Banoffee tiramisu met dulce de leche

Banoffee tiramisu met dulce de leche

Desserts, who doesn’t love them?! Hoe voller en romiger, hoe beter. Deze banoffee tiramisu heeft het allemaal! Dit dessert is romig, zacht en vol en de stroopwafel bovenop de banoffee tiramisu maakt het helemaal af! Tamara van foodblog Aan tafel met Tammie geeft je in haar tweede gastblog het recept. Dus verwen jezelf (en je gasten of familie) maar lekker!

Deze banoffee tiramisu bouw je op en je start met Italiaanse lange vingers

Uiteraard worden de lange vingers eerst doordrenkt met koffie. Om het wat meer bij de banoffee smaak te laten passen ben ik voor mokka koffie gegaan. Daarbovenop kwam een laag dulce de leche. Maar bij tiramisu hoort natuurlijk ook romige mascarpone crème! Dus de derde laag bestaat daaruit. Daarna komen er plakjes banaan op en pure chocolade schaafsel. Je kan hier stoppen en dan heb je al een heerlijk dessert, maar om het nóg lekkerder te maken ben ik gegaan voor stroopwafel kruimels on top. Dit recept is trouwens genoeg voor 6 personen.

Lust jij geen banaan? Dan laat je het gewoon weg!

Ik wist niet eens dat het kon, want hallo: banaan is mijn lievelingsfruit. Maar ik kreeg gasten waarvan er een paar geen banaan lusten. Dat hoorde ik pas een paar uur van tevoren en toen had ik dit dessert al bijna klaar, oeps. Gelukkig lustte de andere helft van de gasten wel banaan, dus er gingen bananen in bij 3 van de 6 banoffee tiramisu’tjes. Om de varianten zonder banaan een beetje op te leuken, haalde ik wat stroopwafelkruimels op de markt en die gingen bovenop. Ik moet je wel meegeven: ik vind dit recept lekkerder en frisser mét banaan erdoor. Je kan dan zelfs stroopwafels weglaten en alleen pure chocolade toevoegen. Maar ik deed gewoon lekker banaan én stroopwafel én chocola, allesss!

Banoffee tiramisu is goed voor te bereiden

Dit dessert is er in ieder geval een die je niet wilt missen en niet geheel onbelangrijk: van tevoren goed kan voorbereiden. Houd er wel rekening mee dat je de dulce de leche een dag van tevoren maakt! Wil je het dus op vrijdag eten, dan moet je donderdag(avond) de dulce de leche al maken. De rest van de banoffee tiramisu kan je op het laatste moment afmaken. Op de dag zelf hoef je de banoffee tiramisu dan alleen nog maar uit de koelkast te halen. Ideaal toch?

Wat heb je nodig?

  • 100 gram Savaiordi (Italiaanse lange vingers) à Kan je geen Savoiardi vinden, neem dan gewone lange vingers en houd ongeveer 120-130 gram aan.
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 120 ml mokka koffie van een zakje koffie
  • 100 ml slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1,5 eetlepel kristalsuiker
  • Ongeveer 3/4 van een blikje dulce de leche
  • 3 bananen
  • Stroopwafelkruimels of 2 stroopwafels in stukjes gebroken
  • Een handje geraspte pure chocolade (optioneel)
  • Verder nodig: 6 glaasjes of 1 grote glazen schaal, handmixer of keukenmachine, diepe pan om de dulce de leche te koken

Hoe maak je het?

De dulce de leche maak je een dag van tevoren, dan kan je het ’s nachts af laten koelen. Je maakt dulce de leche door 1 blikje gecondenseerde melk (bijvoorbeeld van Friesche Vlag) in een diepe pan met water te plaatsen en zo’n 3 uur te koken op het vuur. Zorg dat het blikje de gehele kooktijd onder water blijft staan (anders kans op ontploffingsgevaar 😉 maar no worries, dat gebeurt alleen als je niet oplet en er teveel water verdampt). Laat het deksel dus op de pan, zodat het vocht erin blijft en neem af en toe een kijkje. Ga ondertussen gewoon lekker Netflixen en loop af en toe even naar de keuken. Na 3 uur koken heb je dan een heerlijk romige en dikke dulce de leche, wat een beetje op bebogeen lijkt .

zelf dulce de leche maken

De dag daarna begin je met de mokka koffie, die moet namelijk ook een beetje afkoelen. Maak 1 kopje mokka koffie. Als de koffie is afgekoeld, doe je dit in een platte schaal en doop je een voor een de lange vingers erin. Leg de lange vingers onderin de glaasjes. Misschien moet je sommige vingers doormidden snijden, omdat het anders niet past.

Maak nu de mascarpone crème. Klop met een mixer de slagroom, mascarpone, suiker en vanillesuiker tot een dikke crème. Zet even apart.

Tijd om de tiramisu verder op te bouwen. Bovenop de lange vingers doe je een laagje dulce de leche. Is dit na afkoelen te dik om goed te verdelen? Warm het blikje dan even in wat warm water op in een steelpannetje. Zorg dat het blikje niet onder staat, want dan komt er water in je dulce de leche. 

Bovenop de dulce de leche doe je de in plakjes gesneden banaan. Daarbovenop doe je de mascarpone crème. Tot slot strooi je de stroopwafelkruimels en/of geschaafde pure chocolade eroverheen. Je kan het dessert even laten opstijven in de koelkast, maar direct serveren kan ook. Eet smakelijk!

Dit is Tamara’s tweede gastblog op Sparkles Inside. De komende maanden zal zij een lekker recept met jullie delen vanuit haar foodblog en website Aan tafel met Tammie.nl. Benieuwd naar meer foodie avonturen van Tamara? Volg haar via Instagram op @aantafelmettammie.nl.

Heb jij deze banoffee tiramisu gemaakt? Let Tammie know! Tag haar bijvoorbeeld op Facebook of Instagram. Of gebruik de hashtag #aantafelmettammie. Zou ze super leuk vinden!

Tamara, door vrienden vaak Tammie genoemd, houdt ontzettend van lekker eten en drinken. ‘s Ochtends is ze al aan het bedenken wat ze ‘s avonds wil gaan eten of welk gerecht ze in het weekend wil maken. Een van haar grote foodliefdes is de Indonesische keuken. Er stroomt namelijk wat Indonesisch bloed door haar aderen. Ondanks dat kwartje tropisch bloed is haar allergrootste foodliefde echt Hollands, namelijk: kaas. Echt álle kazen vind ze lekker. In veel van haar gerechten is dan ook wel ergens een beetje (of heel veel) kaas terug te vinden. Maar een Indonesische rijsttafel werkt ze ook prima naar binnen zonder kaas hoor! Op Aan tafel met Tammie vind je daarom vooral recepten terug voor de levensgenieter en bourgondiër. Meestal makkelijke recepten, geschikt voor thuiskoks en levensgenieters. “Want een dag niet lekker gegeten is een dag niet geleefd!”



11 gedachten over “Banoffee tiramisu met dulce de leche”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *