Je afgewezen voelen, omgaan met afwijzing

Je hebt er vast wel eens mee te maken gehad, je afgewezen voelen. Dit kan in veel verschillende vormen zijn. Dit kan zijn in de liefde, op je werk, met betrekking tot vriendschappen of om andere redenen. Vaak zijn dit vervelende ervaringen die je (te) lang met je meedraagt. Terwijl er veel situaties zijn in het dagelijks leven waar je afgewezen kunt worden of waar je je afgewezen voelen kunt. Daarom is het zaak hier mee om te leren gaan, immers wil je je leven niet laten leiden door afwijzingen, dit is buitengewoon vervelend. Daarom vertellen wij je wanneer je je afgewezen voelt, waarom en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Je afgewezen voelen gaat vaak samen met onzekerheid, eerder schreef ik een blog met 10 tips om je onzekerheid te overwinnen.
Wanneer voel jij je afgewezen?
Je afgewezen voelen kan eigenlijk in bijna iedere situatie wel voorkomen. De eerste afwijzingen maken we dan vaak ook al mee op de kleuterschool. Wanneer een andere peuter bijvoorbeeld niet met je wilt spelen. Naarmate we ouder worden komen deze situaties waarin we afgewezen kunnen worden allemaal meer voor. Wanneer jij je afgewezen voelt hangt geheel af van jouzelf. Sommige mensen denken helemaal niet na over kleine afwijzingen, terwijl anderen dit heel serieus op nemen. We spreken in ieder geval van afwijzing als iemand of iets niet met jou in zee wilt gaan. Dit kan zijn geen relatie met je wil, je niet wil aannemen als werknemer, en ga zo maar door.
Wat is het precies, om je afgewezen te voelen
Je afgewezen voelen is een gevoel wat vaak gekenmerkt wordt door een aantal gevoelens/gedachten. Je voelt je vaak aan de kant gezet, gekleineerd, je hebt het gevoel dat je buiten de boot valt, je voelt je gepasseerd, je voelt je verleden, je voelt je niet welkom, je hebt het gevoel dat je buitengesloten wordt, je voelt je niet serieus genomen, genegeerd en soms nog veel meer. Dit zijn allemaal kenmerken van afwijzing. Wanneer je afgewezen wordt hoeft het niet zo te zijn dat je dit allemaal voelt. Maar een aantal van de kenmerken zullen je zeker bekend voorkomen, wanneer je jezelf afgewezen voelt.
Ervaringen die veel pijn kunnen doen
Je afgewezen voelen is vaak pijnlijk. Het is immers niet leuk om het idee te hebben dat iemand je niet wil of dat je ergens niet bij hoort. Toch voelen veel mensen de pijn van de afwijzing vaak diep. Waarschijnlijk weet je ook wel dat je het jezelf niet zo moet aantrekken, maar toch is je gevoel erbij anders. Oftewel de ervaring van de afwijzing kan veel pijn doen. Hoeveel pijn een dergelijke afwijzing doet hangt vaak van de hele context en de afwijzing zelf af. Zo kan een afwijzing in de liefde heel veel pijn doen. Helemaal wanneer je echt verliefd was op diegene. Een afwijzing van een opdracht kan daarentegen weer veel minder pijn doen. Maar dit hangt allemaal van de situatie en jou als persoon af.
Waarom ben je afgewezen
Wanneer je bent afgewezen kunnen er veel verschillende redenen zijn waarom je bent afgewezen. Dit kan zijn om wat je doet, wie je bent, wat je gelooft en nog veel meer. Wanneer je bent afgewezen is het onze natuurlijke reflex om dit altijd op ons zelf te betrekken, terwijl dit lang niet altijd de oorzaak is.
Enkele voorbeelden van redenen waarom je afgewezen wordt zijn onder andere om de persoon die je bent. Je voldoet bijvoorbeeld niet aan eisen van anderen. Ook kan het zijn dat je afgewezen wordt omdat je niet presteert zoals andere verwachten of omdat je anders bent dan anderen. Dit kan al gaan om de kleur van je haar of om de ring die je draagt.
Omgaan met een afgewezen gevoel en tips
Je afgewezen voelen is altijd vervelend. Vaak wordt die pijn die jij ervaart veroorzaakt door iemand anders. Dat is ook gedeeltelijk zo, maar vaak niet alleen, vaak ben je er zelf namelijk ook debet aan. Niet aan de afwijzing zelf, maar wel het pijnlijke gevoel waar je zo mee zit. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je teveel waarde hecht aan de mening van iemand anders over jou, of dat je jezelf teveel vertelt dat je niet goed genoeg bent. Terwijl anderen er misschien wel helemaal niet zo over denken. Ook kan het zo zijn dat je jezelf heel graag in een omgeving wil passen, waardoor je jezelf teveel wil aanpassen aan anderen.
Ga op zoek naar andere oorzaken dan jijzelf
Vaak denken we dat een afwijzing aan onszelf ligt, jij bent de oorzaak. Maar als we de hele situatie analyseren blijkt dit heel vaak helemaal niet het geval te zijn. Zo kan het zijn dat iemand jou bijvoorbeeld afwijst omdat hij of zij zelf bindingsangst heeft. Of dat iemand jou afwijst omdat diegene zelf niet kan inzien wat voor een kwaliteiten jij in huis hebt. Heel vaak ligt de oorzaak dus helemaal niet bij jouzelf, maar veel meer bij de ander. Daarom is het goed jezelf af te vragen wanneer je afgewezen wordt of je wel de juiste partner, vrienden of het juiste werk uitgekozen hebt.
Wees niet te hard voor jezelf
Een van de belangrijkste dingen om jezelf daarbij te vertellen naar een afwijzing is dat je niet te hard voor jezelf moet zijn. Wanneer je jezelf constant afkraakt en je je eigen gebreken nagaat maak je het voor jezelf alleen maar pijnlijker en lastiger om te verwerken. Het is goed om te bedenken welke vaardigheden je nog kan verbeteren maar je kunt dit beter met compassie doen in plaats van jezelf de grond in te trappen. Echter kan het ook zo zijn dat je opgegroeid bent in een harde omgeving waar dit heel normaal was, dan kan het extra lastig zijn om meer liefde voor jezelf te tonen.
Leer jezelf beter te waarderen
Wanneer je pijn hebt door toedoen van een afwijzing heb je vaak het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Om welke reden dan ook. Maar niemand is perfect, terwijl sommige mensen dit misschien wel verwachten. Leer daarom om jouw imperfecties zowel als je perfecties te waarderen. Want jij mag er zijn en jouw imperfecties maken jou juist tot de persoon die je bent en maken je uniek.
Vraag steun bij anderen
Een afgewezen gevoel kan je soms ook heel alleen doen voelen. Terwijl er ook altijd mensen zijn die heel veel van je houden. Wanneer je jezelf afgewezen voelt is het daarom goed om ook steun te zoeken bij anderen. Ook al kan dit soms lastig zijn, je zult zien dat dit je veel steun kan bieden. Want het delen van ervaringen en het voelen van liefde en compassie kan je weer vooruit brengen.