Baka bana, een makkelijk Surinaams hapje

Baka bana, een makkelijk Surinaams hapje

Baka bana, een makkelijk Surinaams hapje, dat vaak geserveerd wordt met pindasambel . Van oorsprong is de baka bana een Indonesische lekkernij en wordt daar ook wel pisang goreng genoemd. Javanen namen dit gerecht mee naar Suriname in de 19e eeuw toen zij als plantagewerker in Suriname kwamen werken . Tussen de pisang goreng uit Indonesië en de Baka bana uit Suriname is wel een verschil. Je maakt de baka bana van bakbananen en pisang goreng wordt vaak van normale bananen gemaakt. De baka bana is vaak langwerpig en de pisang goreng balletjes meestal rond.

Bakbananen kunnen, indien rijp, eventueel ook gewoon gegeten, maar erg lekker vind ik ze niet. Een gek gevoel van op mijn tong is wat ik er meestal van krijg. Onrijpe bakbananen kun je niet uit de hand eten; zij bevatten een hoog zetmeelgehalte, en zijn hierdoor niet goed verteerbaar. Daarom worden deze bananen bijna altijd gekookt of gebakken, een heerlijk hapje dus. Voor dit gerecht heb je dan ook echte bakbananen nodig, tegenwoordig kun je deze niet alleen meer bij de toko kopen, maar ook bij de Jumbo of de Appie.

Wat heb je nodig?

 • 100 gram zelfrijzend bakmeel
 • 2 rijpe bakbananen
 • 2 theelepels suiker
 • 1 mespuntje zout
 • 2 dl lauw water
 • zonnebloem olie

Hoe maak je het?

 1. Schil als eerste de bakbanen en daarna snij je deze in plakjes van ongeveer 1/5 cm dikte
 2. Meng daarna de zelfrijzend bakmeel met het water, de suiker en het zout en maak hier vervolgens een klontvrij papje van. Indien het beslag te dik is, voeg je iets meer water door en is het beslag te dun dan iets meer meel.
 3. Verhit intussen de olie
 4. Haal vervolgens de plakjes 1 voor 1 door je papje heen en bak het in de hete olie tot dat de baka bana goud bruin is.
 5. Ze zuigen wel olie op, laat het daarom als laatste op keukenpapier uitlekken.
 6. Serveer deze lekkernij warm met Surinaamse pindasambal (deze is te verkrijgen bij de toko).

Tip: De baka bana is het allerlekkerste als je het warm serveert. Omdat er ook niet heel veel tijd in dit hapje gaat zitten, hoef je het ook niet perse een dag van te voren voor te bereiden. Je vind trouwens ook nog meer recepten van makkelijke hapjes hier.

Eet smakelijk!3 gedachten over “Baka bana, een makkelijk Surinaams hapje”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *