Een babyshower organiseren, hoe doe je dat?

Een babyshower organiseren, hoe doe je dat?

Heb jij het wel eens meegemaakt? Een echte babyshower? Een babyshower is een feestje die gevierd wordt om de moeder to be lekker in het zonnetje te zetten. Het wordt vaak georganiseerd in het laatste trimester van de zwangerschap. Babyshowers zijn enorm populair in Amerika en Engeland. maar je ziet het de laatste tijd ook steeds vaker overwaaien naar Nederland. Maar hoe werkt dat nou? Hoe kun je een babyshower organiseren die een succes wordt?

Meestal zijn het goede vriendinnen van de mommy to be die een babyshower organiseren. Het was dan ook not done om dit voor een familielid te laten doen. In Amerika werd een babyshower namelijk vaak niet door familie georganiseerd. Ze vonden het daar nogal raar als een familielid om “cadeautjes vroeg” voor de mama to be. Tegenwoordig is het juist raar als je een babyshower organiseert als je niet dichtbij de mama staat. Daarom zijn het vaak zussen, (schoon) moeders en vriendinnen die de babyshower organiseren.

Wanneer kun je een babyshower organiseren?

Zoals ik eerder al schreef wordt een babyshower vaak georganiseerd in het laatste trimester. Dan heeft de mama een mooie dikke buik waardoor het feestje toch een andere sfeer krijgt. In het eerste trimester organiseer je meestal geen babyshower, omdat er dan nog van alles mis kan gaan. Houd er rekening mee dat de babyshower niet te lang duurt. Voor een zwangere dame is een babyshower best pittig en is 3 a 4 uurtjes dus meer dan voldoende. Mijn eigen babyshower duurde volgens mij 2,5 uur omdat mijn vader in het ziekenhuis lag. Ik kan je zeggen dat ik daarna helemaal kapot was, voor mij had het dus ook echt niet langer hoeven te duren hoor.

babyshower organiseren

Waar wil je de babyshower organiseren?

Een babyshower organiseren kan ik principe overal. Bij de mama thuis is echter not done. Het is de bedoeling dat zij in het zonnetje gezet wordt. Als zij zich van te voren druk moet maken om haar huis op te ruimen of achteraf met de rommel blijft zitten, wordt dit toch lastig. Mocht de mum to be aangeven dat zij het zelf wel graag thuis wilt, zorg dan dat zij voldoende hulp heeft bij het opruimen. Het is niet de bedoeling dat zij dit zelf doet met haar dikke buik. Voordat je aan de gastenlijst begint, moet je wel nadenken waar de babyshower plaats vind. Heeft niemand voldoende ruimte om de gasten te ontvangen? Kijk dan of je een zaaltje of buurthuis kunt reserveren voor een paar uurtjes. Het scoutinggebouw 5 minuten van mijn huis werd gebruikt voor mijn babyshower. Perfect!

Uitnodigingen

Zorg dat je de gasten op tijd uitnodigt, doe je dit op het laatste moment dan heb je de kans dat niet iedereen aanwezig kan zijn. Je kan er voor kiezen om een echte uitnodiging via de post te versturen maar het kan ook sneller. Wil je meteen antwoord van je gasten? Maak dan een groepsapp aan op whatsapp of een evenement op facebook. Wil je er toch een mooie kaart bij maar past het niet in je budget om deze te versturen? Stuur dan een uitnodiging via Evite. Het voordeel die deze site heeft, is dat de gasten meteen aan kunnen vinken of ze wel of niet komen en jij hier een duidelijk overzichtje van hebt.

luiertaart

Cadeautjes

Het is de bedoeling dat de zwangere compleet in de watten gelegd wordt en daar horen natuurlijk cadeautjes bij. Een baby krijgen is iets bijzonders en daar mag je best wel wat extra aandacht aan besteden. Een babyzaak kun je natuurlijk gewoon binnenwandelen, maar dan loop je ook het risico dat je met een cadeautje komt aan zetten die die zwangere al heeft.

Is de babyshower geen verrassing, vraag dan de mama to be om een verlanglijstje te maken met cadeautjes uit diverse prijscategorieën. Een goede site hiervoor is de site lijstje, hier kunnen de gasten een cadeau die ze gekocht hebben afvinken zodat de zwangere het niet dubbel krijgt. Is het wel een verrassing voor de zwangere, peil dan bij de a.s. papa of er nog dingetjes zijn die ze nodig hebben. Mijn babyshower was wel een complete verassing. Desondanks had mijn moeder me toch een lijstje weten laten te maken.

Een luiertrein of luiertaart vond ik zelf toch wel de leukste cadeautjes.

babyshower organiseren

Activiteiten & Spelletjes

Naast het uitpakken van cadeautjes horen er natuurlijk ook spelletjes bij een babyshower. Peil wel eerst bij de zwangere of ze dit leuk vind of niet . Ik heb een vriendin die niet zo van de spelletjes is, daarom hebben we die op haar babyshower ook bewust niet gedaan. Het enige spelletje wat we deden is dat iedereen een ketting kreeg met een babyspeentje. Je mocht het woord baby niet gebruiken, deed je dit wel en hoorde iemand dit. Dan mocht je je ketting bij diegene inleveren. Degene met de meeste speentjes om haar nek kreeg een leuk prijsje. Een ander idee voor een leuk spel is: babyfoto’s raden. Laat alle gasten een babyfoto meenemen en laat de zwangere raden wie er op de foto staat. Heeft ze het goed, dan mag ze een cadeautje uitpakken.

Verder zijn er nog tig andere spelletjes waarbij je kunt lachen, gieren en brullen; babyvoeding proeven en raden wat er in het potje zit, omvang van de buik raden, rompertjes versieren etc. Het enige spel wat ik zelf nooit heb begrepen is luiers ruiken, er wordt dan geprakte chocolade (wat babypoep moet voorstellen, gatverdamme) in luiers gedaan en de gasten moeten raden wat er in zit. Ik zeg ieuw!

Om mijn babyshower mochten de gasten mijn buik opmeten en wie het dichts bij zat kreeg een prijsje. Ook deden we een babylotto en moesten de gasten raden hoeveel speentjes er in een pot zat. Ook hier konden ze een prijsje verdienen.

babyshower games

Hapjes en drankjes

Ga je een babyshower organiseren, dan mag een tafel vol lekkere hapjes en drankjes niet ontbreken. Een sweet table is dan ook een echte eyecatcher. Vraag iedereen om iets lekkers te maken en dat mee te brengen. Op deze manier heb je een tafel vol lekkers en van alles wat. Een makkelijk hapje is om het kopje van mini negerzoenen (of hoe heten die dingen tegenwoordig) er af te snijden en deze te vullen met roze of blauwe muisjes. Ook kun je soesjes in witte chocolade dippen en daarna in de muisjes of koekjes insmeren met witte chocopasta met muisjes. Simpel maar super lekker!

high tea

Ben je nog op zoek naar leuke decoratie? Dan moet je deze slingers van rompertjes echt maken. Want zeg nou eerlijk, dit is wel heel cute toch?

Heb jij ook een babyshower gehad toen je in verwachting was? Of mocht je zelf wel eens een babyshower organiseren voor 1 van je besties?13 gedachten over “Een babyshower organiseren, hoe doe je dat?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *