Heb jij een aanvullende zorgverzekering of ga je voor de basis?
We hebben Prinsjesdag weer achter de rug en zorgverzekeringen maken de komende maanden de nieuwe premies voor 2023 bekend. Maar welke gevolgen heeft dit voor jou? Ik koos er afgelopen jaar voor om geen aanvullende verzekering te nemen en ik hoopte dat ik hiermee zou besparen op mijn vaste lasten. Helaas moest ik naar fysio en kwam ik er achter dan geen aanvullende zorgverzekering hebben niet altijd de beste keuze is. Maar waar heb je precies een aanvullende zorgverzekering voor nodig? En hoe weet je dat je de juiste keuze maakt? Lees snel mee en laat deze blog je helpen in je zoektocht.
Hoe werkt een aanvullende zorgverzekering?
Het is je vast wel bekend dat iedereen van 18 jaar en ouder verplicht is om een zorgverzekering af te sluiten. De minimale verzekering waar je bij verzekeraars voor kunt kiezen, is de basisverzekering. Hiermee worden kosten voor onder meer de huisarts, zorg voor kinderen tot 18 jaar, medische specialisten, voorgeschreven geneesmiddelen, ziekenvervoer, verloskundige zorg en kraamzorg vergoed. Vind je deze dekking niet uitgebreid genoeg? Dan kun jij je aanvullend verzekeren. In deze tekst vertellen wij je hoe een aanvullende zorgverzekering werkt.
Wat kun je aanvullend verzekeren?
Wie een aanvullende zorgverzekering afsluit, verzekert zich tegen extra zorgkosten. Het gaat in dit geval om kosten die niet gedekt worden door de basisverzekering. De tandarts en fysiotherapie zijn hier de bekendste voorbeelden van. Wanneer jij je hier aanvullend voor verzekert, hoef je de kosten niet uit eigen zak te betalen. Soms vergoedt een verzekeraar het hele bedrag van een behandeling, maar het kan ook zijn dat jullie allebei de helft betalen. Sommige verzekeraars vergoeden 75 procent van een behandeling bij de tandarts of fysiotherapeut. De overige 25 procent moet je zelf betalen.
Eigen risico bij aanvullende zorgverzekering
Bij een zorgverzekering krijg je te maken met eigen risico. Hierdoor draai je zelf op voor het eerste deel van de kosten als je zorg nodig hebt. Voor sommige zorg betaal je geen eigen risico, zoals kraamzorg, een bezoek aan de huisarts en zorg voor kinderen tot 18 jaar. In Nederland geldt in 2022 een verplicht eigen risico van 385 euro. Daarnaast kennen we ook nog een vrijwillige eigen risico. Deze staat standaard op 0 euro, maar kun je wel verhogen tot 500 euro. Het voordeel van vrijwillig eigen risico verhogen is dat jouw premie daalt. Eigen risico is overigens alleen van toepassing op de basisverzekering. Voor zorg uit een aanvullende zorgverzekering betaal je geen eigen risico.
Wat kost een aanvullende zorgverzekering?
De premie voor de basisverzekering is de laatste jaren bij de meeste verzekeraars alleen maar gestegen. Het gevolg hiervan is dat je tegenwoordig een behoorlijk hoge premie betaalt. Wie een aanvullende zorgverzekering afsluit is nog meer geld kwijt. Je gaat namelijk een hogere premie betalen als jij je verzekert voor bijvoorbeeld fysiotherapie of de tandarts. Voordat je een aanvullende zorgverzekering afsluit, moet je weten dat de prijzen hiervan per verzekeraar kunnen verschillen. Er zijn bovendien verzekeraars die verschillende soorten aanvullende zorgverzekeringen aanbieden. De ene aanvullende verzekering is uitgebreider dan de andere en dat heeft invloed op de prijs.
Aanvullende zorgverzekering afsluiten
Wil je een aanvullende zorgverzekering afsluiten? Ga hierbij dan niet over één nacht ijs. Wanneer je dit wel doet, krijg je mogelijk al snel spijt van jouw keuze. Wie dit wil voorkomen doet er goed aan een vergelijking te maken. Vergelijken kan makkelijk en snel via een vergelijkingssite. Hierdoor vind je niet alleen de beste aanvullende verzekering, maar ook de goedkoopste zorgverzekering. Ben je student? Ga dan op zoek naar een zorgverzekering voor studenten. Omdat de gemiddelde student het niet bijzonder breed heeft, komen verzekeraars hen hiermee tegemoet. Studenten krijgen korting op de premie, waardoor het een stuk interessanter is om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.