Bara recept, de Surinaamse hartige donut

Bara, een hartige donut? Of niet? Toen mijn Nederlandse vriendinnetjes vroeger wilden weten wat de bara precies was, zei ik altijd een hartige donut. Maar eigenlijk heeft de bara behalve zijn vorm helemaal niks van de donut. De bara is een populaire snack uit Suriname en mag bovendien ook niet ontbreken op een feestje. Eerlijk gezegd is de bara dan ook 1 van mijn favorieten, daarom wil ik graag dit bara recept met jullie delen. Heeft je bara na de eerste keer proberen een beetje gekke vormen? Dat geeft niks, blijf proberen en zo ga je het zeker leren maken.
Ik moet bekennen dat dit bara recept stiekem van mijn moeder is. Zij maakt echt de allerlekkerste bara. Dat is trouwens ook niet zo gek, want ze heeft zelf een restaurant gehad.
Wat heb je nodig voor dit bara recept?
- 3 kopjes bloem
- 1 kopje fijngemalen urdi (dit zijn een soort zwarte linzen en deze kun je bij de toko kopen).
- 3 teentjes knoflook
- 1 ui
- een stukje madam Jeanette
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel gist
- 2 theelepel baking soda
- 2 theelepels hele djeera ( komijn)
- handje vol tanjerblad of verse spinazie
- 3 kopjes lauw water
- Zonnebloem olie
Hoe maak je het?
- Als eerste bak je de djeera in een droge koekenpan totdat deze bruin is en maal je het fijn.
- Maal daarna de ui, knoflook en peper fijn en meng deze vervolgens met de bloem, water, bakpoeder en baking soda en gemalen urdi en gebakken djeera. Dit is de basis van je bara recept.
- Was en snijd daarna de tanjerblad of spinazie in kleine stukje en meng deze vervolgens met alle ingrediënten uit stap 2.
- Kneed de deeg goed totdat het een samenhangend geheel wordt.
- Dek vervolgens de deeg af en laat het een paar uur rusten.
- Maak daarna kleine balletjes op je hand en maak deze vervolgens plat en maak er een gat in.
- Maak na elke bara je hand weer nat met lauw water, zodat het deeg bovendien niet aan je handen blijft plakken. Iedereen zijn bara recept is anders, maar iedereen gebruikt lauw water.
- Verhit de olie en bak vervolgens de bara’s hier in. Zorg er met een scheplepel voor dat de bara’s onder het olie blijven door de olie er steeds over heen te scheppen, hierdoor worden je bara’s mooi bol.
- Als laatste bak de bara’s mooi bruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Serveer de bara’s bovendien met heerlijke mango chutney.
Eet smakelijk! Je bara is trouwens het allerlekkerste met een Surinaamse mango chutney.
Laat je me weten of dit bara recept ook bij jou is gelukt?
Wil je ook 1 van mijn andere recepten uitproberen? Klik dan hier
oh dit is zo lekker he!! wij aten het altijd bij de surinaamse nasi of bami of saoto soep!! nu eten we het helemaal niet meer omdat we keto eten maar het blijft lekker en dan helemaal met een kluit mango chutney erop 😀
Lekker zeg, deze ga ik proberen te maken. Ik haal ze altijd op de braderie maar vind ze de laatste tijd niet zo lekker
Lekker zeg, jij bent echt een bakprinses zeker
Ik heb er nog nooit van gehoord! Ik ken de ingrediënten ook helemaal niet haha. Het lijkt me trouwens wel erg smakelijk.
Wat een leuk idee zeg! Ik ben heel nieuwsgierig hoe ze smaken!
Oh zo lekker. Jammer dat ik ze nu niet kan koken. Maar als ik beter ben ga ik het proberen.
Dit klinkt heel lekker! Nog nooit op.
Ziet er erg lekker uit. Heb er nog nooit van gehoord, maar zou dit zeker wel een keer willen proeven.
Heerlijk! Die dingen at ik altijd op de hogere school. Maar dan wel gevuld met kipkerrie.
Dit is nou zo iets wat ik nog nooit gegeten heb maar zo benieuwd naar ben. Helemaal omdat het hartig is ipv zoet spreekt het me nog meer aan 🙂
Ik vind het zo lekker maar maak het nooit zélf eigenlijk. Ik krijg er nu wel zin in, binnenkort maar weer halen 🙂