Alpacafarm Vorstenbosch, een keer iets anders dan de kinderboerderij

Alpacafarm Vorstenbosch, een keer iets anders dan de kinderboerderij

Terwijl de meeste kindjes van 2 nog niet eens weten wat alpaca’s zijn, vind (of vond) Farah ze geweldig. Niet zo gek dus dat ze met haar 2e verjaardag een alpaca taart kreeg, we alpaca slingers hadden opgehangen en eigenlijk alles in alpaca thema was. Een bezoekje aan een alpacafarm liet dan ook niet lang op zich wachten. Een week na haar 2e verjaardag vertrokken we richting Brabant om een bezoekje te brengen aan Alpcafarm Vorstenbosch.

Alpacafarm Vorstenbosch

Na een lange rit van 1 uur en 40 minuten kwamen we eindelijk aan bij Alpacafarm Vorstenbosch. Deze Alpacafarm wordt gerund door Anne en haar man Willem Mathijs.  Je kan hier eigenlijk van alles doen. Er worden diverse activiteiten georganiseerd, je kan lekker lunchen en je kan zelfs overnachten bij de alpaca’s. Hoe leuk is dat?!

De alpacafarm is een beetje afgelegen, maar wel op een toplocatie. Zodra je binnenkomt, voel je je meteen happy. Alpacafarm Vorstenbosch is lid van de Alpaca Association Benelux (AAB) en erkend alpacahouder. Dat zie je ook wel terug, de diertjes zien er super happy en verzorgd ook. Ik ben soms een beetje huiverig voor activiteiten met dieren, omdat ik het gevoel heb dat ze uitgebuit worden voor het geld. Dat gevoel heb ik bij Alpacafarm Vorstenbosch eigenlijk geen enkele seconde gehad.

Je merkt dus echt dat Anne en Willem Mathijs weten wat ze doen en echt de liefde voelen voor de beestjes. Op de alpacafarm heb je 40 volwassen alpaca’s en er worden nog 13 veulentjes verwacht. Het was me niet helemaal duidelijk of deze nog geboren moeten worden of al geboren zijn. In de weide stonden namelijk ook gewoon baby’tjes bij hun moeder.

Alpacafarm vorstenbosch

Alpaca chili speurtocht

De Alpaca chili speurtocht over de Alpacafarm is een super leuke activiteit voor de wat grotere kindjes. Je moet er namelijk wel voor kunnen lezen. Door middel van een opdrachten boekje krijgen de kids opdrachten waarmee ze 9 codes moeten kraken.  Een boekje voor de speurtocht kost 5 euro maar je zou de opdrachten eventueel met zijn tweetjes kunnen doen. Op deze manier betaal je maar 2,50 per kind.

Alpaca meet and great

Je kan de Alpacafarm zonder begeleiding bezoeken, echter is het wel zo dat je dan niet dicht bij de alpaca’s kunt komen. Door middel van een meet and great kun je toch dichter bij de alpaca’s komen, foto’s maken, ze aaien en zelfs ze uit je hand laten eten. Erg leuk dus. Een meet and great duurt 45 minuten en kost 7,50 per persoon. Kinderen tot 3 jaar zijn overigens gratis. Indien je een familiedag, teamuitje, vrijgezellen feest of noem het maar op wilt boeken als meet and great, dan kun je deze prive boeken. Ideaal want zo zitten er geen mensen in de groep die je niet kent. Ik kan me voorstellen dat je dat tijdens deze Corona periode overigens ook fijner vindt.

Alpaca's voeren op de alpacafarm

Wandelen met alpaca’s

Tijdens een wandeling van 1,5 uur ga je met de alpaca’s op stap in de bossen van Natuurgebied De Maashorst in Noord-Brabant. Er gaan maximaal 9 alpaca’s mee en je hebt 1 alpaca per twee of drietal. Tijdens een korte stop wordt er meer uitgelegd over de alpaca’s en heb je de gelegenheid om foto’s te maken. Je betaalt 20 euro per persoon als je wilt deelnemen aan de alpaca wandeling en kinderen onder de 3 jaar zijn wederom gratis.

Mindfulness op de alpacafarm

Mindfulness met alpaca’s klinkt best bijzonder he? Op Alpacafarm Vorstenbosch is het allemaal mogelijk.  Je krijgt eerst wat algemene info over de alpaca’s, je mag ze voeren en aaien. Vervolgens beginnen de mindfulness oefeningen. Door mindfulness leer je meer te genieten, minder stress te ervaren, te ontspannen en je te focussen op het hier en nu. De lessen worden alleen gegeven vanaf april tot en met  september, duren 1,5 uur en kosten 20 euro.

Baby alpaca's op de alpacafarm

Yoga op de alpacafarm

Naast de mindfulness les, wordt er op de alpacafarm ook yogalesssen gegeven. Volgens de yogacultuur is alles met elkaar verbonden en dien je respect te hebben voor alles wat leeft.  Bij de yogales draait het vooral om te genieten van de buitenlucht in een omgeving van alpaca’s.  Ik vraag me af hoe ik met mijn ogen dicht zou kunnen zitten, yogaoefeningen te doen terwijl er alpaca’s om me heen lopen maar kan me voorstellen dat het voor andere mensen erg rustgevend kan zijn. Je kan deelnemen vanaf 16 jaar en een yogales duurt ongeveer 1,5 uur. Ook voor de yogales op de alpacafarm betaal je 20 euro.

Picknicken bij de alpaca’s

Last but not least.. picknicken met alpaca’s! Say what? De meeste mensen die me kennen, weten dat ik niet echt een dierenvriend ben. Ik heb geen hekel aan ze en doe ze geen kwaad, maar ik heb er gewoon niks mee. Mijn kleine meid daarentegen is gek op dieren en we zijn dan ook vaak op een kinderboerderij te vinden. Doordat ze helemaal fan van alpaca’s was, leek het me dan ook leuk om te picknicken bij de alpaca’s op de alpacafarm.

Je hebt anderhalf uur qualitytime met de alpaca’s. Je krijgt een goed gevulde mand met allerlei lekkers die je op een kleedje tussen de alpaca’s mag opeten. Jaja, de alpaca’s wandelen gewoon lekker rond terwijl jij op je kleedje ligt te chillen. De picknick kost 18,50 euro per persoon en kinderen onder de 4 jaar zijn gratis. Ook krijg je een bakje voer om de alpaca’s te voeren, ze zijn zo tam dat ze uit je hand eten.

Picknicken bij de alpaca's

Alpacabar

Je hoeft niet te verhongeren op de alpacafarm. Je kan lekker lunchen in de alpacabar, of je kan kiezen voor een high tea. Ook is er een speciale menukaart voor de kids. Je kunt online het menu bekijken zodat je van te voren kunt bedenken waar je trek in hebt. Geen trek? Dan kan je er ook voor kiezen om gewoon een drankje te doen. Er is een terras buiten en een ruimte binnen.

Overnachten op de alpacafarm

Kom je niet uit de buurt van Brabant, dan kun je er altijd voor kiezen om te blijven overnachten.  Er is 1 vakantiewoning aanwezig en er zijn farmcamps. De farmcamps waren naast de weide waar wij genoten van onze picknick en zover ik het kon zien, zag het er super leuk uit. Ik zag dat elke tent een hangmat had om te chillen en er voldoende ruimte was.  De luxe tenten zagen er nog heel nieuw uit, dus volgens mij bestaat het nog niet heel erg lang.

Overnachten op de alpacafarm

Eindoordeel alpacafarm Vorstenbosch

Alpacafarm Voorstenbosch scoort gemiddeld een 9,9 op basis van de beoordelingen die gedaan zijn door bezoekers. Niet zo gek, vind ik zelf. Wat mij betreft is dit ook echt verdiend. De sfeer is ontzettend goed, de eigenaren zijn super aardig en volgens mij hebben de alpaca’s er een prima leven. Ik vond ze er best happy uitzien. De picknick was super geregeld. We kregen een mand vol met lekkere luxe broodjes, verschillende soorten beleg, gekookte eitjes, koekjes en muffins. Ook zat er een lekkere fles appelsap in de mand. Voor Farah was er speciaal een kinderpakketje gemaakt met krentenbollen en een zacht bolletje. Super lief en ook nog eens super lekker. Er komt dus vast een volgende keer en ik denk dat we dan gaan voor een hightea bij een alpacaboerderij.

Zoals ik al eerder schreef, ben ik niet een echte dierenvriend, maar op de alpacafarm heb ik zelfs genoten. Net als Farah vond ik het toch een beetje spannend, maar de beestjes waren ontzettend rustig en dat maakt jezelf ook rustig.

Alpaca's in de natuur

Achteraf gezien was Farah misschien nog een klein beetje te jong voor deze activiteit. Ook al vind ze alpaca’s geweldig, in het echt waren ze toch een beetje eng voor haar. Zodra ze dichterbij kwamen, zette mevrouwtje het op een brullen. Arme beestjes, want die werden volgens mij banger voor haar. Als ze op een afstandje waren, riep ze heel enthousiast: “Hallo paca” en was ze enthousiast aan het zwaaien. Zodra ze dichterbij kwamen, vond ze ze een stuk minder leuk. Toch was de alpacafarm een stuk leuker dan de kinderboerderij waar we vaker komen. Waarschijnlijk omdat het nog helemaal nieuw was voor ons.

Ik kan deze activiteit ook aanraden omdat het geheel corona proof is. Ook al hadden we de desinfecterende handgel bij ons en hadden we al afgesproken om afstand te houden van iedereen, waren we er toch best relaxt onder. Je hebt allemaal je eigen picknickkleed die je prima uit elkaar kan leggen. De alpacaweide was in ieder geval groot genoeg.

Alpaca weide in Brabant

Als Farah een paar jaar ouder is, denk ik dat we nog wel een keer terug komen. Ik kom niet vaak 2 x op dezelfde plek, maar het lijkt me heerlijk om  hier  een keer te komen overnachten.

Je hebt een leuke grote zandbak met trampoline en ik zag ook skelters op de alpacafarm. We waren van plan om Farah nog  even te laten spelen, maar we waren zo kapot van de heenweg, dat we na de picknick meteen richting huis zijn gegaan. Het was druk onderweg en dat maakt zo een dag dan meteen een stuk vermoeiender.

Alpacafarm in Nederland

Op de heenweg hadden we een aardbeien drive in gespot en een plek waar je kersen kon kopen. We waren van plan dit op de terug weg te doen, maar de navigatie bracht ons een heel andere kant op. Dus ook daarvoor moeten we zeker nog een keer terug komen. Wie weet volgend jaar, of het jaar daarna.

Het adres

Inrit tussen Leeghandseweg 10 en 12
5476VD Vorstenbosch
Noord-Brabant

Dit artikel is een samenwerking, maar is zoals jullie van mij gewend zijn, gebaseerd op mijn eigen persoonlijke mening.

Heb jij nog leuke uitjes gepland, deze zomer? Recreatieoord Binnenmaas is ook aan aanrader!14 gedachten over “Alpacafarm Vorstenbosch, een keer iets anders dan de kinderboerderij”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *