Bakken met kids, tips en lekkere recepten

Bakken met kids, tips en lekkere recepten

Wat is er leuker dan bakken met kids? Af en toe is het simpelweg tijd voor een feestje en een feestje kan voor kinderen bijna niet beter worden dan samen bakken. Veel kinderen vinden het hele bakproces magisch. Van niks tot een verrukkelijke cake die opstijgt in de oven. Hoe kan dat toch? Gezellig bakken met kids: de sfeer zit er goed in. De troep die erbij komt kijken moet je maar even voor lief nemen. Farah vind het super leuk om in de keuken te staan en onlangs maakten we zelf freakshakes. Niet echt gezond en echt een calorieën bom, dus moedermaffia….eet me ajb niet op!

Quality time samen

Lol staat voorop, nietwaar? Vaak wordt er gekozen voor cupcakes of het bakken van koekjes. Kinderen (en ouders ook!) zijn doorgaans dol op zoeternij. Het eindresultaat is natuurlijk super leuk, maar het gaat om het hele proces. Het wegen. het kneden van het deeg, de cake of koekjes zien in de oven, de geur en uiteraard gaat het bakken om het toewerken naar iets heerlijks om zelf om te eten. Oh ja, een echte kok moet tussendoor ook even proeven natuurlijk! Cake- of koekjesbeslag…Zorg er wel voor dat er geen buikpijn ontstaat en dat je al vol zit voordat alles gebakken is 😉

Hoe kun je het beste bakken met peuters?

Peuters hebben de perfecte leeftijd om te bakken. Je kunt ervoor kiezen om thuis met kids te bakken, maar bakken is ook een perfecte activiteit om uit te voeren op bijvoorbeeld een kinderdagverblijf. Velen zullen het fantastisch vinden dat er een bakfeestje georganiseerd wordt. Uiteraard zijn kinderen echte zoetekauwen en moet er tussendoor veel geproefd worden, maar het biedt ook de mogelijkheid aan kinderen om lekker creatief bezig te zijn. Kinderen kunnen lekker met het deeg spelen en contact leggen met leeftijdsgenootjes. Als de baksels na het bakken klaar zijn, kunnen de kinderen hun creativiteit ook nog uiten in het versieren van deze baksels. Taarten, cakes en/of koekjes zijn hier perfect voor.

Hoe kun je het beste de baksels versieren?

Zoals ik al zei kunnen de kids nadat hun baksels gebakken zijn, deze ook nog versieren. Dit zorgt voor een hoop lol en geeft het feestje net dat beetje extra. Een bende wordt het gegarandeerd, maar het is het vast en zeker waard. Als je gaat bakken  met kids, laat hen bijvoorbeeld de cupcakes versieren met feestelijke strooisels, zoals chocoladevlokken, pepernoot bolletjes of gekleurde suiker. Wij kopen ze meestal van Oetker. Vergeet geen glazuur! Voor het glazuur kun je zakjes kopen bij een lokale supermarkt die je vervolgens in warm water moet leggen en dan kun je het direct gebruiken. Je kunt echter ook zelf glazuur maken. Als je toevallig poedersuiker in huis hebt, is dat behalve water het enigste ingrediënt dat je nodig hebt. Veel poedersuiker en een klein beetje water. Doe dit in een kommetje en goed roeren maar! Dan kan het versier feestje beginnen.

Tip: houd het simpel

Misschien neig je er al snel naar om te gaan voor een van de uitdagende baksels waar veel verschillende ingrediënten voor nodig zijn en waar een lange baktijd aan zit verbonden. Kinderen hebben over het algemeen echter niet zo heel erg veel geduld en juist de complexiteit zal er bij de meeste kids voor zorgen dat ze na een tijdje geen plezier meer aan het bakken ervaren, terwijl het juist een feestje moest worden. Ga je bakken met kids? Probeer het dan zo makkelijk mogelijk te houden en laat de kids vooral creatief zijn bij het versieren van de baksels.

Dit vinden ze vaak geweldig om te doen, evenals het kneden van deeg. Je kunt natuurlijk van 0 beginnen en losse producten kopen, zoals melk, eieren en bloem. Vervolgens zoek je een recept op en begin je met maken. Het kan echter nog makkelijker. Tegenwoordig zijn er bakmixen verkrijgbaar in vrijwel alle supermarkten. In slechts een paar stappen kun je iets overheerlijks bakken. Moeilijk is het zeker niet en je hoeft er ook weinig extra ingrediënten voor aan te schaffen. Een bakmix maakt het niet alleen makkelijk voor jou, maar ook voor de kids. Na enkele minuten in de oven kunnen de kids de baksels versieren.

Tip: maak er iets gezonds van

Natuurlijk, kinderen zijn kinderen en doorgaans echte zoetekauwen. Het is ook niet gek dat kinderen het liefst willen koekjes of cake willen bakken. Bij het bakken wordt er ook vaak gedacht aan allerlei zoetenijen die vol zitten met suiker en boter. Maar wist je dat lang niet alles vet en zoet hoeft te zijn wat je bakt? Je kunt ervoor kiezen om geen extra suiker toe te voegen, maar om voor een zoete smaak te zorgen door middel van het gebruik van natuurlijke ingrediënten. Hierbij kun je denken aan een appel of aan een banaan. Daarnaast kun je in plaats van bloem soms havermout gebruiken. Ga op zoek naar mogelijkheden en er is vast wel iets mogelijk waardoor je er een eigen gezondere twist aan kunt geven.

Lekkere havermoutkoekjes

Als je koekjes gaat bakken, dan staan er veel klassiekers op het internet. Denk bijvoorbeeld aan de zandkoekjes die je hoogstwaarschijnlijk zelf ook vaak hebt gebakken (en gegeten) als kind. Hieronder deel ik graag een recept met je die in de vorige categorie valt. Het is een zoet koekje, maar wel met een gezonde twist. Een bijkomend voordeel van deze lekkere havermoutkoekjes is dat deze binnen no-time op tafel staan. Kortom, snel, zoet en verantwoord.. Bakken maar!

Havermout koekjes maken

Dit zijn de benodigdheden voor acht stuks:

  • 1 ei
  • 35 gram kokossnippers
  • 60 milliliter kokosolie (gesmolten)
  • 20 gram amandelen
  • 40 gram honing
  • 100 gram havervlokken

Bereidingswijze:

Als eerst verwarm je de oven voor op 175 graden Celcius. Vervolgens meng je de honing, het ei en de kokosolie door elkaar in een kom. Klop dit goed door elkaar. Daarna kun je de amandelen fijn snijden en voeg deze toe aan de kom. Doe hier ook de havervlokken, kokos snippers en de rest van de ingrediënten bij en doe dit door elkaar. Nu kun je een bakplaat klaarleggen met bakpapier. Hierop schep je vervolgens circa acht beslag hoopjes. Duw dit licht aan met een lepel, waardoor de koekjes in vorm komen. Nu hoef je de koekjes slechts zo’n 10 tot 12 minuten te laten bakken tot goudbruin. Als je de havermoutkoekjes uit de oven hebt gehaald en ze zijn afgekoeld, dan zijn ze klaar om gegeten te worden.1 gedachte over “Bakken met kids, tips en lekkere recepten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *