DIY: Je eigen Ramadan aftelkalender maken

DIY: Je eigen Ramadan aftelkalender maken

Een aftelkalender maken om de dagen tot Eid (suikerfeest) af te tellen, super leuk toch? Op deze manier betrek je de kinderen op een leuke manier bij de ramadan. Want nog even en de Ramadan staat alweer voor de deur. Een belangrijke maand voor de moslims. Op Pinterest kwam ik al heel veel leuke Ramadan aftelkalenders tegen, maar ik had niemand voor wie ik 1 kon maken. Inmiddels heb ik een buurmeisje van net 6 jaar, die dit volgens mij erg leuk zal vinden. Een Ramadan aftelkalender maken, deed ik dus met alle liefde voor haar.

Farah is nog iets te klein om te begrijpen wat Ramadan inhoudt, maar mijn buurmeisje is wat dat betreft al een grote meid. Als Farah oud genoeg is, dat ik haar kan uitleggen wat Ramadan inhoudt, ga ik zeker weer een leuke Ramadan aftelkalender maken. Ik heb de opdrachten wel zo geschreven, zodat ze voor mijn buurmeisje te doen zijn.

In het bestandje staat op de eerste pagina ook een blanco opdrachten kaartje, hier kan je eventueel zelf opdrachtjes op schrijven. Indien je liever geen printjes gebruikt, kun je kiezen voor blanco doosjes. Ik kocht de Hello Kitty doosjes al enige tijd geleden bij de Action ( ze liggen bij de traktatie artikelen).  Ik vond dit design wel erg girly en leuk voor een meid van 6, maar kan me voorstellen dat het voor wat grotere kindjes kinderachtig kan zijn. Het is overigens wel even een gepriegel om de doosjes in elkaar te zetten. Er zitten overigens 8 doosjes in 1 pakketje, dus je hebt wel meerdere pakketjes nodig. Indien je heel creatief bent, kun je natuurlijk ook zelf doosjes vouwen, maar ik vond het wel makkelijk om voor deze Ramadan kalender voor het gemak te kiezen. Onder aan de blog staat een bestandje met de opdrachtenkaartjes voor je Ramadan kalender.

aftelkalender maken

Wat heb je allemaal nodig?

  • Een
  • Een canvas van minimaal 50 x 50 cm
  • 30 Cadeau doosjes
  • De opdrachten kaartjes
  • Kleine cadeautjes
  • Een lijmpistool
  • Dubbelzijdig tape
  • Plakkaatverf (of ander verf voor het canvas)
  • Een zwarte benzine stift of stickers in de cijfers 1 t/m 30

Een aftelkalender knutselen, hoe doe je dat?

Als eerste begin je met het vouwen van de cadeaudoosjes. Ik heb de Hello Kitty doosjes bij de Action gekocht. Je hebt ook andere designs zoals Paw Patrol.

aftelkalender maken

Print vervolgens de opdrachtenkaartjes uit en knip ze daarna uit. Indien de opdrachten niet helemaal bij de leeftijd van je kind passen, kun je de blanco kaart uitprinten en hier zelf opdrachten op schrijven.

Vervolgens vouw je de opdrachten kaartjes in vieren en doe je ze in de doosjes, samen met een klein cadeautje. Ik was eigenlijk niet van plan om in elk doosje een cadeautje te doen maar om en om. Echter had ik zoveel kleinigheidjes verzamelt, dat ik makkelijk 30 doosjes kon vullen. Je kan hier van alles in doen. Ik had ringetjes gekocht bij de Primark maar ook een leuke lipgloss bij de action, gummetjes bij de Zeeman etc. Je kan het zo duur, of beter gezegd zo goedkoop maken als je zelf wilt. Ook bij de Hema hebben ze vaak leuke kleine cadeautjes, die kan je zelfs heel makkelijk online bestellen.

Schrijf op de doosjes de nummers 1 t/m 30. Je kan hier ook stickers voor kopen. Ik dacht ook dat ik deze gekocht had, maar tijdens het maken van de Ramadan aftelkalender, kon ik ze niet weer terug vinden, zucht! Zorg wel dat je een watervaste stift gebruikt, als je net als ik de cijfers op de doosjes schrijf. Het opdrachten kaartje van dag 1 stop je in doosje 30, het opdrachten kaartje van dag 2 in doosje 29 etc. Dit doe je zodat het een echte advent kalender wordt, waarmee je kan aftellen tot Eid.

Plak daarna de doosjes dicht. Je kan ze ook dicht vouwen, maar dit lukte me niet helemaal. Er bleef steeds ruimte open zeg maar. Met een lijmpistool heb ik alle doosjes daarom dicht geplakt. De cadeautjes en de opdrachtjes kunnen er aan de onderkant uitgehaald worden.

Vervolgens kun je het canvas gaan verven. Omdat ik hulp kreeg van mijn kleine meid, koos is er voor om allemaal stipjes verf op het canvas te doen en er vervolgens keukenfolie overheen te doen. Zo kon ze lekker kliederen, zonder dat de boel vies werd. Als we deze manier van verven op gewoon printpapier doen, dan plak ik het vast aan de tafel met schilders tape. Op deze manier gaat het niet verschuiven.  Je kan er overigens ook voor kiezen om een iets grotere Canvas te gebruiken, zodat je het om de doosjes heen nog leuk kan versieren. Ik heb er voor gekozen om dit niet te doen, omdat ik dit Canvas nog in huis had. In deze Corona crisis blijf ik liever binnen en ga ik al helemaal niet onnodig naar de winkel.

maak je eigen ramadan kalender

Laat je schilderij drogen in de zon.

Als je canvas droog is, ga je de doosjes op het canvas plakken. Je doet dit door van rechts naar links te werken. Je begint rechts onder in de hoek, ongeveer 5 cm van de zijkant af en plakt daar eerst doosje nummer 1 op. Het is namelijk de bedoeling dat de kalender van boven naar beneden afloopt. Op deze manier weet het kindje precies hoeveel dagen de ramadan nog heeft. Plak de doosjes op met dubbelzijdig tape. Ik heb de tape van de action gebruikt omdat ik deze nog in huis had en deze best stevig is.

Ramadan kalender

Zorg dat je tussen de rijen doosjes steeds een ruimte overlaat van ongeveer 4 cm. Op deze manier kunnen de doosjes aan de onderkant open gemaakt worden. Indien je een groter canvas gebruikt dan ik gedaan heb, kun je natuurlijk meer ruimte overlaten. Zorg er wel voor dat je aan de bovenkant nog wel wat ruimte over laat. Indien je de doosjes in een kaarsrechte lijnt wilt, kun je met potlood en liniaal een lijn trekken. Dit bedacht ik helaas pas achteraf toen ik al scheve rijtjes had opgeplakt.

Als laatste schrijf je met een benzine stift in zwarte letters boven aan je ramadan kalender : Ramadan. Je kan eventueel nog opschrijven voor wie je de ramadan kalender hebt gemaakt. Ik heb helaas niet zo een soepele hand dat ik heel mooi kan schrijven uit de losse pols. Daarom heb ik het bij Ramadan 2020 gehouden.

Zoals je ziet is een aftelkalender maken niet moeilijk en hoeft het ook niet duur te zijn.

Voila, je ramadan aftelkalender is alweer af. Makkie toch? Knutsel jij ook tijdens de Ramadan?

ramadan aftelkalender


11 gedachten over “DIY: Je eigen Ramadan aftelkalender maken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *