Bami maken met tandoori kipfilet, jummie jummie

Bami of spaghetti?
Bami maken is niet zo zo moeilijk, maar hoe noem je het eigenlijk? Bami of spaghetti? Surinamers noemen spaghetti eigenlijk ook gewoon bami en elke keer heb ik weer de discussie met mijn vader, wat het nou is. Volgens hem zijn die dikke platte sliertjes bami en niet de spaghetti die wij gebruiken. Toch stond er op de doos echt “mienestjes” hoor en geen bami. Maar goed, wat nou goed of fout is, mij maakt het niet uit, als het maar lekker is. Ik heb in dit gerecht dus gekozen voor de mienestjes als bami, maar je kunt natuurlijk ook gewoon voor de spaghetti of andere pasta gaan indien je dit lekkerder vind.
Schrik niet omdat er veel ingrediënten op het lijstje staan, dat betekend namelijk niet dat het ook veel tijd kost om dit gerecht te maken. Ik verzeker je dat je binnen een handomdraai deze bami op tafel hebt getoverd. Bami maken is namelijk niet zo moeilijk. Dit gerecht heb ik gemaakt voor 6 volwassenen en een baby en we hadden zelfs nog een beetje over.
Wat heb je nodig?
- 600 gram mienestjes
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- Een klein stukje madam Jeanette peper (of als je niet van peper houdt, kun je deze weglaten)
- 500 gram kipfilet
- 2 eetlepels tandoori masala
- ½ theelepel rode voedsel kleurstof ( geen vloeibare)
- 4 maggiblokjes
- 1 paksoi
- 250 gram champignons
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- ½ theelepel laospoeder
- ½ theelepel gemberpoeder
- 1 blikje babymais
- 2 eetlepels ketjap manis (zoete sojasaus)
- 2 eetlepels black soy (zoute sojasaus)
- 1 laurierblaadje
- 5 pimentkorrels
- 4 takjes selderij
- 2 eetlepels Griekse yoghurt
- Snufje zout
- 1 eetlepel olijfolie
- Zonnebloem olie

Hoe maak je de bami?
Was als eerste je kipfilet en snijd deze in kleine blokjes. Voeg vervolgens de yoghurt, de tandoori masala en de rode kleurstofpoeder toe en zet het een uurtje in de koelkast. Uiteraard mag het ook langer, dan trek de smaak namelijk nog beter in.
In de tussen tijd kun je al beginnen met je uien en je knoflook te schillen en in kleine stukjes te snijden. Ook snijd je de peper. Indien je Madam Jeanette gebruikt, let er dan op dat je de pitjes verwijderd. Anders wordt het wel heel erg pittig, en heb je er 2 x plezier van 😉
Daarna snijd je je paksoi in dunne reepjes (zowel het groene als het witte gedeelte).
Ontpit je paprika’s in de tussentijd en snijd deze in kleine blokjes.
Was je champignons voordat je deze snijdt. Als je ze pas gaat wassen na het snijden, dan houden ze veel water vast. Snijd ook de champignons in dunne plakjes.
Laat intussen je babymais uitlekken in een vergiet en snijd deze in kleine stukjes.
Verwarm een beetje zonnebloem olie in een wokpan en bak de knoflook, uien en peper totdat deze goudbruin zijn. Voeg vervolgens de laurierblaadjes, pimentkorrels,maggiblokjes, laospoeder en gemberpoeder toe en bak deze mee.
In de tussentijd zet je een pan met water op hoog vuur om je bami te koken.
Als je water kookt, voeg je een beetje olijfolie, een snufje zout en de mienestjes/bami toe. Hoe lang je het kookt, is afhankelijk van welk merk de bami zijn. Vaak staat er op de achterkant van de doos, hoe lang je het dient te koken.
In de tussentijd gooi je je kipfilet in de pan waar je uien, knoflook en specerijen inzitten.
Bak je kipfilet goed gaar.
Als je kipfilet gaar is, voeg je de groente 1 voor 1 toe en wok je het op hoog vuur mee. Doe dit niet te lang, want je groente moet nog wel een beetje knapperig blijven.

In de tussentijd is je bami gaar en kun je deze afgieten. Laat koud water over de bami stromen, zodat deze niet vastplakt.
Als je bami los van elkaar is, kun je het bij de kipfilet en groente doen en bak je het goed mee.
Snijd intussen de selderij heel fijn en bak deze mee. Voeg als laatste de zoute en zoete sojasaus toe.

Bak het geheel goed op.
Voila, je bami met tandoori kipfilet is alweer klaar. Simpel toch?
Tip: Je kan spelen met de ingrediënten. Zo kun je taugé toevoegen of gebakken ei. Indien je het gerecht liever vegan maakt, dan kun je in plaats van de kipfilet, blokjes tofu gebruiken.

Heb je aan de kipfilet door de bami niet voldoende? Bak dan deze heerlijke kipsateetjes als extraatje.
Heerlijk, ik begin al te watertanden als ik al die ingrediënten lees! Ik ben hier dol op en ook mijn kinderen lusten dit wel! Ik ga hem onthouden!
Ziet er zo lekker uit. Het zegt” eet me gauw op” zo uitnodigend en simpel klaar te maken. Goed geschreven Jasmina en de recept is erg handig.
Oh mjam! Ik zag de foto en dacht meteen: ‘Dat ziet er lekker uit!’ Dit zou ik zo een keer eten.
ziet er uit als heerlijke bahmi, ik vind dat altijd zo’n heerlijk recept, waar je steeds in kan varieren
Lijkt me echt super lekker!!!! Snel maar eens wat mensen uitnodigen om te komen eten!
Ik krijg gelijk trek bij het zien van de foto’s!
Bedankt voor dit recept! Ik sla hem even op want zelfgemaakte bami is altijd lekker en deze variant is net even weer anders dan de mijne, dus dat ga ik zeker even uitproberen!
Oeh lekker! Bedankt voor het delen. Uk ga het eens proberen.
Ik heb nog nooit surinaamse bami gegeten, ik zie het steeds vaker voorbij komen. Lijkt me wel lekker.
wij noemen de platte bami ook bami en de dunne sliertjes spaghetti.het ziet er lekker uit. Ik heb het recept opgeslagen
heerlijk !! word hier ook regelmatig gegeten door de rest