Recept Andana kebab, foodblogswap september

Recept Andana kebab, foodblogswap september

Het is weer tijd voor een foodblog swap. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het deze maand helemaal vergeten was en nu dus snel snel nog iets in elkaar moest flansen. Maar het is gelukkig weer gelukt. Deze maand maakte ik Andana kebab, mijn guilty pleasure sinds ik in Turkije ben geweest. Ik word namelijk helemaal happy van Andana kebab en wist meteen dat ik dat zou gaan maken. Je kunt dit recept ook redelijk makkelijk koolhydraatarm maken. Laat dan de paneermeel weg en voeg een eitje toe om het te binden. Uiteraard moet je je Turkse brood dan ook weglaten, maar deze kun je natuurlijk vervangen door een heerlijke salade.

Foodblog swap

Bij een foodblog swap maak je een recept van een andere foodblogger. Eerder maakte ik al zoete aardappelfrietjes, koolhydraatarme heksenkaas, pizza naan en nog enkele andere gerechten. Dit keer werd ik gekoppeld aan de blog “De keuken van de zoete inval“. Deze blog is van Catharina, een moeder van 4 kinderen. Dit creatieve bezige bijtje houdt van lezen, reizen en geniet volop van haar gezin. Op haar blog vind je verschillende recepten in verschillende categorieën. Altijd leuk om lekker tussen te neuzen dus. Ik heb het recept van Andana kebab met Turks brood gekozen, de link vind je hier. Ik was te lui om het brood ook zelf te maken, maar met het recept van Catharina moet dat makkelijk lukken.

Wat is Andana kebab?

Andana kebab wordt gemaakt van lamsgehakt en het zijn een soort geroosterde gehaktstaafjes. De echte, originele Adana kebab wordt gemaakt van 60% uit lamsvlees afkomstig uit schouder of been en voor 40% uit lamsvet afkomstig uit de staart. Het wordt vervolgens geroosterd aan spiesen en gegrild op bijvoorbeeld de barbecue. Dit gerecht is vernoemd naar de stad Andana, ten zuiden van Turkije. In Turkije at ik het ook een keer in een soort wrap gewikkeld met een yoghurtsausje, Iskender heet het volgens mij. Ik ben nog steeds op zoek naar het recept, dus mocht iemand die hebben. Mail me ajb :D. Ik laat in dit recept de lamsvet weg en heb ook niet specifiek lamsvlees afkomstig uit schouder of been gebruikt. Ik ben gewoon voor lamsgehakt van de halal slager gegaan.

Wat heb je nodig voor Andana kebab?

  • 500 gram lamsgehakt
  • 1 hele rode paprika
  • een halve theelepel paprikapoeder
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • een halve eetlepel chilivlokken
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 2 takjes selderij
  • zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels paneermeel

Hoe maak je de Andana kebab?

Als eerste maak je de uien en knoflook fijn met een staafmixer. Verwijder de pitjes uit de paprika en maak de paprika ook fijn met je staafmixer. Vervolgens meng je dit met de gehakt. Ik heb voor lamsgehakt gekozen omdat dat ook zo wordt gemaakt in het originele recept van Andana. Vind je rundergehakt lekkerder? Dan gebruik je dat gewoon.

Voeg alle droge specerijen en de paneermeel toe en meng het goed. Snijd de selderij fijn en voeg deze ook toe. Eigenlijk hoort er peterselie in het recept, maar zelf ben ik daar niet zo gek op. In de Surinaamse keuken gebruiken we veel selderij en daarom heb ik dat ook door mijn kebab gegooid. Gebruik geen koriander in plaats van selderij, want hier krijgt je kebab weer een heel andere smaak van.

Maak een soort gehakt staafjes en rijg deze aan spiesjes. Vervolgens laat je het een uurtje in de koelkast opstijven en leg je je kebabspiesjes op de grill, of op de barbecue. Dit laatste vind ik echt het allerlekkerste. De smaak van de rook van houtskool in je vlees, yummie yummie.

Andana kebab, turks recept met gehakt

Je kunt je Andana kebab met vers turks brood eten, of er een gezonde maaltijd met salade van maken. Wat ik zelf ook altijd ontzettend lekker vind is Turkse rijst met vermicelli. Doe er een zelfgemaakt knoflooksausje bij en je hebt een feestelijke maaltijd in elkaar geknutseld. Het recept voor zelfgemaakte knoflooksaus vind je in mijn blog met barbecue sausjes.

Vind je deze Andana kebab ook zo lekker? Op mijn andere blog, Travelfoodie Inside, heb ik nog meer Turkse recepten met gehakt gedeeld.1 gedachte over “Recept Andana kebab, foodblogswap september”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *