Aardbeien planten in bakken in je eigen tuintje

Aardbeien planten in bakken in je eigen tuintje

Voor veel mensen is het een mooi doel om een eetbare tuin te kunnen kweken. Er worden dan ook veel gewassen in de tuin geplant. Een moestuin beginnen is daarom ontzettend leuk. Vaak wordt het onderschat hoeveel werk zo’n moestuin eigenlijk wel niet is. Daarom besluiten veel mensen dit doel op te geven en toch iets kleiner te werk te gaan. Ze beginnen met een aantal kleinere eetbare plantjes. Denk daarbij aan de welbekende kruiden. Zoals de heerlijk ruikende basilicum, de bieslook die in ieder gerecht een toevoeging geeft of aan peterselie die overal mee gecombineerd kan worden. Ook tomaatjes, komkommers en andere groenten worden veelvuldig gekweekt. Ook bij ons thuis stond de tuin vaak vol met aardbeien planten. Dit zijn dus slechts enkele voorbeelden van het legio aan mogelijkheden. Je kunt dus voldoende inspiratie opdoen, wanneer jij je besluit te verdiepen in het kweken van eetbare planten in je eigen tuin.

Voor iedereen een eetbare plant

Voor iedere tuin is er een eetbare tuin geschikt. Veel mensen denken dat hun tuin te klein is om aardbeien te planten, maar in iedere tuin kun je aardbeien planten. Zo kun je in een grote tuin een groot stuk vrijmaken. Wanneer je het met een kleiner tuintje moet doen of wanneer je een balkon hebt, dan kun je ook kiezen om bakken op te hangen. Zo kun je de hoogte in werken. Ook kun je bloembakken aan de rand van je balkon hangen en hier de planten in te zetten.

Wel is het belangrijk dat je deze voldoende water geeft. Zo kun je de planten een zo goed mogelijk leven te geven. Op deze manier kan het jou langer en beter voorzien van de lekkere aardbeien. Let hierbij wel op of je geen bakken hebt waar een gat onderin zit. Hierdoor kunnen eventuele onderburen een douche krijgen wanneer zij door eigen balkon onder je bakken langs lopen.

Eigen gebruik

Wanneer je graag in de keuken bezig bent om de lekkerste gerechten te bereiden of uren bezig kunt zijn om de lekkerste koekjes, cakes of taarten te bakken, dan is het ook een ontzettend leuke toevoeging om fruit uit eigen tuin te kunnen gebruiken. Je kunt tenslotte altijd even wat bij plukken. Wanneer je denkt niet genoeg te hebben kun je trots zeggen dat het volledig selfmade is. Je hebt er immers geen supermarkt meer voor nodig. Kies daarom voor fruit en groenten waar jij goed en graag mee kookt. Zodat jij zo veel mogelijk met eigen ingrediënten kunt koken en er natuurlijk zo min mogelijk verloren gaat. Dat is tenslotte zonde.

Dure tijden

Wanneer je besluit om aardbeien te planten in je eigen tuin, dan doe je dit waarschijnlijk omdat je dol bent op aardbeien en je deze graag eet. Het is niet alleen lekker. Het is ook een goedkope oplossing. Supermarkten worden steeds duurder en zo kun je besparen op boodschappen. Het daardoor niet meer voor iedereen haalbaar is om fruit te kopen en daar zijn aardbeien een voorbeeld van. Deze zijn niet voor iedereen betaalbaar en door ze zelf te planten, kun je voor een veel lagere investering vaker genieten van aardbeien. Helemaal als de plant ieder jaar weer begint te bloeien en jij zo ieder jaar weer kunt genieten.

Collectie uitbreiden

Wanneer je merkt dat een plant het goed doet en jou voorziet van goede en lekkere aardbeien, dan kun je ervoor kiezen om deze te gaan stekken. Knip een stukje van een steeltje van de plant af en doe deze in een bakje met potgrond. Je zal zien dat er na een tijdje wortels zullen gaan groeien. Uiteindelijk zal er zo een mooie nieuwe jonge aardbeienplant ontstaan. Zo kun je je verzameling aardbeienplanten steeds iets groter laten worden en hier leuke dingen mee bedenken. Je kunt er ook anderen blij mee maken door aardbeien voor ze te plukken of door er lekkere jam van te maken.

Geschikte locatie

Wil je aardbeienplanten en heb jij geen balkon, maar heb jij genoeg ruimte in de tuin, let dan goed op waar je de planten neerzet. Je wilt tenslotte zo veel mogelijk voorkomen dat er ongedierte in de buurt van je plantjes komt. Slakken zijn bijvoorbeeld dol op aardbeienplanten. Ze zorgen vaak voor kleine hapjes uit de aardbeien, waardoor je deze misschien niet meer wilt eten en je ze weg zult gooien. Denk daarom dus goed na over een tactische plek.

Groei in de lente

In de lente begint je aardbeienplant vaak ineens ontzettend hard te groeien. Dan is het belangrijk om deze tijdig weg te halen, voordat het ongedierte dit klusje voor je klaart. Ook kunnen er nieuwe aardbeien gaan groeien. Geef de plant in warme tijden genoeg water. Zodat deze in deze belangrijke tijd voor je aardbeien goed blijft groeien en niet uit zal drogen. Een beetje extra liefde zal je het volgende jaar proeven.

Een eigen plant

Wanneer je inmiddels overtuigd bent dat jij ook graag zo’n mooie plant in de tuin wil, dan is het tijd om snel naar de groenwinkel te fietsen en om de keuze te maken voor een mooie plant. Je kunt dan gaan kiezen tussen een kant en klare plant die je in de tuin kunt planten, water kunt geven en die je al snel zal gaan voorzien van aardbeien of je kiest voor zaadjes van een aardbeiplant, zodat jij de aardbeien helemaal zelf kunt gaan kweken en je dit hele proces zelf kunt gaan vormgeven.

Dit neemt iets meer tijd in beslag. Het is wel belangrijk dat je dit in het juiste seizoen doet, om er voor te zorgen dat het zaaien lukt en de aardbeien ook goed zullen gaan groeien. Door je hierin te verdiepen kun jij jarenlang gaan genieten van een plant met lekkere vruchten die er ook nog eens gezellig uit ziet in iedere tuin.2 gedachten over “Aardbeien planten in bakken in je eigen tuintje”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *