekker eten in Basel

De Markthalle

Net als in Rotterdam, heb je in Basel ook een markthal : De Markthalle. Een super leuke hal met allerlei eettentjes waar je iets lekkers kunt halen. De prijzen komen ongeveer overeen met de prijzen van de eettentjes in de stad, het is dus niet perse goedkoper. Er hangt wel een andere sfeer dan in overige restaurants, het is er veel gezelliger. Er worden allerlei werelddelen vertegenwoordigd in de Markthalle. Van Indiase Curry tot Bratwurst, je kan er van alles vinden.  De Markthalle vind je vlakbij het station. Ik vond het (in September) wel erg warm in de Markthalle.

Markthal in Basel

Vegitat

Als je lekker vegan of vegetarisch wilt eten, moet je naar Vegitat gaan. Dit restaurant serveert alleen vegan en vega gerechten. Ik had het gevoel dat ik hier echt vers at, dat is bij de meeste fastfood zaken niet zo. Overigens is het ook best gezond hier. Vooral de vegan döner met tahinsaus en avocado moet je hier zeker proberen. Heel anders dan normale döner en stiekem veel lekkerder.  De prijzen waren redelijk aangezien de porties erg groot waren. Er is echt voldoende keuze en ik keek echt mijn ogen uit.

Adres: Klybeckstrasse 62, 4057 Basel

Lekker eten in Basel

Istanbul Kebab & Cikofte

Wil je redelijk betaalbaar eten zonder te veel poespas, dan moet je bij Istanbul Kebab & Cikofte zijn. Deze zaak vind je vlakbij de Mediamarkt, waar wij overigens geparkeerd hadden. Voor Zwitsere begrippen is deze zaak best lowbudget. Je betaald gemiddeld 15 CHF voor een schotel. Dat valt best mee als je nagaat dat ik in Interlaken 25 CHF betaalde voor 2 iniemie samosa’s en wat halve kipvleugeltjes. Voor een broodje Döner betaal je hier ruim 8 CHF, bizar he…bij ons betaal je €3,50 voor een broodje. Het eten is hier overigens Halal. Het restaurantje is overigens gewoon basic, met tl verlichting.. een doodnormale Dönerzaak zoals we die in Nederland ook kennen.

halal eten in basel

Wat vond ik van Basel?

Toen wij in Basel waren, was het ontzettend warm. We hadden niet heel veel puf en daardoor misschien niet alles uit ons bezoekje aan deze stad weten te halen. Basel was erg druk en ik denk dat je aan een weekend meer dan voldoende hebt. Ik zou zelf dus geen hele week boeken als je naar Basel gaat. Je hebt hier geen prachtige natuur zoals in de rest van Zwitserland en je kan de drukte dus ook niet echt ontvluchten. Net als in de andere steden in Zwitserland, is Basel ook best duur. Wil je hier gaan shoppen, dan moet je wel een dikke zak met geld meenemen. Ik was voor 2 mini komkommertjes en 2 tomaten, iets meer dan 5 euro kwijt. Dat terwijl we het gewoon op de markt hadden gehaald, bizar toch?

Ben jij wel eens in Zwitserland geweest?5 gedachten over “10 tips om je bezoek aan Basel onvergetelijk te maken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *