Afvallen met gezond en vooral lekker eten

Afvallen met gezond en vooral lekker eten

Bij afvallen denken mensen vaak aan crashdiëten, een hongergevoel en leven op blaadjes sla. Gelukkig hoeft dat echt niet het geval te zijn! Beginnen met afvallen betekent heus niet dat je iedere dag een salade moet eten. Er zijn veel verschillende manieren om af te vallen. Maar afvallen met gezond en vooral lekker eten is de meest effectieve manier. Ik neem je dus graag mee in mijn journey waar afvallen met gezond en vooral lekker eten centraal staat. Dit gaat misschien niet zo snel als een keto dieet of een ander crashdieet, maar het is wel de meest blijvende. Bij een crashdieet val je heel snel veel af, maar je past niet consequent je eetpatroon aan. Zodra je weer stopt met je dieet kom je vrij snel weer aan.

Soms gaat je lichaam zelfs nog meer vasthouden, omdat het is ‘geschrokken’ van je crashdieet. Je lijft houdt dan nog een extraatje vast voor een moment dat het minder binnenkrijgt. Afvallen met gezond en vooral lekker eten is veel beter vol te houden. Dit kun je consequent in je eetpatroon veranderen en je hebt het dan amper door. Want je eet gewoon lekker eten! Ik deel graag wat van mijn tips over hoe ik kon afvallen met gezond en vooral lekker eten.

Inmiddels ben ik zelf ook +20 kilo kwijt, dit ging gepaard met vallen en opstaan. Dat ik niet meer ging crashen was een ding die vast stond na jaren diëten. Afvallen met gezond en vooral lekker eten is iets wat veel beter werkt voor mij.

Variatie, variatie en nog eens variatie

Gezond eten staat in essentie gelijk aan een variatie van gezonde ingrediënten. Iedere dag alleen maar appels eten is bijvoorbeeld niet meer gezond. Je lijf haalt verschillende voedingsstoffen uit verschillend voedsel. De klassieke ‘schijf van vijf’ is dus echt zo gek nog niet. Veel diëten gaan over het minderen in koolhydraten of calorieën. Terwijl deze zijn beiden zo slecht niet, alleen een overschot ervan is schadelijk. Bij afvallen met gezond en vooral lekker eten is het belangrijk dat je niet meer energie binnenkrijgt dan dat je verbrand. Een pasta of risotto eten is dus echt niet erg, doe dat alleen niet iedere dag. Probeer af en toe eens een recept met wat meer groente.

Tijdens afvallen met gezond en vooral lekker eten is het ook niet zo erg als je een keer een zwak moment hebt. Bij een crashdieet verpest je dan vaak een ritme wat je hebt opgebouwd, maar bij gewoon gezond eten is dat geen probleem.

Gezond ontbijten

De dag beginnen met een gezond ontbijt is de beste start die je kunt hebben. Dit is ook belangrijk als je wilt afvallen met gezond en vooral lekker eten. Met een gezond ontbijt krijg je de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt en voel je je gelijk goed. Een gezond ontbijt kan uit verschillende dingen bestaan. Je kunt heerlijk gezond ontbijten met een kom (vegan) yoghurt met fruit en wat muesli. Ook een ontbijtje met brood past prima in een gezond eetpatroon.

In boterhammen zitten ook veel voedingsstoffen die we gewoon nodig hebben, zoals jodium. Je kunt een boterham beleggen met pindakaas (het liefst 100% pinda), appelstroop met ijzer of pure hagelslag. Houd je meer van hartig, dan is kipfilet met komkommertjes of kaas met tomaat ook een aanrader. Vind je het lastig om veel te ontbijten eet dan een maiswafel of rijstwafel. Het is wel belangrijk om iets te ontbijten, daarmee wordt je maag ‘s ochtends ook opgestart.

Gezond lunchen

Ook voor een gezonde lunch bestaan er genoeg opties als je wil afvallen met gezond en vooral lekker eten. Ik vind het heerlijk om de restjes van het diner van gister nog even op te warmen en dat te lunchen. Er zijn ook duizenden recepten te vinden voor gezonde lunchsalades. Als je ‘s ochtends ontbijt met yoghurt kun je ook prima ‘s middag lunchen met brood. Je kunt ook lekkere groentewraps maken en die meenemen als lunch. Er bestaan zelfs tortilla’s met 40% groente in de tortilla zelf. Je proeft er weinig van, maar zo krijg je toch weer wat extra groente binnen!

Gezond dineren

Als je wil afvallen met gezond en vooral lekker eten dan is een goed diner belangrijk. Zorg ten eerste dat je voldoende eet, zodat je niet direct weer zin krijgt om te gaan snacken ‘s avonds. Probeer na je diner niks meer te snacken, want wat je ‘s avonds eet verbrand je lichaam niet goed meer. Tijdens je diner kun je best makkelijk wat koolhydraten vervangen door iets meer groente. Een van mijn favoriete recepten hiervoor is een koolhydraatarme Tajine met vis. Een lowcarb Sheperds Pie is ook heerlijk. In plaats van met aardappels, maak je de puree met bloemkool. Je proeft de bloemkool amper, maar je beperkt jezelf zo wel in de koolhydraten. Er zijn ook steeds meer pasta’s en tortilla’s te krijgen waar groente in verwerkt zit. Je hebt het dus amper door terwijl je wel meer groenten binnenkrijgt!

Gezond snacken

Bij veel diëten is het de bedoeling dat je tussen de maaltijden door niet snackt. Dat klinkt heel leuk, maar voor de meeste mensen is dat te lastig. En waarom zou je jezelf martelen als je ook kan afvallen met gezond en vooral lekker eten? Ik adviseer juist om iets gezonds te snacken als je trek krijgt. Als je te lang wacht kun je jezelf niet meer beheersen en dan wordt het vaak een ongezonde snack. Als je er op tijd bij bent en voor een gezonde snack gaat, helpt dit meer om je doelen te bereiken. Een gezonde snack kan een stuk fruit zijn, een rijstwafel of je kunt zorgen dat je altijd gezonde muffins op voorraad hebt. Ik vind stukjes paprika in humus dippen ook altijd heerlijk!

Blijf vooral sporten

Als je wilt afvallen met gezond en vooral lekker eten is het ook belangrijk om te blijven sporten. Zoals ik in het begin van deze blog al schreef, moet je minder energie binnenkrijgen dan wat je verbrand. Als je gewoon lekker veel wil blijven eten, moet je dus zorgen dat je zoveel mogelijk energie verbrand. Dit houdt echt niet in dat je vier keer per week naar de sportschool moet. Probeer met enige regelmaat (minimaal 1x per week) een sport te doen die je leuk vindt.

Beweeg verder ook op andere manieren door af en toe eens te wandelen of een stukje te fietsen. Het hoeft allemaal niet heel heftig te zijn, als je maar een beetje blijft bewegen. Met een paar kleine aanpassingen is afvallen met gezond en vooral lekker eten dus helemaal niet zo moeilijk! Ga vooral lekker aan de slag en verlies de moet niet als het een keer toch niet zo goed gaat. Dat hoort er allemaal bij.

Mij zul je niet zo snel in de sportschool vinden. Je kunt ook afwandelen met wandelen. Zelf probeer ik minimaal 10.000 stappen per dag te lopen. Vorig jaar was dat zelf 15-20.000 stappen.

Wat doe jij om af te vallen?2 gedachten over “Afvallen met gezond en vooral lekker eten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *