Avonturenpark Valdeludo: lekker back to basic

Avonturenpark Valdeludo: lekker back to basic

Voor Sparkles Inside ben ik samen met mijn dochter en jongste zoon naar Valdeludo gegaan, in Echt in Midden-Limburg. Ze noemen zichzelf een uit de hand gelopen speeltuin. En dat zijn ze eigenlijk ook wel. Op het ene moment denk je in een gewone speeltuin te lopen, met klimtoestellen, schommels en kabelbaantjes. Op het andere moment lijkt het bijna een pretpark met zelfrijdende auto’s en bungy-trampolines. Maar alles bij elkaar is het vooral lekker back to basic spelen.

Mijn naam is Marko, van Bestemming Buitenlucht, een blog over wandelen en uitstapjes. Ik heb drie kinderen: een zoon van 17, een dochter van 11 en nog een zoon van 10. Vandaag wil ik jullie graag wat meer vertellen over Valdeludo, door middel van deze gastblog.

Het hoogteparcours van Valdeludo

Voor de stoere kids is er het hoogteparcours op ruim 3 meter hoogte. Hiervoor moet je wel minimaal acht jaar zijn en 135cm groot. Maar dan mag je ook helemaal zelfstandig het parcours afleggen. Ouders mogen ook mee. Vooral prettig als je kind het wat spannend vindt, of (waarschijnlijker 😉) als je het zelf nog te spannend vindt als je kind alleen gaat.

Je wordt gezekerd met een gordel aan een stalen kabel die de gehele route ononderbroken is. Wel zo veilig. Nadat je je gordel hebt aangetrokken krijg je eerst een instructie van de begeleider van Valdeludo en kun je een stukje oefenen op de grond. Daarna mag je naar boven toe. Het hoogteparcours is een kort, maar wel volwaardig hoogteparcours, met zes hindernissen en twee keer een stuk tokkelen. Een heel rondje duurt ongeveer een kwartier/twintig minuten en je mag zo vaak als je wilt.

Goedkoop een dagje uit bij val de ludo

Ouderwets zagen en timmeren

Een heel erg leuke attractie in Valdeludo is het timmerdorp. Hier tref je werkbanken met bankschroeven, zagen, hamers en spijkers. In grote bakken kun je stukken hout in verschillende vormen zoeken.

Het leuke is dat je hier echt samen met je kind aan de slag kunt. Of moet, eigenlijk, want het timmeren mag alleen met begeleiding van een volwassene. Mijn kinderen kiezen ervoor om een mannetje en een vliegtuig te maken. Dat wordt dus de juiste stukken hout zoeken, waar nodig op maat zagen en alles aan elkaar timmeren. Het blijkt voor mijn computer-kindjes nog niet zo eenvoudig. Hamers kennen ze vooral als wapens in Fortnite. Hands-on ervaring met spijkers erbij hebben ze niet zoveel. Mijn zoontje heeft dat ouderwets ervaren met een tik op de duim. Maar met beetje hulp en het corrigeren van kromme spijkers lukt het toch heel aardig. De eindresultaten mogen natuurlijk mee naar huis.

goedkope dagjes uit

Jeep Parcours

Op een zanderige en heuvelig parcours tussen boomstammen zelf een auto besturen? Dat kan op het Jeep parcours van Valdeludo. Het leuke hier is dat er echt gestuurd moet worden, anders rijd je zo tegen de boomstammen op. Stuur je even te laat in voor de scherpe bocht, dan heb je kans dat je vast komt en eerst een stukje achteruit moet rijden. Hulp bij je ouders vragen zit er hier niet in, die zijn te groot en kunnen niet mee. De Jeeps kunnen bestuurd worden door kinderen tussen de 125 en 150 centimeter. Ben je kleiner; dan kun je wel mee als bijrijder.

Andere attracties in Valdeludo

Ook voor de stoere jongens en meiden is het crossfietsen: lekker met de BMX een parcours afleggen. Fietsen staan er klaar en begeleiding is aanwezig. Helm op en raggen maar op de pedalen.

Bijna alle kinderen houden van trampolinespringen. Maar wat als je met twee elastieken een handje geholpen wordt? Dan kun je reuzesprongen maken. Dit is een van de weinige attracties waar we iets meer dan drie minuten moesten wachten, want het is populair. Ik had zelf eigenlijk ook wel een keer willen gaan, maar zou toch eerst moeten afvallen, vrees ik. Het maximale gewicht is namelijk 60 kg.

Een van de leuke attracties is het huttenbouwen, maar helaas was deze door de Corona-maatregelen gesloten. Vroeger was het huttenbouwen overigens nog in een bosrijker deel van het park. Nu staat het in een wat saaiere en zanderige put. We hebben het dus niet kunnen ervaren, maar het lijkt wel iets minder leuk dan vroeger.

Nieuw in Valdeludo dit jaar is Net Adventure. Een groot klim bouwwerk van netten, waar de kinderen hoog boven de grond in kunnen klimmen en springen. Ook voor de kleinsten en de ouders leuk. Het net is gespannen tussen de bomen op 4 meter hoogte. Tenslotte is er een lasergame terrein. Vooral mijn zoon is hier dol op, maar het viel dit keer wat tegen. De lasers noteerden namelijk niet meer hoe vaak iemand geraakt had, dus het werd een beetje voor spek en bonen schieten.

Val de ludo jeep safari

Eten & drinken

Er is een soort van mini-foodtruck festivalletje, waar je frietjes en snacks kunt krijgen.  Een puntzak Franse frieten is behoorlijk goed gevuld, trouwens. Je komt niet tekort. Volwassenen krijgen bij de entree prijs inbegrepen een kop koffie of thee. Kinderen kunnen in de namiddag marshmallows roosteren boven de barbecue. Er was gratis drinkwater beschikbaar in verband met de hittegolf. Zelf je etenswaren meenemen mag ook gewoon. Er zijn meer dan genoeg picknickbanken, sommigen ervan overdekt.

Voor wie is Valdeludo leuk?

Valdeludo is vooral leuk voor de basisschoolleeftijd. Middelbare schoolkinderen zullen het te kinderachtig vinden. Voor peuters is er ook wel het een en ander te doen, maar voor de meeste attracties zijn ze nog te jong.

Voor ouders valt er niet heel veel te beleven. Wat dat betreft is het inderdaad vooral een speeltuin. Eigenlijk is alleen het hoogteparcours echt interessant en toegankelijk voor volwassenen. Maar daar staat tegenover dat je dus wel heel veel samen met je kind kunt doen, zoals timmeren en huttenbouwen. En anders vermaak je je prima met de gratis wifi in het park.

Praktische informatie

  • Adres: Valdeludo, Bandertlaan 9, 6101 NL in Echt.
  • Openingstijden: woensdag (13.00 tot 18.00 uur), zaterdag, zondag, feestdagen (11.00 – 18.00). Tijdens schoolvakanties ruimere openingstijden
  • Prijs: regulier ticket €9,95
  • Corona: zolang de corona-maatregelen gelden is reserveren verplicht via website.

Ben jij wel eens bij Valdeludo geweest?

Nog even en de herfstvakantie komt er ook weer aan. Op weg met mama heeft de leukste uitjes en activiteiten in de herfstvakantie voor je uitgezocht. Mocht Valdeludo niks voor je zijn, dan staat daar vast iets voor je tussen.10 gedachten over “Avonturenpark Valdeludo: lekker back to basic”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *