Wat vind jij belangrijk in een babynaam?

Wat vind jij belangrijk in een babynaam?

Misschien ben je al in verwachting, en er druk mee bezig. Misschien nog helemaal niet, maar ben je wel iemand die er graag over fantaseert, of er gewoon een uitgesproken mening over heeft: babynamen. Het is nogal een verantwoordelijkheid die je als nieuwe ouder direct in je schoot geworpen krijgt, een naam verzinnen waar een nieuw persoon zijn of haar hele leven aan vast zit. Niet alleen als baby, zoals de term ‘babynaam’ op het oog doet vermoeden, maar voor altijd. Waar je op let bij het uitzoeken van die naam, dat is per persoon verschillend. Er zijn van die dingen die de ene heel belangrijk vindt, terwijl de ander er helemaal niet mee bezig is. Waar let jij op als je een naam voor je kind uitzoekt?

Dat iedereen hem correct uit gaat spreken en schrijven

Heel vervelend kan het zijn: heb je een prachtige naam voor je kind uitgezocht, wordt hij door veel mensen verkeerd uitgesproken of geschreven. Vervelend voor jou, want dat is niet hoe je de naam in gedachten had, maar ook voor je kind, later, dat de naam steeds zal moeten spellen of met lede ogen toe moet zien hoe anderen ermee worstelen.

Voor veel mensen is dat een reden om weg te blijven bij namen waar snel problemen in de schrijfwijze of de uitspraak kunnen ontstaan, en te kiezen voor namen die direct duidelijk zijn. Ook kun je ervoor kiezen om zelf iets van de ‘normale’ schrijfwijze af te wijken, om zo de uitspraak die je in gedachten had duidelijk te maken. Het nadeel daaraan is dan wel weer dat de naam vaker verkeerd geschreven zal worden.

Dat hij internationaal te gebruiken valt of juist typisch Nederlands is

Veel mensen denken ook na over de vraag of een naam internationaal te gebruiken is. Een naam als Dick heeft in het buitenland toch een andere lading, maar ook typisch Nederlandse jongensnamen als Jeroen en Martijn leiden in het buitenland tot problemen in de uitspraak. Internationaal ingestelde ouders kiezen dan ook liever voor een internationale naam, of eentje die ook in andere talen goed valt uit te spreken. Daar staat tegenover dat er ook genoeg ouders zijn die juist heel bewust voor een typisch Nederlandse naam kiezen. Internationaal valt er altijd wel een mouw aan te passen, en het is juist mooi als je naam je herkomst laat zien. Aan jou de keuze!

Dat hij past bij de achternaam en andere namen in het gezin

Een laatste factor waar de meeste ouders meestal naar kijken, is de combinatie van de voornaam met de achternaam, maar ook van de combinatie met de namen van eventuele andere kinderen. De namen moeten geen rare combinatie vormen en een beetje bij elkaar passen, zo luidt vaak de mening.

Hoe kwamen wij op de babynaam?

Toen ik zwanger was van Farah, wisten we eigenlijk al vrijwel meteen dat we een babynaam met een bijzondere betekenis wilden. Dat mijn kind Katrientje of Pietje zo heten, was uitgesloten. Jerry noemde de baby in mijn buik “Basanti”. Een naam uit een Bollywood film. Niet echt een moderne naam van deze tijd natuurlijk. We wilden een Islamitische Arabische naam die niet te moeilijk was om uit te spreken. We wonen immers in het Westland en wilden geen problemen met de uitspraak op school. “Farah” betekend vreugde en dat is precies wat ze bracht na een heftig fertiliteitstraject van 8 jaar en een pittige zwangerschap. Ik ben niet echt onbezorgd zwanger geweest. Farah’s 2e naam is “Hope” en staat voor de hoop die we nooit hebben opgegeven.

Wie heeft bij jullie de babynaam bedacht en hoe zijn jullie er opgekomen?



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *