Bandenpijn tijdens en na je zwangerschap
Meestal is de baarmoeder ongeveer even groot als een peer, maar als je zwanger wordt dan groeit hij met het ongeboren kind mee. Doordat de baarmoeder zoveel groeit, kan er druk op de banden komen te staan. Hiervan kun je pijn krijgen. Dit wordt ook wel bandenpijn genoemd. Bandenpijn kan nooit helemaal voorkomen worden, maar je kunt er wel iets aan doen. In deze blog kun je meer lezen over het fenomeen bandenpijn, waardoor het wordt veroorzaakt en hoe je het kunt verzachten. Bandenpijn is namelijk 1 van de veelvoorkomende zwangerschapskwalen. Lees dus snel verder voor meer informatie!
Wat houdt bandenpijn precies in?
De baarmoeder wordt vastgehouden aan het bekken. Dit gebeurt door middel van banden. Als je zwanger bent, dan groeit je baarmoeder aanzienlijk. Door de zwangerschap kan er druk op de banden komen. Daarnaast kunnen ze eventueel uitrekken. De uitrekkende banden veroorzaken dan bandenpijn. Hierbij voel je stekende of zeurende pijn. Alhoewel bandenpijn erg pijnlijk kan zijn, heeft het gelukkig geen negatief effect op je verdere gezondheid,
Bandenpijn herkennen
Je kunt bandenpijn herkennen aan de hand van een aantal symptomen. Misschien voelt het alsof je schaambeen gekneusd is. Je kunt ook zeurende of stekende buikpijn hebben als je fanatiek hebt bewogen. Als je last hebt van bandenpijn, zit de pijn zich rond het schaambeen. De stekende buikpijn die je soms kan voelen, kan uitlopen naar je schaamlippen, vagina of onderrug.
Wanneer krijg je last van bandenpijn?
Er zijn verschillende situaties waar je bandenpijn kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld nadat je een end gelopen hebt of klaar bent met sporten. Je kunt het ook krijgen na het uitvoeren van snelle of intensieve bewegingen zoals bukken of opstaan. Het kan ook voorkomen nadat je gehoest of geniest hebt. Daarnaast kun je bandenpijn voelen als je blaas vol is of nadat je een orgasme hebt gehad. Verder kan het pijn in de banden opleveren als het kind zich omdraait in de buik.
Bandenpijn tijdens een zwangerschap
Het kan voorkomen dat je aan het begin van de zwangerschap te maken krijgt met bandenpijn. Dit is echter erg zeldzaam. Over het algemeen krijgen zwangere vrouwen pas last van hun banden na de 20e week van de zwangerschap. Dit heeft te maken met het feit dat de baarmoeder in die tijd erg snel groeit. Hierdoor komt er meer druk op de banden. Is dit niet je eerste zwangerschap? Dan heb je een grotere kans op bandenpijn in een eerder trimester. Bij de eerste zwangerschap zijn de buikspieren al iets verslapt, waardoor je spieren minder steun bieden. De baarmoeder gaat dan sneller in de banden hangen.
Pijn aan de banden na de bevalling
Tijdens de zwangerschap worden de banden uitgerekt. De baarmoeder zit aan deze banden vast. Als je net bevallen bent, ligt de baarmoeder nog losser in je buik dan normaal gesproken het geval is. Dit heeft te maken met het feit dat er meer ruimte in de buik is na de bevalling. De baarmoeder wiebelt dan eigenlijk heen en weer in de buik. Dit kan voor nog meer druk op de banden leiden. Als je bevallen bent, kan de bandenpijn dus nog enige tijd aanhouden.
Wat te doen aan bandenpijn
Helaas is bandenpijn een niet te voorkomen fenomeen. Gelukkig zijn er een aantal zaken die je kunt proberen. Op deze manier kun je de pijn aan je banden aanzienlijk verminderen. Probeer bijvoorbeeld om geen plotselinge bewegingen te maken. Is dit niet mogelijk? In dat geval kun je je lichaam voorbereiden. Als je het gevoel begint te krijgen dat je moet niezen, dan kun je de buik met je handen ondersteunen.
Bewegen en rusten bij bandenpijn
Als je banden pijn hebt, dan is het belangrijk om zwaar tillen en bukken zo veel mogelijk te mijden. Met bandenpijn kun je prima blijven sporten. Het is echter wel verstandig om niet te intensief te sporten. Sport ook niet te lang achter elkaar. Het beste is om een sport te vinden die niet teveel druk op je banden legt. Wat dacht je van zwemmen of yoga? Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om genoeg te rusten. Rust nemen is belangrijk; inspanning en vermoeidheid is geen goede combinatie. De bandenpijn kan er namelijk erger van worden. Het is essentieel om op tijd voldoende rust te nemen. Probeer jezelf niet te overbelasten met sporten of tillen, maar doe het iets rustiger aan dan voorheen.
Tips tegen bandenpijn
Bandenpijn is ontzettend vervelend en pijnlijk. Gelukkig kan ik nog enkele tips meegeven om de pijn zoveel mogelijk te verlichten. Het is bijvoorbeeld belangrijk om goed op je houding te letten. Zorg voor een rechte rug en laat je buik niet hangen. Je kunt proberen om je buikspieren aan te spannen. Doe dit ook na de bevalling. Op deze manier verminder je bandenpijn maar zorg je er ook voor dat je buikspieren en buik weer strakker worden. Daarnaast zijn er ook nog andere oefeningen die je kunt doen voor je bekken, banden en buik. Je kunt hierover in gesprek gaan met een speciale fysio. Deze zijn gespecialiseerd in zwangerschapskwalen. Zij weten dus hoe ze jou het beste kunnen helpen zowel tijdens als na de zwangerschap.
Buikbanden en warmtetherapie
Naast de tips die ik hierboven beschreef, zijn er ook nog andere methoden die bandenpijn kunnen aanpakken. De eerste is een buikband. Een buikband is een stevige band van elastiek die je tijdens de zwangerschap kunt dragen. Deze worden over het algemeen gebruikt voor het ondersteunen van een snel groeiende buik. Probeer het eens, want een buikband is ook erg effectief bij bandenpijn. Verder kan warmtetherapie je helpen in de strand tegen je bandenpijn. Warmte helpt tegen pijn, dus ook pijn aan de banden of aan het bekken. Wanneer je banden zeer pijnlijk zijn, kun je een hete douche of een warm bad nemen. Een kruik op je onderbuik kan ook helpen tegen de pijn. Dit zijn een paar simpele trucjes met een lage drempel. Je kunt ze altijd vrijblijvend proberen. De kans is groot dat de bandenpijn een stuk minder wordt door buikbanden of een warme kruik of douche. Het proberen waard dus!